El crash de la demanda continuarà enfonsant el petroli: Morgan veu el Brent a 15 dòlars
Els experts estimen una reducció de la demanda de 5 milions de barrils diaris el 2020
El consens preveu que el petroli continuarà enfonsant-se, i això és així per la fortíssima deterioració de la demanda, molt superior fins i tot al que es preveia. Només amb l'aturada de les aerolínies, els experts estimen que la demanda mundial de petroli es reduirà en 5 milions de barrils diaris el 2020. La situació és tan complicada que fins i tot Donald Trump i Vladimir Putin han parlat per intentar fer-hi alguna cosa, però el mercat del petroli està en un atzucac de difícil solució a curt-mitjà termini.
"A la nostra anterior actualització, del 16 de març, estimàvem que la demanda mundial de petroli disminuiria en 1 milió de barrils per dia el 2020. (...) Ara rebaixem les nostres estimacions de la demanda de forma pronunciada i pronostiquem una pèrdua de 5 milions de barrils al dia el 2020", avisa Morgan Stanley.
Noticia relacionada
El petróleo cae por debajo de los 20 dólares, mínimos de 18 años: ¿hay algún soporte?Swissquote Bank també estima un descens de 5 milions de barrils diaris en la demanda de cru només comptant tots aquests avions que s'han quedat a terra per la crisi del coronavirus. Goldman Sachs preveu que el consum global caurà en 26 milions de barrils aquesta setmana. "Aquestes dues últimes setmanes, el trànsit aeri mundial ha disminuït aproximadament un 40%, l'ús de l'aplicació 'CityMapper' ha caigut un 90% a les principals ciutats del món, els nivells de congestió s'han reduït prop d'un 75% i els viatges amb tren s'han desplomat", expliquen des de Morgan.
La guerra de preus entre Rússia i l'Aràbia Saudita a principis de mes, juntament amb el coronavirus, plantegen un panorama tremendament baixista del qual no se'n sap ben bé com sortir. Trump ha dit que “Rússia i l'Aràbia Saudita han embogit” i intenta trobar una solució perquè els productors de petroli d'esquist dels EUA, que necessiten uns preus a nivells d'almenys 45-50 dòlars perquè l'extracció els resulti rendible, deixin de tancar.
El context és tan catastròfic que algunes cròniques parlen d'un petroli "mort". La veritat és que la solució no sembla senzilla atès que, per molt que Rússia i l'Aràbia Saudita (OPEP) aconsegueixin finalment arribar a un acord per retallar l'oferta - cosa poc probable, ja que els saudites segueixen amb els seus dràstics plans d'augmentar la producció-, els experts tenen molts dubtes que això compensi la feblesa extrema de la demanda derivada de la crisi del virus.
"Atesa la tendència actual d'oferta i demanda, estimem que la capacitat d'emmagatzematge global s'esgotarà a la fi del segon trimestre o principis del tercer. En aquest moment, el Brent hauria de caure a 15-20 dòlars per barril per equilibrar el mercat. Més enllà d'això, és probable que la crisi actual acceleri la sortida dels combustibles fòssils", augura Morgan Stanley.
El West Texas s'enfonsa un 65% durant el primer trimestre i un 50% només el mes de març. La referència nord-americana ha tocat mínims de 18 anys i ha arribat a cotitzar per sota dels 20 dòlars per barril. El Brent es desploma un 58% en el trimestre i un 45% al març. Tots dos han tancat el seu pitjor trimestre de la història.
ES RESISTEIXEN A TOCAR ELS DIVIDENDS
Enmig d'aquest desastre, sorprèn que les petrolieres es resisteixin, de moment, a tocar els dividends. Enmig del devessall de retallades de multitud d'empreses, Repsol va anunciar la setmana passada que "manté el compromís de remuneració a l'accionista per a l'exercici 2020 assumit al Pla Estratègic vigent".
Shell va posar també aquest dimarts sobre la taula la seva voluntat de mantenir la retribució a l'accionista. Seria la primera vegada que la reduís en 70 anys, i no sembla que en tingui cap intenció. "Shell sembla decidida a no sumar-se a la llista d'empreses que han retallat dividend. El consell d'administració sembla estar enviant un clar missatge que el pagament de dividends no es discuteix", indica Russ Mould, director d'Inversions de AJ Bell.
Els analistes, no obstant això, creuen que les petrolieres hauran de moure fitxa en aquest sentit. Barclays considera que finalment no els quedarà més remei que tocar el dividend, mentre que Berenberg creu que serà així si el petroli no aconsegueix recuperar-se fins a nivells de 50 dòlars l'any vinent.