L'IBEX-rebota un 1,53% gràcies a la banca i Inditex i aparca la por al Brexit
El selectiu espanyol aconsegueix els 8.250, 80 punts
- El sector de los bancos sube en torno a 1,5%, aunque en lo que va de año se han desplomado más de un 23%
- Inditex ha registrado una subida del 5,50% después de publicar sus beneficios de 554 millones de euros
- Este miércoles los inversores aparcan el miedo al Brexit y se fijan en las declaraciones de Janet Yellen
- En castellano: El Ibex aparca el miedo y rebota un 1,53% apoyado en la banca e Inditex
Actualitzat : 18:12
Les borses europees han apartat les pors al possible Brexit i han tancat en positiu. Aquest dimecres, els inversors es fixen a les declaracions que farà la presidenta de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Janet Yellen, després de la reunió. Pel que fa al mercat espanyol, Inditex i la banca han animat el selectiu, pujant un 1,53% fins als 8.250,80 punts.
La borsa espanyola ha posat fi a una ratxa de cinc caigudes consecutives, en les quals ha perdut més d'un 8%. De fet, l'IBEX s'ha situat en els seus mínims des de febrer. No obstant això, aquest dimecres l'índex espanyol ha remuntat fins als 8.250 punts. Els bancs amb una pujada d'un 1,53% han impulsat al selectiu a acabar en positiu.
Els títols que més han pujat són Banco Popular (5,71%) i Inditex (5,50%), mentre que de la banda negativa trobem que els valors que més han baixat són Abertis (1,09%) i Técnicas Reunidas (0,76%).
Aquest any, el sector dels bancs a Espanya s'ha desplomat un 23,35%. José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que "el que els bancs ens donen els bancs ens ho treuen". Les últimes dues setmanes el sectorial de bancs europeus s'ha desplomat un 17%. Això vol dir que molts bancs s'han deixat més del 20%.
La resta de mercats europeus també han registrat un rebot, ja que totes les borses del Vell Continent han cotitzat en positiu. A falta d’una setmana perquè se celebri el referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea, el FTSE 100 ha pujat un 0,73%. El Dax alemany ha tancat amb una pujada del 0,92% i el Cac francès de l'1,00%.
El president de l'Associació Espanyola de la Banca (AEB), José María Roldán, ha cridat aquest dimecres a "desdramatitzar" un possible triomf del 'Brexit' en la votació del proper 23 de juny, perquè seria "un procés molt gradual", per al qual la UE està preparada. "Esperem el millor, però estem preparats per al pitjor", ha resumit.
En tancar els mercats a Europa, Wall Street cotitza amb guanys moderats a l'espera que acabi la reunió sobre política monetària de la Reserva Federal i la seva presidenta, Janet Yellen, faci declaracions sobre la decisió dels tipus d'interès.
Encara que no s'esperen canvis en el preu del diner per part del banc central americà, hi ha molt interès dels inversors a comprovar quina és la visió econòmica de la Fed i de la seva presidenta, Janet Yellen, ja que alguns analistes anticipen que la Fed pujarà tipus al juliol o setembre.
INDITEX AUGMENTA EL SEU BENEFICI
En l’àmbit empresarial i fora del sector bancari, Inditex ha estat la protagonista de la jornada. La companyia tèxtil ha tancat amb una pujada del 5,50% i situa les seves accions en els 29,52 euros després que hagi fet públics els seus beneficis del primer trimestre fiscal (de febrer a abril). Inditex ha augmentat el seu benefici un 6% fins als 554 milions d'euros.
A més, el gegant tèxtil explica que el consell d'administració proposarà el proper 19 de juliol a la junta d'accionistes un dividend de 0,60 euros per acció corresponent al benefici de l'exercici fiscal de 2015.
