Ence, Liberbank, Gamesa... Els baixistes eleven el seu atac en deu empreses i el redueixen en altres 13
Valors com Ence, Liberbank, Siemens Gamesa, Bankia o Enagás pateixen augments importants en la pressió dels 'curts'
- DIA torna a ser la companyia més pressionada una setmana més, amb una suma de posicions curtes del 16,24%
- En castellano: Ence, Liberbank, Gamesa...Los bajistas elevan su ataque en diez empresas y lo reducen en otras 13
Els baixistes han tornat a fer acte de presència, amb més força, en algun dels valors més pressionats de la borsa espanyola. Empreses com Ence, Liberbank, Siemens Gamesa, Bankia o Enagás pateixen augments importants en la pressió dels 'curts'. No obstant això, els baixistes també han reduït les seves posicions en diverses companyies.
En concret, entre el 22 de desembre i el 5 de gener, els baixistes han incrementat la seva presència en deu valors espanyols i l'han reduït en altres 13, segons es desprèn de les dades publicades aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El supervisor actualitza cada dues setmanes la suma que suporten les empreses de les posicions curtes superiors al 0,2% del capital, així com diàriament els moviments individuals de més del 0,5%.
Es tracta d'inversors que aposten contra l'evolució de les accions mitjançant el seu lloguer. És a dir, prenen prestats títols per vendre'ls en rebre'ls i els compren al mercat quan van a tornar-los. Si durant el procés l'acció perd valor, obtenen una rendibilitat. Sovint són fons de cobertura amb estratègies 'long-short' -alcistes i baixistes-, que es nodreixen mitjançant el préstec a tercers de valors per part de fons i ETF internacionals que tenen visió de llarg termini -els vehicles espanyols tenen prohibida aquesta pràctica-.
DIA torna a ser la companyia més pressionada una setmana més, amb una suma de posicions curtes del 16,24%. Això no obstant, s'ha reduït des del 16,34% anterior i està lluny del 24,86% aconseguit al juny, rècord en una companyia espanyola en la sèrie històrica que arrenca amb les dades que va començar a publicar la CNMV el 2011. Alguns dels fons de cobertura més agressius com el britànic Marshall Wace, BlackRock o darsana Capital Partners pressionen DIA.
D'altra banda, el descens més gran de 'curts' ho ha registrat NH Hotels, en baixar des del 0,86% al 0,57%. De prop l'ha seguit Bankinter. Les posicions baixistes en l'entitat s'han reduït des del 0,61% fins al 0,41%.
ENCE I LIBERBANK ENCAPÇALEN ELS AUGMENTS
El major augment de baixistes en la seva capital l'ha registrat Ence Energia i Cel·lulosa, que ha passat de 0,31% fins al 0,6%. També han augmentat en Liberbank, que ha passat del 0,54% al 0,74%, un augment del 37%, cosa que fa que l'entitat sigui la segona companyia amb major avanç. El passat 21 de novembre la CNMV va aixecar el veto a les posicions baixistes en el capital de Liberbank després de cinc mesos amb la restricció.
Una altra variació important és la que registra Siemens Gamesa, en passar del 4,1% al 4,5%. El fons amb més presència és Capital Fund Management, que compta amb el 0,8% del seu capital. La companyia va ser la que més va caure en l'acumulat anual del 2017, ja que va cedir un 40%. No obstant això, durant les primeres jornades d'aquest 2018, els títols de Siemens són els tercers que més pugen.
Els augments dels atacs baixistes també són elevats, a més d’Ence, Liberbak i Siemens, en Bankia, Enagás, Neinor Homes, Ercros i OHL. A l'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri, els curts han augmentat fins al 2,71% des del 2,49%. La presència dels baixistes en Enagás és elevada, del 5,2% des del 4,89%. A més, Neinor ha passat de l’1,92% fins al 2,01%. Per la seva banda, els curts d'Ercros han elevat la seva presència fins a l’1,63%. OHL registra un 3,51% del seu capital en mans dels fons baixistes. Així mateix, els 'curts' pugen en Aedas i Cellnex.