Almirall, Telefónica, Enagás... Els baixistes eleven el seu atac en 20 empreses i el disminueixen en 14

Els 'curts' han variat les seves posicions en un total de 34 companyies

Per

Bolsamania | 22 ago, 2017

Actualitzat : 11:07

No hi ha descans estiuenc per als baixistes. En total, han augmentat durant les dues primeres setmanes d'agost les seves posicions curtes en 20 empreses i les han disminuït en altres 14. Els fons de cobertura s'han intensificat la seva aposta contra Almirall i han tornat a l'atac contra Telefónica. A més, donen un respir a DIA i Técnicas Reunidas, els dos valors més castigats per la pressió d'aquests inversors.

La major obertura de curts es produeix al grup farmacèutic Almirall, que s'ha convertit en un dels principals focus per als baixistes durant l'últim mes i mig, arran de l’'alerta de beneficis' que va emetre el 20 de juliol i, tres dies després, va confirmar pèrdues de 73 milions d'euros durant el primer semestre pel seu negoci als Estats Units. En aquell moment les posicions curtes únicament arribaven al 0,28% del capital. Divendres passat, el percentatge era al 3,56% del capital.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) recopila les vendes en curt superiors al 0,2% del capital i publica les sumes a les empreses que pateixen la pressió baixista cada dues setmanes. És a dir, inversors que prenen prestades accions per vendre-les quan les reben i recomprar-les quan han de retornar-les, amb el que guanyen diners si durant aquest interval el valor cau. Així mateix, el regulador publica diàriament els moviments individuals dels 'curts' que passen del 0,5% del capital (vegeu vídeo sobre el funcionament de les posicions curtes).

En el cas d'Almirall, hi ha un baixista que supera aquest llindar. Es tracta d'un dels fons de cobertura més actius de la borsa espanyola, el fons britànic Marshall Wace, que té un 1% de l'empresa apostat contra les seves accions.

Almirall protagonitza el major augment de les apostes baixistes entre el 4 i el 18 d'agost, amb un 0,82% més de l'empresa. Els segueixen, amb increments de més del 0,4%, Telefónica, Ercross, Enagás i Tubacex. Destaca el cas de la 'teleco' presidida per José María Álvarez-Pallete, en què els fons de cobertura sobrepassen els 1.000 milions d'euros després de tornar a l'atac durant les últimes setmanes, especialment els fons de cobertura de Boussard & Gavaudan, que tenen la major posició curta de la borsa espanyola en Telefónica amb un 1,4% que suposa més de 600 milions d'euros.

En altres tres companyies hi ha un augment de més del 0,3% del capital: Acerinox, Cellnex i Bankia, que es consolida com el banc més assetjat pels 'curts' amb un agregat de posicions del 3,96%. Tres inversors institucionals s'han fixat en el banc parcialment nacionalitzat, especialment després de la intervenció i adjudicació del Popular el 7 de juny. Es tracta dels fons de cobertura Viking Global, Marshall Wace i AQR Capital Management.

Els augments superen el 0,2% del capital en Mediaset, Viscofan, Talgo, Siemens Gamesa, Meliá Hotels, Axiare i Amadeus, mentre que també s'incrementa, encara que en un percentatge més reduït, en OHL, Pescanova, Atresmedia, Sacyr i Banc Sabadell.

ALLEUGERIMENT PER DIA I TÉCNICAS REUNIDAS

Per la seva banda, els baixistes han alleujat la pressió en 14 empreses. El tancament de curts es produeix especialment en DIA i Técnicas Reunidas. És a dir, les dues companyies més pressionades de la borsa espanyola. I segueixen sent-ho, tot i que menys: en la cadena de supermercats baixen del 20% al 19,04%, mínims des del març; i en Técnicas Reunidas es redueixen des del 12,92% fins el 12,29%. La companyia d'enginyeria suporta el tercer major agregat de posicions des que la CNMV publica aquests registres, només per darrere del que pateix DIA i de l'atac sobre Meliá el 2014, i per sobre del que hi havia en Banc Popular.

Així mateix, en tres cotitzades hi ha un descens de més del 0,4% de l'accionariat, Inmobiliaria Colonial, Mapfre i Ence. Mentre que a Lar España baixen del 0,2% i, per tant, deixa d'aparèixer en aquest registre, i cauen de forma més tènue en Merlin, Abengoa, Euskaltel, Indra, Quabit, Ezentis, NH i Saeta Yield.

Últimas noticias