L’IBEX puja un 1,89% durant la setmana malgrat la garrotada de Telefónica i la incertesa

El selectiu espanyol puja un 1,63% aquest divendres, fins a 8.349,2 punts

Per

Bolsamania | 26 feb, 2016

Actualitzat : 18:14

Les borses europees encadenen la seva segona setmana consecutiva de guanys amb el respir que ha donat el sector financer, que aquest divendres es dispara un 4,4% a Espanya. L’IBEX-35 ho ha aprofitat i puja un 1,63% per acabar amb guanys de l'1,89% una setmana en què s'ha mogut amb volatilitat enmig de la incertesa política, els dubtes sobre el creixement global i presentacions de resultats d'empreses importants com Telefónica, que frena l'índex amb fortes caigudes.

El selectiu de la borsa de Madrid acaba la sessió amb una cotització de 8.349,2 punts després de moure's entre els nivells de 8.265 i 8.397 punts. Per la seva banda, les borses europees avancen un 2% de mitjana durant la jornada, i pugen un 2,5% setmanal.

Als Estats Units, Wall Street cotitza amb lleugeres pujades d’entre el 0,3% i el 0,5% en els principals índexs, que van camí de tancar amb un acumulat setmanal superior al 2%. Al mercat de matèries primeres, el petroli es mou amb alces del voltant de l’1% després que s'hagi sabut que l’Aràbia Saudita, Rússia, Qatar i Veneçuela tornaran a reunir-se al març per parlar de com estabilitzar els preus, un mes després d'acordar congelar la producció.

Les pujades de la borsa de Nova York i del cru es produeixen malgrat que les dades econòmiques confirmen la desacceleració de la primera economia mundial.

En concret, el PIB nord-americà va créixer un 1% anual l'últim trimestre de l’any passat. Encara que supera les expectatives del consens d'analistes, que esperava un augment del 0,4%, i també la dada preliminar, que se situava en el 0,7%, s'allunya del ritme de creixement de l'economia nord-americana d’anys anteriors, que es trobava per sobre del 2%.

«La dada descarta la recessió, ara com ara, però confirma una desacceleració notable de l'economia dels Estats Units, que ha reduït el seu creixement a la meitat», argumenta Connor Campbell, analista de Spreadex.

Els inversors estan atents a la incertesa econòmica, i també a la política, especialment a Espanya. Aquest divendres hem sabut que Pedro Sánchez, líder del PSOE, intentarà per segona vegada la investidura el divendres 4 de març en cas que fracassi en el seu intent el dia 1, tot i que ara com ara no quadren les matemàtiques. Podem, Compromís i Izquierda Unida van deixar de negociar dimecres amb els socialistes després que Sánchez signés un acord amb Albert Rivera, líder de Ciutadans, per obtenir el suport de la formació taronja.

Brussel·les, a més, ha advertit que hi ha perills per al creixement d'Espanya a curt termini. La Comissió Europea diu que un d'aquests riscos és «una desacceleració de l'agenda de reformes», a banda d’una aturada econòmica «més pronunciada del que es preveia» als països emergents.

EMPRESES: FORTA CAIGUDA DE TELEFÓNICA

En l’àmbit empresarial, conclou una setmana marcada per la presentació de resultats de diversos valors de l'IBEX. Un dels principals blue chips del selectiu, com és Telefónica, ha publicat les seves xifres aquest divendres, amb un benefici que es va situar en 2.745 milions d'euros el 2015, un 8,5% menys que l'any anterior, en gran part per les provisions de 2.602 milions que la companyia va haver de fer el quart trimestre de l’exercici passat per al pla voluntari de suspensió d'ocupació a Espanya. Si no es tingués en compte aquest impacte, el benefici net de l’operadora augmentaria un 30%.

