El petroli cau des de màxims de quatre mesos amb el focus sobre les sancions a Rússia

La incertesa sobre la demanda també pesa al mercat

Per

Bolsamania | 14 gen, 2025

El petroli deixa enrere les pujades dels últims dies i cau aquest dimarts des de màxims de quatre mesos, a mesura que el mercat analitza l'impacte de les noves sancions dels EUA a les exportacions de cru rus.

Així, el barril Brent baixa un 0,91%, fins als 80,27 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate, de referència als EUA, es deixa un 1,13%, fins als 77,93 dòlars.

"Els mercats assimilen el possible impacte de les noves sancions nord-americanes a les exportacions petrolieres russes. El mercat va registrar descensos, però les sancions dirigides a les empreses russes Gazprom Neft i Surgutneftegas, juntament amb més de 180 vaixells de la 'flota a l'ombra' de Rússia, podrien continuar impulsant el sentiment del mercat", valora Maria Patti, consultora d'estratègia de mercats financers d'Exness.

Els analistes d'ING estimen que les noves sancions tenen el potencial d'esborrar tot el superàvit de 700.000 barrils per dia que havien pronosticat per a aquest any, però creuen que l'impacte real podria ser menor.

Tot i que diuen que "la reducció real dels fluxos probablement serà menor, a mesura que Rússia i els compradors trobin maneres d'eludir aquestes sancions".

"Les interrupcions reals podrien ser menors, ja que Rússia i els principals compradors estan explorant acords alternatius d'enviament", reitera Patti.

D'altra banda, "la incertesa sobre la demanda, en particular la de la Xina, que recentment va experimentar una disminució de les importacions de cru, afegeix una capa de complexitat a les perspectives. Si bé és probable que les pressions de l'oferta derivades de les sancions ofereixen suport als preus mundials, una demanda més feble dels principals consumidors podria moderar l'impuls alcista", afegeix l'experta.

En aquest sentit, les importacions de cru de la Xina van caure el 2024 per primera vegada en dues dècades.

Mentrestant, les dades econòmiques sòlides dels Estats Units han reforçat l'equilibri entre l'oferta i la demanda. "Els participants del mercat també estan seguint de prop les dades econòmiques dels EUA, així com la influència de les decisions de la Reserva Federal (Fed) sobre els tipus d'interès a l'economia i la demanda de petroli", conclou Patti.

Últimas noticias