Senyal de fortalesa a l’IBEX: puja un 4,31% setmanal i supera els 9.200 punts entre el petroli i el BCE
Aquest divendres l’IBEX ha tancat amb guanys del 0,39% i una cotització de 9.232 punts
Actualitzat : 18:28
Bona setmana per al selectiu espanyol, que continua la bona ratxa i puja un 4,31% després d'haver pujat la setmana passada un altre 5%. Aquest divendres el seu comportament positiu contrasta amb les caigudes, força destacades, que s’han produït a la resta de borses europees.
I és que l'IBEX-35 ha acabat el dia amb una alça del 0,39% i una cotització de 9.232 punts. D’aquesta manera supera la resistència que tenia en els màxims del mes de març, en el nivell de 9.217 punts. Les borses europees, en canvi, han acabat la sessió amb pèrdues del 0,50% de mitjana.
«L'IBEX completa una de les seves millors setmanes de l'any», i sembla que «el bon començament de la temporada de resultats a Espanya està servint per allargar una mica més aquest bon moment alcista que viu el selectiu», ha assenyalat Javier Urones, analista d’XTB.
La setmana ha estat marcada pel Banc Central Europeu (BCE) i pel petroli. Aquest dijous es va reunir l'organisme que presideix Mario Draghi per prendre una decisió sobre els tipus d'interès, que va mantenir sense canvis en el 0,0%. Els experts no esperaven sorpreses sobre aquest tema i no n’hi va haver, encara que el banquer italià sí que va aprofitar la roda de premsa posterior per defensar les decisions del BCE arran de les crítiques que ha rebut, sobretot, d'Alemanya.
En aquest sentit, Jeroen Dijsselbloem, president de l’Eurogrup, ha sortit aquest divendres a defensar la independència del banc. «Draghi ha de fer la seva feina des de la independència, i això significa que nosaltres, els polítics, hem de restringir els nostres comentaris i les nostres opinions», ha dit. Però no s'ha quedat aquí, ja que també ha ressaltat que «criticar el BCE significaria influir en la institució, i no hi estic a favor».
Segons Urones, «el més important de la setmana era la reunió del BCE, que va complir el guió previst i va transcórrer sense cap tipus de sobresalt. Després de la reunió del mes de març passat, en la qual Mario Draghi va treure tota l’artilleria, s'esperava una compareixença en la qual només pogués haver-hi intervenció verbal per part del president del BCE» i, sense noves ajudes a l'horitzó, «les novetats van venir per la banda dels detalls del programa de compres». I és que el BCE va anunciar que té intenció de comprar a partir del proper mes de juny, en què començarà a comprar deute corporatiu fins a completar els 80.000 milions d'euros mensuals anunciats el mes passat.
LA PUJADA DEL PETROLI
Per la seva banda, aquesta setmana el petroli s'ha comportat millor del que s’esperava. Després de les caigudes que va experimentar el preu de l’«or negre» dilluns davant la manca d'acord entre els productors que s'havien reunit a Doha (Qatar) diumenge passat –es deia que podrien acordar la congelació de la producció, però no va ser així–, la resta de la setmana ha registrat pujades que s'han repetit aquest divendres.
En concret, aquest divendres, a l’hora del tancament del mercat d’Europa el petroli pujava un 2,5% de mitjana gràcies a l’augment de l’optimisme del mercat i malgrat l’excés d'oferta persistent. Els experts, recull la CNBC, apunten que el sentiment respecte a les matèries primeres ha millorat, tot i que, «si bé aquest ral·li té potencial per continuar, creiem que encara no està impulsat per un canvi sostenible», ha dit Goldman Sachs en una nota enviada a clients.
Així mateix, Goldman ha dit que és «prematur abraçar aquests brots verds», i manté la seva opinió que durant el tercer trimestre d’aquest 2016, es podria produir un equilibri sostenible del mercat, impulsat per la disminució de la producció de petroli.
