L’IBEX puja un 0,21%, amb Telefónica i Abengoa com a protagonistes a la borsa

El selectiu espanyol acaba la sessió amb una cotització de 8.808,3 punts

Per

Bolsamania | 29 mar, 2016

Actualitzat : 18:04

L'IBEX ha acabat la sessió d’aquest dimarts amb lleugeres pujades després de quatre dies en què les borses europees han estat tancades, per dos dies festius i el cap de setmana pel mig. La jornada ha estat marcada per les pujades de Telefónica, que ha anunciat la renúncia de César Alierta com a president, i el ral·li d’OHL l’endemà que el regulador mexicà hagi absolt la constructora en la seva investigació per possible frau. A més, al mercat continu Abengoa celebra haver evitat el concurs disparant-se un 24%.

Així doncs, l'IBEX-35 ha trencat la seva ratxa de quatre jornades consecutives a la baixa després dels festius, i tanca la sessió amb unes pujades del 0,21% i una cotització de 8.808,3 punts. El principal índex de la borsa de Madrid s'ha mogut entre el nivell de 8.906 punts, que ha tocat en l'obertura, i el de 8.751 punts, que ha marcat a mitja sessió.

La resta de borses es mouen amb una tendència similar. Al Vell Continent el DAX 30 alemany es revalora un 0,2% i l'Euro Stoxx avança un 0,4%. A Wall Street, els tres principals índexs es mouen amb signe mixt a l'expectativa d'una compareixença de la presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen, a les 18.30 hores al Club Econòmic de Nova York. Així doncs, en finalitzar la jornada a Europa, el Dow Jones i l’S&P 500 retrocedeixen un 0,2%, i el Nasdaq puja un 0,3%.

«Després de la festivitat de Setmana Santa i unes jornades marcades pels atemptats de Brussel·les, les borses tornen a la normalitat», opinen els analistes de Bankinter.

Quant a les matèries primeres, dia de fortes correccions. El petroli cau al voltant d'un 3,5%, tant en el cas del barril tipus Brent, de referència a Europa, com en el del West Texas, de referència als Estats Units: els retrocessos els porten fins a 38,9 i 37,9 dòlars, respectivament. Així i tot, en acumulat mensual el petroli puja un 6%. No obstant això, aviat podríem veure noves caigudes brusques en les matèries primeres, segons els analistes de Barclays, a causa de les posicions alcistes dels inversors, sense que hagin canviat els fonamentals i continuï l'excés d'oferta al mercat.

TELEFÓNICA, ABENGOA, OHL, BANCS, ETC.

L'IBEX acaba la sessió amb un moviment lleu, però dins del selectiu sí que hi ha grans pujades i caigudes. OHL es dispara un 4,12%. El regulador mexicà (CNBV) ha considerat que no hi ha hagut delicte de frau en la filial mexicana, OHL Mèxic, que es va disparar un 10% aquest dilluns, encara que sí que ha trobat irregularitats administratives per les quals ha imposat una multa de 3,6 milions d'euros.

Telefónica, per la seva banda, avança un 1,48% i protagonitza la notícia del dia a Espanya. El president de l’operadora i un dels principals blue chips de l'IBEX, César Alierta, deixarà el càrrec després de 16 anys al capdavant de l'empresa. El substituirà José María Álvarez-Pallete, fins ara conseller delegat.

Al mercat continu, les accions de classe B d'Abengoa es disparen un 28,4%, i les de classe A, un 18,1%. El ral·li es produeix una vegada la multinacional andalusa d'enginyeria, energies renovables i construcció ha aconseguit esquivar el concurs de creditors, cosa per a la qual tenia com a data límit aquest dilluns 28 de març. Abengoa ha rebut el suport del 75% dels creditors, amb la qual cosa pot sol·licitar una pròrroga per ultimar la reestructuració del seu deute, amb un contracte que es coneix com a standstill i per al qual necessitava que almenys el 60% dels creditors s'adherís al seu pla de salvació.

La nota negativa de la jornada ve del sector financer. El Banc d'Anglaterra ha posat en alerta la banca pel risc del Brexit i ha elevat el tipus de capital per ajudar als préstecs. D’aquesta manera, l'autoritat monetària posa l'accent en els bancs, que castiguen les borses europees. A Espanya, l'índex que aglutina les entitats financeres del selectiu de la borsa de Madrid (IBEX-35 Bancs) baixa un 1%, amb pèrdues destacades per a Sabadell (-1,51%), Caixabank (-1,38%), Bankia (-1,37%) o Popular (-1,13%).

ECONOMIA: TOTS PENDENTS DE YELLEN

Els inversors estan molt pendents, als Estats Units, de la compareixença de Yellen al Club Econòmic de Nova York a partir de les 18.30 hores (pot seguir-la aquí, en directe) per saber si confirma el missatge pessimista de l'última reunió del banc central o si, per contra, s'adhereix als comentaris d'altres membres de la institució com James Bullard o John Williams, presidents de la Fed de Saint Louis i de San Francisco, respectivament, que han defensat que les condicions econòmiques conviden a tornar a apujar els tipus.

Més enllà de la Fed, la jornada no ha tingut grans referències econòmiques. A la zona euro s'ha publicat la dada d'oferta de diner M3, que s'incrementa un 5% anual al febrer, en línia amb les expectatives. Mentrestant, als Estats Units l'índex S&P/CaseShiller compost 20 ciutats reflecteix un creixement del 5,75% de l'activitat del sector immobiliari, resultat que també coincideix amb el que esperaven els experts. Per la seva banda, l'índex de confiança del consumidor se situa en 96,2 punts, per sobre de la xifra de 94 projectada pel mercat.

A Espanya, aquest dimarts es compleixen 100 dies des de les eleccions del 20 de desembre, i continua la incertesa política. Aquest dimarts el secretari general socialista, Pedro Sánchez, es reuneix amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i demà ho farà amb el de Podem, Pablo Iglesias, per lligar suports amb els quals tornar a intentar la investidura.

ANÀLISI TÈCNICA

«Pujades del 0,21% a l'IBEX-35 en la primera sessió després de la tornada de la Setmana Santa. El volum continua de vacances, ja que hem vist una negociació poc més elevada que la de les últimes quatre sessions», resumeix César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.

«El selectiu continua consolidant nivells en el que sembla només un alto en el camí. Pensem en la continuació de les pujades fins al nivell de 9.500 punts, per la qual cosa creiem que en qualsevol moment podríem veure un senyal de fortalesa que ens convidi a pensar en la continuació de les pujades.» A més, continua l'expert, «cal tenir molt present que valors importants com Telefónica, Santander, BBVA o Repsol cotitzen en nivells de suport, per la qual cosa l'aparició d'un senyal de fortalesa en qualsevol d'ells animaria el selectiu en les properes jornades».

Últimas noticias