L'Ibex defensa els 9.200 punts i encara la crisi d'Iran i el petroli
L'or es dispara a màxims de sis anys
Les bosses desperten aquest divendres amb les notícies que el president dels EUA, Donald Trump, va ordenar un atac militar contra Iran el dijous, però després es va retractar. La crisi entre Washington i Teheran per l'abatiment d'un dron estatunidenc en l'estret d'Ormuz no està resolta i el petroli segueix disparat. L'Ibex, per la seva part, cotitza amb pujades superiors al mig punt i defensa àmpliament els 9.200 punts.
Noticia relacionada
Alarma en el petróleo: el mercado anticipa un enfrentamiento armado EEUU-IránEls millors valors del selectiu espanyol són Ence i els bancs, que experimenten un rebot després de les seves caigudes de les últimes sessions. Els únics en vermell són Gamesa, Acciona i Indra. Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, les lleus caigudes que ha sofert l'índex nacional, per dos dies consecutius, no són del tot dolentes. "Però és cert que en la mesura en què no saltem per sobre dels 9.335 punts no tindrem res, cap senyal de fortalesa real addicional. Existeix una important resistència en els 9.335 punts i per damunt es confirmaria, en teoria, un 'cap i espatlles' invertit que ens hauria de llançar pels màxims anuals (9.588)", detalla José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
La resta de borses del Vell Continent es decanten per cotitzar amb pujades més tímides, pressionades precisament per l'escalada de les citades incerteses.
Les matèries primeres són el gran focus de la jornada. El petroli està corregint lleument després de les alces del dijous: el West Texas, referència als EUA, va avançar un 6%, superant els 57 dòlars. Per part seva, el de Brent, referència a Europa, va pujar un 4,5% i va fregar els 65 dòlars per barril -aquest divendres cedeix un 0,25% fins als 64,28 dòlars.
A més, l'or és també protagonista ja que el seu preu "ha repuntat cap a les 3 de la matinada", explica Ramon Morell, d'Experiència Trading i ha pujat fins a 1.412 dòlars l'unça, el seu preu màxim de sis anys, "per a després quedar-se en manera lateral fins al moment", indica l'expert, cotitzant ara en 1.404,60 dòlars.
Aquests moviments no van alterar Wall Street el dijous. El mercat descompta una retallada de tipus el mes de juliol (gairebé en un 100%) i aquest sentiment, després del missatge de la Reserva Federal dels EUA (Fed), ha tacat els índexs estatunidencs que han rubricat la penúltima sessió setmanal amb una alça de l'1%, amb el S&P500 en màxims històrics.
Les borses asiàtiques s'han debatut entre aquest optimisme i la incertesa per l'enèsima crisi a Orient Mitjà i finalment han cedit a les retallades, amb caigudes d'un 1% en el Nikkei nipó i d'un 0,4% en la resta de parquets. Els índexs de la Xina continental continuen pujant, amb un auge de gairebé l'1% en Shenzhen i del 0,26% a Xangai.
En el mercat de les divises, la situació es manté sense molts canvis. L'euro cedeix marginalment des dels màxims del dijous per sobre dels 1,13 dòlars i la lliura cedeix de camí als 1,27 dòlars. A Regne Unit, L'ex ministre d'Exteriors Boris Johnson i l'actual titular del Foreign Office, Jeremy Hunt, han estat els dos candidats triats pels seus companys 'tories' per a passar a l'última fase de les eleccions primàries per a succeir a Theresa May com a líder del Partit Conservador i primer ministre de Regne Unit.
L'atenció passa també pel bitcoin que ha marcat un nou màxim per sobre de 9.700 dòlars, amb pujades d'un 5%, i apunta ja als 10.000 dòlars, la frontera des d'on es tornarà a disparar, segons els experts.