El cru cau un 4% per l'atac limitat d'Israel a l'Iran, que ha evitat instal·lacions petrolieres

La resposta, àmpliament esperada, ha estat menys agressiva del previst

Per

Bolsamania | 28 oct, 2024

El petroli cau aquest dilluns més d'un 4% (barril Brent: 72,73 dòlars; barril WTI: 68,54 dòlars) després de la resposta d'aquest cap de setmana d'Israel a l'Iran, que ha estat més limitada del que s'esperava.

L'atac d'Israel ha evitat les instal·lacions petrolieres i nuclears de Teheran i no ha interromput el subministrament d'energia, cosa que alleuja les tensions geopolítiques a l'Orient Mitjà.

Desenes d'avions israelians van completar tres onades d'atacs abans de l'alba de dissabte contra fàbriques de míssils i altres llocs a prop de Teheran i a l'oest de l'Iran, en l'últim intercanvi en el conflicte creixent a l'Orient Mitjà.

Iran ha rebaixat l'impacte de l'atac d'Israel. L'Estat Major de les Forces Armades iranianes ha emès un comunicat, recollit per l'Agència de Notícies de la República Islàmica (IRNA), en què destaca l'afirmació següent: "Iran, si bé es reserva el seu dret legal i legítim a respondre al moment apropiat, posa l'accent en l'establiment d'un alto el foc durador a Gaza i al Líban per evitar la matança de persones indefenses i oprimides a mans del règim sionista".

Chris Weston, director d'investigació a Pepperstone, afirma que, encara que les notícies del cap de setmana des de l'Orient Mitjà no han estat bones, "la represàlia anticipada d'Israel contra l'Iran ha estat prou focalitzada perquè els operadors d'energia confiïn que les instal·lacions de cru iranià no formaran part del conflicte en curs”.

"Les accions d'Israel, almenys en la resposta del cap de setmana, redueixen les probabilitats que altres actors regionals i occidentals s'hi involucrin, i avui els operadors han eliminat gran part de la prima de risc geopolític que encara es descomptava en els futurs de cru, gasolina i, en menor mesura, en l'or".

Segons aquest expert, amb la possibilitat que les instal·lacions petrolieres de l'Iran quedin fora dels plans militars d'Israel, el costat de la demanda a l'equació d'oferta/demanda de cru hauria de tornar-se cada cop més influent com un impulsor de preus a curt termini, i el preu del cru se centrarà en les dades de creixement de primer nivell, igual que de les expectatives que les autoritats xineses ofereixin propostes concretes a la reunió de l'NPC (Assemblea Popular Nacional) de la setmana que ve (4-8 de novembre), "brindant la claredat que el mercat necessita sobre els seus plans per estimular el consum i la demanda".

Últimas noticias