Així mateix, César Alierta, president de Telefónica, ha assegurat que el dividend està garantit per als propers cinc o deu anys. «La companyia reitera la seva intenció de pagar un dividend de 0,75 euros en efectiu per acció aquest 2016, la qual cosa implica una rendibilitat per dividend de gairebé el 8%. No obstant això, aquest punt continua en risc si no es tanca la venda d'O2 (la seva filial al Regne Unit)», subratllen els experts de Bankinter.

Les accions de Telefónica baixen un 3,17%, fins a 9,125 euros en tancar la sessió, tot i que han arribat a caure un 5% i a quedar suspeses per subhasta de volatilitat entre les 12.52 i les 12.57 hores.

Un altre valor amb forts retrocessos aquest divendres és Ferrovial (-4,02%), que estudia comprar actius d'Abengoa després dels seus resultats.

A més, ha publicat xifres anuals IAG, que obté un benefici net atribuït de 1.516 milions d'euros, un 51,1% més que el 2014, xifra que se situa per sobre de les expectatives. No obstant això, els títols de l'aerolínia baixen un 3,24% en tancar la sessió.

Al costat positiu destaquen Repsol (+7,5%), ACS (+6,5%) i Gamesa (+5,82%), en tots tres casos l’endemà de fer públics els seus resultats. A més, l'índex IBEX-35 Bancs es dispara un 4,44%, amb fortes alces per a BBVA (+5,64%), Popular (+4,68%) o Santander (+4,57%).

Iberdrola també ha presentat les seves xifres aquesta setmana, amb un benefici de 2.421,6 milions d'euros per a l’any passat, un 4,1% més que el 2014. Merrill Lynch ha assegurat que l'elèctrica té marge per augmentar inversions i creixement, i pot mantenir la seva participació del 19,6% a Gamesa encara que hi hagi fusió del fabricant espanyol d'aerogeneradors amb Siemens. Les accions d'Iberdrola cauen un 0,07% durant la sessió, fins a 5,927 euros.

ECONOMIA

Encara que en l'àmbit macro la dada del dia és el PIB dels Estats Units, també s'han conegut altres referències macro importants, especialment relacionades amb la inflació.

L'IPC d'Espanya s'enfonsa al febrer fins al -0,8% anual, arrossegat pels combustibles i els aliments.

A la zona euro, l'indicador de confiança econòmica se situa en 103,8 punts, cinc dècimes per sota del pronòstic del mercat.

Tornant als Estats Units, l'indicador de preus PCE deflactor, que recull la inflació de la despesa en consum a partir del moviment del PIB, va augmentar un 1,7% anual al desembre, dues dècimes per sobre del previst. Cal tenir en compte que és una de les estadístiques que segueix la Reserva Federal (Fed) per avaluar l'evolució de la inflació, i experimenta el seu augment més important des del 2014.

A més, la Universitat de Michigan ha publicat l'índex de confiança, amb una dada de 91,7 punts, en comparació de la xifra de 91 punts que preveien els analistes.

ANÀLISI TÈCNICA

«Resulta interessant l’espelma setmanal amb què tanca l'IBEX-35, sobretot després d'una primera part de caigudes i una clara recuperació de preus aquest dijous i aquest divendres», resumeix José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, que indica que «el que és realment important de la setmana és que el suport clau de 7.920 punts es pot donar per emplenat després de la correcció d'aquest dimecres, però no s’ha tancat».

«Emplenar un buit alcista (que no és el mateix que tancar-lo) per sortir de nou a l'alça és un senyal de fortalesa, no de feblesa», afegeix l'expert. «A molt curt termini tornem a tenir un petit suport en el buit alcista d'aquest divendres (8.215 punts), però el que realment és important és que en el moviment de rebot actual l'IBEX-35 intenti superar (en preus de tancament) la resistència que presenta en l'últim màxim decreixent (8.480 punts)».

De fet, continua Rodríguez, «des del novembre l’IBEX-35 ha estat construint màxims i mínims decreixents impecables. I per sobre del nivell de 8.480 punts tindríem, per primera vegada en molt de temps, un primer màxim creixent, cosa que seria el primer senyal de fortalesa en molt temps».

Últimas noticias