L’IBEX tanca amb caigudes del 2,25% entre els mals resultats de Repsol i la incertesa a Catalunya

Després d’aquest resultat, el selectiu entra en negatiu en saldo anual

Per

Bolsamania | 12 nov, 2015

Actualitzat : 18:26

Les borses europees han tancat la sessió d'aquest dijous amb caigudes: l'IBEX-35 ha estat el pitjor índex del continent, perjudicat pels mals resultats de Repsol i la incertesa política.

En tancar la sessió d'aquest dijous, l'IBEX-35 baixa un 2,25%, el seu pitjor resultat des del setembre, fins a 10.144 punts, i arrasa el suport que presentava en el nivell de 10.250 punts. Per la seva banda, la resta de borses europees baixen al voltant d’un 1,60% de mitjana. Després d'aquest resultat, el selectiu espanyol entra en negatiu en saldo anual, mentre que la resta de borses europees es mantenen amb balanç positiu.

Pel que fa a l'actualitat política, Catalunya ha tornat a ser protagonista de les portades, amb la segona votació d'investidura d'Artur Mas. Igual que en la primera, el president en funcions no ha aconseguit els suports necessaris per renovar durant una altra legislatura. La candidatura que lidera, Junts pel Sí, té fins al 9 de gener per tirar endavant la investidura del seu candidat, per a la qual cosa haurà d'intensificar les negociacions amb l'altra formació independentista representada al Parlament, la CUP.

Aquest nou cop a Artur Mas es produeix després que el Tribunal Constitucional hagi acceptat a tràmit el recurs presentat pel Govern central contra la resolució d'independència aprovada dilluns per Junts pel Sí i la CUP, que ha quedat suspesa per aquest òrgan judicial. A més, l'alt tribunal ha notificat a Mas i a 20 alts càrrecs més de la Generalitat que han de complir la seva resolució, ja que si no ho fan poden ser suspesos i processats.

ANÀLISI TÈCNICA

A José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, no li ha agradat el moviment de l'IBEX-35 en aquesta sessió, «encara que, en part, era una mica el que podíem esperar després de veure com es perforava la zona de suport de 10.250 punts». «Ara el selectiu ja no presenta suports de cap tipus fins als 10.000 punts i, per sota, no podem descartar la zona de 9.700-9.800 punts», assenyala aquest expert. «Per sobre, pel costat de les resistències, ara la primera la trobem en el nivell de 10.250 punts (abans suport)», recorda.

«El deteriorament del gràfic després de la sessió d'aquest dijous en molts dels títols directors del mercat és evident: de fet, dos dels grans culpables de la caiguda, a part de la forta caiguda de Repsol, han estat els dos grans bancs del país: BBVA i Banco Santander (que cauen més d’un 3,5%)», adverteix Rodríguez. «Novament, i per enèsima vegada, s’amplia encara més la bretxa entre la resta d'Europa i el mercat espanyol. Tant és així que l'IBEX-35 cau un 1,32% en termes anuals, mentre que altres places com el Cac 40 pugen un 13,69% i l'Euro Stoxx 50 també cotitza en números verds (+7,72%)», apunta.

ECONOMIA

La producció industrial de la zona euro va caure un 0,3% al setembre respecte al mes anterior, però va augmentar un 1,7% respecte al mateix mes de l'any passat. Amb tot, l'evolució del mes de setembre suposa una moderació respecte al 2,2% anterior, i és la pujada més baixa dels últims tres mesos, segons indiquen els analistes de Citi a Espanya.

A Alemanya, l'IPC del mes d'octubre es va situar en el 0%, en línia amb les previsions. En taxa interanual, la inflació a Alemanya se situa en el 0,3%, també en línia amb les previsions.

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha comparegut aquest dijous davant el Parlament europeu, on no ha descartat recórrer a «altres instruments» al desembre per «reforçar» el programa de compra de deute. «Si arribem a la conclusió que, a mitjà termini, l’objectiu d’estabilitat de preus està en risc, actuarem utilitzant tots els instruments disponibles dins del nostre mandat per garantir que es manté un grau apropiat d’acomodació monetària», ha explicat el president del BCE en una compareixença davant la Comissió d’Assumptes Econòmics i Monetaris.

Als Estats Units, les sol·licituds setmanals d’atur i les sol·licituds contínues s'han situat lleugerament per sobre del que s’esperava. També han fet intervencions públiques diversos membres de la Reserva Federal, entre ells la presidenta del banc central, Janet Yellen, encara que els seus comentaris no han estat sobre política monetària.

EMPRESES

Repsol tanca la sessió com el pitjor valor de l’IBEX, amb una caiguda del 7,27%, després de presentar resultats. La petroliera que presideix Antoni Brufau va guanyar 832 milions fins al setembre, un 49,5% menys, per la caiguda del preu del cru. El seu suport clau de curt termini es troba en el preu de 10,94 euros, segons els analistes tècnics de Bolsamanía.

També han presentat resultats Aena i FCC. La gestora d'aeroports va aconseguir un benefici net de 639,2 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, un 83,8% més que durant el mateix període del 2014, gràcies, principalment, a l'evolució del negoci i al descens de les despeses financeres. Per la seva banda, FCC va registrar una pèrdua neta de 13,6 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, la qual cosa suposa una retallada del 98,3% dels «números vermells» comptabilitzats en l'exercici anterior.

Fora de les fronteres espanyoles, Rolls Royce s'enfonsa a l’FTSE després que la companyia hagi decebut amb els seus resultats i hagi retallat les seves estimacions. El fabricant britànic ha rebaixat la seva previsió de beneficis per al 2016 per quarta vegada en poc més d'un any, i n’ha culpat una demanda molt més feble de peces de recanvi i serveis per a motors aeronàutics.

Últimas noticias