Els inversors també es fixen en Gamesa que ha deixat clar que continua les converses amb Siemens per a una possible integració amb el conglomerat alemany, que seria el que lideraria una hipotètica fusió. El mercat ha reaccionat de forma positiva a aquesta notícia i les accions de Gamesa han pujat un 3% fins als 16,9 euros.
Green Power Espanya, firma especialitzada en la generació i promoció d'energies renovables a Espanya i a Portugal. L'energètica espanyola controla ja el 40% d'aquesta empresa, mentre que la resta de l'accionariat i pel qual licita Endesa està en mans d'Enel. Les accions d'Endesa ha tancat en negatiu, -0,26%.
EL DEUTE PÚBLIC ESPANYOL EN EL SEU NIVELL MÉS ALT EN UN SEGLE
Malgrat el rebot de la borsa espanyola, en l'àmbit macroeconòmic no hi ha bones notícies. El deute de les administracions públiques a Espanya ha acabat el primer trimestre d'aquest any amb un muntant d'1,095 bilions d'euros (milions de milions), segons les dades del Banc d'Espanya, que confirmen que el percentatge respecte al PIB s'eleva per sobre del 100% per primera vegada en un segle (100,5%). L'augment del nivell d'endeutament es produeix principalment pel deute de l'administració central.
Si ens fixem a Europa, la dada més significativa que s'ha fet públic aquest dimecres és la de l’atur al Regne Unit. La taxa d'atur corresponent al període comprès entre els mesos de febrer i abril es va situar en el 5%, la més baixa des del trimestre entre agost i octubre de 2005, segons ha anunciat l'Oficina Nacional d'Estadística (ONS), mentre que l'ocupació aconseguia arribar al 74,2%, el seu nivell més alt des que van començar els registres el 1971.
En el període analitzat, la xifra d'aturats al Regne Unit va disminuir fins a 1,67 milions, la qual cosa representa un descens anual de 148.000 aturats. D'aquests 1,67 milions, un total de 892.000 aturats eren homes, amb un descens anual de 113.000, mentre que 779.000 persones eren dones, la qual cosa suposa una baixada anual de 35.000.
No se sap si aquesta dada d'ocupació afectarà al Brexit, però sí és cert que Cameron ha advertit que el Brexit provocaria un forat de 30.000 milions d'euros que hauria de ser cobert amb una pujada d'impostos de 15.000 milions i retallades de la despesa pública per 15.000 milions més.
ANÀLISI TÈCNICA
Malgrat les pujades d’aquest dimecres a l'IBEX-35 "no podem fer volar coloms", assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ja que mentre el preu no digui el contrari "es tracta d'un simple rebot", res més. Rebot liderat principalment per Inditex i pel sector financer. "Es podria dir que des de fa un mes els moviments en la renda variable europea i, per tant, en l'IBEX-35 s'expliquen gairebé exclusivament per les pujades i caigudes dels bancs".
Rodríguez assegura que d'alguna manera aquest rebot es veia venir tenint en compte que el sectorial de bancs europeu (SX7I) acumula una caiguda del 17% en dues setmanes i s'ha quedat a només un 1% dels mínims anuals (88,85 punts). Després, en part, el rebot d'aquest dimecres era més o menys previsible.
"Amb tot i amb això no podem descartar que aquest tingui continuïtat cap a, almenys, el buit (gap) baixista dels 95 punts". Aquest rebot podria portar BBVA cap a la resistència dels 5,34 euros, Banco Santander als 3,86 euros i Telefònica als 8,70 euros. Segons l'analista tècnic de Bolsamanía, el perill vindria novament si després del potencial rebot en curs els índexs tornen a capgirar-se a la baixa perforant els últims mínims decreixents (mínims de reacció).
"La possibilitat que l'IBEX-35 acabi dirigint-se als mínims anuals (7.746 punts) és un escenari que no es pot descartar encara. Al cap i a la fi, si la setmana acaba així tindríem importants buits a la baixa setmanals que no són ni molt menys senyals de fortalesa".