L'IBEX puja un 0,25%, fins a 8.823,50 punts, gràcies al petroli, però la por domina les borses
El preu de l'or negre ha marcat nous màxims anuals durant la jornada
- Dudas sobre la economía de Estados Unidos y la política monetaria de la Reserva Federal
- Incertidumbre sobre el referéndum de permanencia de Reino Unido y la Unión Europea
- Y sobre las elecciones generales del 26 de junio en España
- En castellano: El Ibex sube un 0,25%, hasta 8.823,50 puntos, gracias al petróleo, pero el miedo domina las bolsas
Actualitzat : 19:20
Pujades moderades per a l'IBEX (+0,25% fins a 8.823,5 punts), impulsat pels guanys del preu del petroli però limitat en el seu ascens per la incertesa sobre l'economia dels Estats Units, la política monetària de la Reserva Federal dels EUA, el referèndum de permanència del Regne Unit a la Unió Europea i les eleccions generals del 26-J a Espanya.
"El petroli ha pujat amb claredat i ha marcat nous màxims anuals, la qual cosa sens dubte ha estat una ajuda de segon nivell per a les Borses, que hauran de decidir si segueixen explorant l'impuls alcista iniciat fa dues setmanes, o es deixen portar pel pessimisme nascut de la dada d'ocupació americana. De moment, seguim per sobre de suports. Una nova caiguda de l'euro/dòlar sembla que serà clau perquè els selectius europeus puguin escalar", explica Daniel Pingarrón, estrateg d’IG.
"Un altre element d'interès el tenim amb una nova enquesta sobre el Brexit, que torna a donar avantatge a l'opció d'abandonar la Unió europea, amb un suport del 45%, la qual cosa està contribuint a afeblir la lliura. Les cases d'apostes atorguen ara mateix un 30% a aquesta opció, xifra que ha crescut els últims dies", afegeix aquest expert.
OBLIDIN LA FED I PARIN ATENCIÓ A L’ENCREUAMENT DÒLAR/IUAN
Els inversors haurien de deixar de preguntar-se quan pujarà la Reserva Federal dels Estats Units els tipus d'interès i centrar-se en la cotització del iuan, la divisa xinesa. És la visió de mercat dels analistes de Goldman Sachs, els quals consideren més important el moviment del iuan que no pas la política monetària del banc central americà.
En un informe recollit per CNBC, David Kostin, estrateg en cap de renda variable americana de Goldman Sachs, comenta que “pensem que els gestors de fons haurien de deixar de banda el debat sobre la política monetària de la Fed i parar atenció a l'enfortiment del dòlar enfront del iuan”.
David Kostin, estrateg amb molt de prestigi entre els inversors americans, afegeix que “l’S&P 500 tradicionalment ha baixat amb força quan el tipus de canvi entre el dòlar i el iuan s'ha mogut a l'alça”.
EN QUALSEVOL CAS, JANET YELLEN SERÀ PROTAGONISTA AQUEST DILLUNS
En qualsevol cas, els inversors es mantenen a l'espera de la intervenció pública de Janet Yellen, prevista per a les 18.30 hora espanyola. El discurs de la presidenta de la Reserva Federal dels Estats Units se centrarà en les previsions econòmiques i la política monetària i serà pronunciat en el World Affairs Council de Philadelphia.
La intervenció de Yellen, és clau per al mercat, després que les febles dades sobre ocupació publicades divendres passat i corresponents al mes de maig, hagin posat en dubte les seves pròpies previsions sobre el mercat laboral; i al mateix temps han reduït a pràcticament zero la possibilitat que la Fed apugi els tipus d'interès dimecres vinent, 15 de juny, en la seva reunió de política monetària.
Les paraules de la banquera central més poderosa del món seran seguides amb lupa pels operadors. El passat 27 de maig, Yellen va comentar que "l'economia segueix millorant i el creixement sembla repuntar enfront del primer trimestre. Si el mercat laboral segueix millorant, tal com espero, seria apropiat que la Fed segueixi elevant els tipus d'interès i probablement els propers mesos, aquest moviment sigui apropiat”. Qualsevol canvi en les paraules de Yellen pot provocar efectes immediats a les borses.
EMPRESES: JORNADA DE PÈRDUES PER A BANCO POPULAR
Banco Popular, l'entitat que presideix Ángel Ron i que està en plena ampliació de capital de 2.505 milions d'euros per reforçar el seu balanç, ha liderat les pèrdues a l'IBEX. La presidenta de la CNMV, Elvira Rodríguez, ha afirmat sobre l'ampliació que el supervisor "seguirà l'evolució de l'operació i demanarà informació" a l'entitat.
Per contra, les companyies associades a les matèries primeres, com ara Repsol i ArcelorMittal, han estat els valors més alcistes del selectiu espanyol.
ECONOMIA: MILLORA LA CONFIANÇA DELS INVERSORS
L'índex de confiança dels inversors Sentix, elaborat a través de l'opinió de 1.600 analistes financers i inversors institucionals, ha mostrat una millorança al juny, en passar de 6,2 punts fins a 9,9 punts, molt per sobre de la dada esperada de 7,0. Això reflecteix expectatives de millorança per a la zona euro.
A Alemanya, les comandes industrials han baixat un 2% mensual i un 0,5% anual a l'abril, enfront de l'increment del 2,6% i del 2,4% respectivament de març, i amb un descens sobre el mes anterior molt més pronunciat que el 0,6% que projectava el mercat. L'activitat de les fàbriques alemanyes s'ha vist perjudicada per la menor demanda exterior des de fora de la zona euro (-8,3%).
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX: TOT SEGUEIX IGUAL
"La sessió d'aquest dilluns ha estat més tranquil·la del normal, ja que entre el màxim i el mínim de la sessió ens hem mogut en un rang de 85 punts. Tècnicament no tenim cap novetat respecte del que es va comentar aquest divendres. Ara bé, si em fixo en els dos grans futurs europeus (Dax i Euro Stoxx 50) caldria apostar per un rebot des dels actuals nivells de preu.
De fet els mínims de la sessió d'aquest divendres en el futur de l'Euro Stoxx 50 es corresponen amb un ajust/reculada del 61,8% de Fibonacci de l'impuls alcista previ (del 6,5%) mentre que si ens fixem en el futur de l'índex de la "locomotora europea" es podria dir que les últimes caigudes, encara que in extremis, encaixarien dins del típic "throw back" a la línia clavicular d'un doble sòl", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Però no ens enganyem, perquè l'escenari d'un potencial rebot des d'aquí estaria agafat amb agulles. Com ja comentem dies enrere la clau està en el sector financer europeu, que aquest matí ha marcat un mínim en els 100,22 punts, molt prop de la base del triangle (per definició suporti) en els 99,70-100 punts.
A la vista d'aquest gràfic caldria apostar per un violent moviment en l'índex dels bancs i per tant per a la resta de les borses europees. Potser el senyal ens el dóna també el Nasdaq 100 superant la resistència dels 4.540 punts on presenta un important buit a la baixa (per definició resistència). Per tant, i resumint, hem de saber que si bé és cert que caldria apostar per un rebot gairebé imminent a les borses mundials hem de saber que el nostre IBEX-35, en veles setmanals, es va capgirar clarament a la baixa des de la zona de resistència que li confereix la directriu a la baixa de l'últim any", conclou aquest expert.