LES ELECCIONS, MOLT A LA VORA
A Espanya la incertesa política continua a l'ordre del dia, i el pacte per formar govern després de les eleccions del 20 de desembre passat es dóna per impossible. El rei Felip VI ha convocat una nova ronda de consultes amb els partits per als dies 25 i 26 d'abril per constatar la manca d'acord i preparar-ho tot de cara a la més que segura convocatòria de noves eleccions.
Si no hi ha sorpreses d'última hora, el dia 2 de maig acabarà el termini de dos mesos que marca la llei per intentar formar Govern, que va començar amb la primera votació de la investidura de Pedro Sánchez, que va fracassar. Per tant, el dia 3 es dissoldran les Corts i automàticament es convocarà la nova cita a les urnes per al 26 de juny.
En aquest sentit, Fitch ha alertat aquest divendres que la incertesa política, unida a l'elevat deute públic d'Espanya, pot arribar a afectar la qualificació del país. En una nota, l'agència de qualificació ha alertat de la situació en què es troba el país i ha enviat un missatge al Govern: «Un historial d'aplicació més efectiva (de l'estabilitat pressupostària) seria positiu per a la credibilitat fiscal d'Espanya». És a dir, demana que es controlin les comunitats autònomes perquè no s'excedeixin amb el dèficit.
TOTHOM PENDENT DELS RESULTATS
Aquesta setmana, a més, ha continuat la temporada de resultats, tant als EUA com a Europa. Cal destacar la decepció que ha viscut el mercat nord-americà davant els esperats comptes d’Alphabet (matriu de Google) i Microsoft. La setmana que ve serà el torn de Twitter, Apple i Facebook, entre altres.
General Electric (GE) i McDonald's han publicat els seus comptes del primer trimestre aquest divendres. Mentre que la primera ha comunicat unes pèrdues de 98 milions de dòlars, o un centau per acció, en comparació de les pèrdues de 13.570 milions, o 1,35 dòlars per acció, del mateix període de l'any passat, la cadena de restauració va aconseguir incrementar les seves vendes internacionals un 5,2%. Durant els tres primers mesos de l'any, McDonald's va guanyar 1.100 milions de dòlars, o 1,23 dòlars per acció, en comparació dels 811,5 milions, o 84 centaus per acció, de fa un any.
Mentrestant, en aquest costat de l'Atlàntic ha començat la temporada de resultats de la banca. Després de Bankinter i Sabadell, que ha publicat els seus comptes aquest divendres i ha comunicat un benefici un 44% superior a l'obtingut en el mateix període de l'any passat, la setmana que ve serà el torn dels «grans»: Banco Santander, BBVA i CaixaBank centraran tota l'atenció, així com els comptes de Telefónica, que es coneixeran divendres que ve.
ANÀLISI TÈCNICA
«Segona setmana de fortes pujades a l'IBEX-35 que, a més, ha aconseguit marcar un nou màxim creixent per sobre dels màxims del mes de març, de 9.217 punts», ha destacat José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. L'expert diu que «és cert que l'ideal seria tancar amb més comoditat, amb més filtre, per sobre d’aquest nivell, però almenys el que és innegable és que ja tenim un primer màxim creixent, cosa que no vèiem en el selectiu espanyol des de fa un any».
Dit això, explica, ara «queda el més difícil: tancar per sobre de l'important buit baixista setmanal i mensual amb què l’IBEX-35 i la resta d'índexs europeus van començar el 2016 (9.544 punts). D’alguna manera, només si aconseguíssim tancar aquest buit, preferiblement en espelmes setmanals i mensuals, es podria dir que hem aconseguit anul·lar tota la caiguda des de principis d'any, i això, per descomptat, no seria un senyal de feblesa».
Per aconseguir-ho, indica Rodríguez, «necessitarem que títols directors com Banco Santander i Telefónica aconsegueixin col·locar-se per sobre dels màxims del mes de març, de 4,57 i 10,35 euros, respectivament».