El petroli es gira i cedeix posicions amb l'atenció posada a Líbia i el Kazakhstan
El cru Brent ha escalat per sobre dels 80 dòlars
Actualitzat : 18:22
El recrudiment de les protestes al Kazakhstan, país al qual Rússia ha enviat una missió de pau per posar fi als disturbis que van començar per les pujades als preus dels combustibles i els problemes de producció a Líbia han provocat importants alces en el petroli des de dijous, encara que de moment torna a cedir posicions.
El barril de Brent ja cotitza per sobre dels 82 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate és a prop dels 80 dòlars.
“El salt a l'alça en els preus del petroli reflecteix principalment el nerviosisme del mercat a mesura que augmenten els disturbis al Kazakhstan i la situació política a Líbia continua deteriorant-se i marginant la producció de petroli”, comenten des de Rystad Energy Louise Dickson i recull CNBC.
Kasim Yomart Tokayev, president del Kazakhstan, ha acceptat la dimissió del govern kazakh al complet després de les protestes desfermades per la pujada dels preus del gas liquat de petroli. Així mateix, ha engegat una operació antiterrorista contra els manifestants. Les revoltes han provocat desenes de morts, deu en són policies, guàrdies nacionals i militars.
Segons informen alguns mitjans, la representant de la policia ha assenyalat que durant la matinada "forces extremistes" van intentar prendre diverses seus administratives, el departament de la policia d'Almaty i altres unitats regionals.
Des de Rússia, tal com recull El País, s'ha assegurat que aquests xocs "han estat inspirats des de l'exterior a través de formacions armades". Precisament, l'Organització del Tractat de la Seguretat Col·lectiva, que lidera el país i inclou Bielorússia, Armènia i altres països de l'Àsia Central, ha enviat una "missió de pau" per controlar les manifestacions. Mentrestant, la Unió Europea demana que es respecti la sobirania del Kazakhstan.
Kazakhstan és clau en el mercat mundial del petroli, ja que és un dels productors de l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats (OPEP+).
"El moment és força incòmode per a Putin. Les tropes que s'utilitzarien per a aquestes operacions estan actualment posicionades a prop de la frontera ucraïnesa, mentre que Rússia intenta obtenir garanties que l'OTAN no s'expandirà cap a l'est", creuen des de RaboBank.
"Molts atribueixen aquesta pujada del petroli als disturbis procedents del Kazakhstan, que podrien interrompre el subministrament", diuen des de CMC Markets.
Mentrestant, a Líbia la producció ha caigut a 729.000 barrils diaris, lluny dels 1,3 milions del màxim de l'any passat. El problema, en aquest cas, és als treballs de manteniment de les canonades.
Tot això en un clima de nerviosisme davant de l'expansió d'òmicron per tot el món. Tot i això, l'OPEP+ va aprovar fa uns dies mantenir l'increment diari de 400.000 barrils de cru al febrer. Les seves previsions al desembre ja indicaven que la nova variant del coronavirus no suposaria un problema en la demanda de petroli.