Crash del petroli: s'enfonsa fins a nivells de fa 18 anys i diu adéu als 30 dòlars

Els experts estan retallant previsions i es parla de preus de 20 dòlars i inferiors

Per

Bolsamania | 19 mar, 2020

Els nivells actuals del petroli eren impensables fa unes setmanes, fins i tot amb la crisi del coronavirus. No obstant això, va arribar Rússia, amb la seva negativa a pactar una retallada de producció amb l'OPEP (Organització de Països Productors de Petroli) i va provocar un desgavell al mercat del petroli que serà difícil d'arreglar per molt, molt de temps.

El West Texas s'ha desplomat fins a nivells no vists en 18 anys i el Brent, a nivells de 2016. A l'ensulsiada del 30% que va sofrir el petroli la jornada en la qual l'Aràbia Saudita va decidir respondre a Rússia amb sorprenents mesures per enfonsar els preus, s'hi suma l'acceleració de tot el caos provocat pel coronavirus, amb les àmpliament explicades conseqüències sobre la demanda internacional del petroli. Ara, amb el món preocupat pel virus i amb Rússia lluny d'asseure's a la taula de nou amb l'OPEP - cosa que semblava que era el que procuraven els saudites amb les seves dràstiques mesures-, el petroli es troba en un moment especialment vulnerable. Tot el que cal esperar són més caigudes.

"L'erupció d'una guerra de preus i de subministrament entre l'OPEP i Rússia ha creat les condicions més baixistes imaginables per als mercats de petroli", es lamenta Neil Wilson, analista cap de Markets.com.

Els experts estan retallant les seves previsions per al petroli davant en vistes a aquesta desfeta. Goldman Sachs veu al Brent en 20 dòlars el barril; Standard Chartered el situa fins i tot per sota d'aquest nivell; i Mizuho Securities adverteix que els preus podrien passar a negatiu a mesura que Rússia i l'OPEP inunden el mercat.

LES EMPRESES PETROLIERES S'EMPORTEN LA PITJOR PART

Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, avisa de l'impacte d'aquest enfonsament del petroli (la caiguda més gran des de la Guerra del Golf) sobre les companyies petrolieres. "L'últim mes hem vist els preus tant de les accions de BP com de Royal Dutch Shell caure als nivells més baixos des de mitjan 90, mentre que Exxon i Total també han experimentat grans retallades", explica. Aquí a Espanya, Repsol se situa entre els títols que més retrocedeixen de l'any, aniquilant la meitat del seu valor borsari en aquests dos mesos i mig (-53%).

Hewson també preveu que les caigudes del petroli continuïn a mesura que el bloqueig mundial pel coronavirus persisteix. "Com que no hi ha senyals que la demanda de petroli s'hagi de recuperar en un futur proper, és probable que la pressió sobre els països productors, així com sobre els productors d'esquist i altres productors de petroli altament palanquejats, s'intensifiqui durant les pròximes setmanes. Fins i tot amb la compra de petroli per part dels EUA per completar les seves reserves estratègiques, el preu ha continuat baixant", augura.

El barril Brent cotitza per uns 26 dòlars i el West Texas per uns 23 dòlars. Craig Erlam, expert d'Oanda, prefereix ser 'optimista' i pensar que no queda gaire més marge de caiguda "tret que els principals productors s'hagin embarcat en una missió suïcida". Ja es veurà. Al final i al cap, els grans productors no poden controlar el coronavirus.

Últimas noticias