El gas, per terra: cau per vuitena setmana consecutiva i torna a nivells del 2021

És la pitjor ratxa de pèrdues des del 2007

Per

Bolsamania | 26 mai, 2023

El mercat del gas natural s'ha capgirat. Si fa un any els preus estaven disparats i sense aspecte de remetre's pels efectes de la guerra d'Ucraïna, la tendència s'ha invertit per complet durant els últims mesos i els preus es troben a nivells no vistos des de l'octubre del 2021. A més, acumula la seva ratxa més gran de pèrdues setmanals des del 2007, ja que ha caigut per vuitena setmana de forma consecutiva.

Des del començament de setmana, els preus del gas TTF neerlandès de referència han caigut un 14% fins als 25 euros/megawatt hora (MWh) i el descens puja al 68% des del començament d'any. A finals d'agost, el gas va superar els 300 euros/MWh en plena crisi del Nord Stream i davant el temor d'un hivern de racionament i talls a tot Europa.

La caiguda prolongada dels preus ha despertat la preocupació que la demanda de gas es pugui perdre o substituir de manera permanent, després que els preus rècord de l'any passat afectessin especialment la indústria.

Els inventaris de gas més plens del normal com a part del pla estratègic de la Unió Europea, el clima temperat i l'abundància de gas natural liquat també n'han reduït la demanda, cosa que planteja dubtes sobre quant poden baixar els preus abans que els productors comencin a frenar-ne la producció.

Segons dades de l'Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) de Gas Infrastructure Europe (GIE), s'estima que l'emmagatzematge comunitari es troba al 66,7% de la capacitat en aquests moments. Importants economies com Alemanya o Itàlia superen el 70%, mentre que l'emmagatzematge d'Espanya, Portugal o Suècia se situa per sobre del 90%.

Així mateix, la caiguda no afecta únicament els contractes a curt termini, ja que els operadors també estan pendents de com aquesta reducció de la demanda podria afectar els preus de cara a l'hivern.

I és que amb aquests nivells d'emmagatzematge Europa no contribuiria de manera destacada a absorbir el subministrament de gas que es projecta per a la tardor si els tancs d'emmagatzematge es continuen omplint a aquest ritme, expliquen des d'Energy Aspects.

“El gas natural necessita que el temps posi una oferta més forta al mercat més aviat que tard o la discussió començarà a girar al voltant de l'emmagatzematge, que està un 17% per sobre de la mitjana de cinc anys. Desafortunadament per als alcistes del gas natural, no hi ha res al pronòstic de la setmana que ve per salvar el dia”, expliquen des de Mizuho.

Cal assenyalar que Alemanya, l'economia europea més gran, ha entrat en recessió tècnica després de sumar dos trimestres consecutius de contracció del PIB, els quals s'han correspost amb les estacions més fredes de l'any. Així mateix, altres experts assenyalen que la recuperació econòmica més feble del previst de la Xina també està tenint el seu impacte en els preus, ja que els importadors més importants de gas natural liquat (GNL) del país estan notablement absents del mercat al comptat i fins i tot ofereixen vendre carregaments, segons recull Bloomberg.

Últimas noticias