El petroli supera els 63 dòlars després de les sancions dels EUA a Veneçuela
El barril de Brent puja al voltant d'un 1% durant la sessió d'aquest dilluns, màxim de dos mesos
El petroli ha començat la setmana a l'alça, per sobre dels 63 dòlars el barril de Brent, a causa de les retallades en el subministrament liderats per l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i les sancions dels EUA contra la indústria petroliera de Veneçuela, uns fets que compensen els pronòstics d'una demanda més feble i una desacceleració econòmica.
Durant la jornada d'aquest dilluns, el barril de cru referent a Europa cotitza amb una pujada superior a l'1%, cosa que li permet situar-se per sobre dels 63 dòlars i arribar a nivells màxims de dos mesos. Durant la sessió anterior, el Brent va pujar més d'un 3%. Per la seva banda, els futurs del West Texas es mantenen estables, a l'entorn dels 55 dòlars per barril després que durant la jornada prèvia augmentés un 2,7%, el seu tancament més alt des de novembre de l'any passat.
"No hi ha senyals de superació als mercats de petroli", ja que, a més de la reducció en el subministrament, hi ha les sancions a Veneçuela, explica a Reuters l'analista de Petromatrix, Olivier Jakob. Els EUA han anunciat sancions a Veneçuela, cosa que limitarà les transaccions de cru entre aquest i altres països. Una cosa similar a les sancions imposades a l'Iran l'any passat, segons afirmen alguns analistes després d'examinar els detalls anunciats pel govern. I mentre que l'OPEP i els seus aliats estan reduint la producció, els EUA està expandint l'oferta.
Tot i que la producció de Veneçuela va augmentar el mes passat, les sancions dels EUA podrien reduir el subministrament del 0,5% a l'1%
"Si bé, la producció de Veneçuela va augmentar el mes passat, les noves sancions dels EUA al país podrien reduir el subministrament del 0,5% a l'1%", assegura a CNBC l'analista de matèries primeres del Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar.
El mes passat, l'OPEP i els seus aliats van iniciar una nova ronda de retallades de subministrament. Segons un sondeig de Reuters, el subministrament de petroli de l'OPEP va caure el gener en la major proporció en dos anys, tot i la disminució de la producció a Rússia.
El principal obstacle en els preus ha estat la preocupació per una possible desacceleració de la demanda aquest any a causa d'una perspectiva més feble per al creixement econòmic i alguns esdeveniments com la disputa comercial entre els EUA i la Xina.
Les esperances de descongelar les relacions entre aquests dos països han ajudat, en part, a alleujar les preocupacions sobre la desacceleració econòmica. El president Donald Trump va dir la setmana passada que es reuniria amb el president xinès Xi Jinping durant les pròximes setmanes per intentar segellar un acord comercial integral amb Beijing, encara que va reconèixer que encara no estava clar si podria arribar a aconseguir-se.