L’IBEX baixa un 2,13% durant la setmana, amb Telefónica i Santander com a grans protagonistes
Aquest divendres el selectiu ha caigut un 1,38%, fins a 8.702 punts
Actualitzat : 18:00
El selectiu espanyol ha tancat en vermell una setmana molt moguda, amb alts i baixos i amb importants notícies empresarials que han influït en la borsa.
L'IBEX-35 ha acabat la setmana amb una caiguda del 2,13%. Aquest divendres l'índex ha baixat un 1,38%, fins a 8.702 punts; la resta de borses europees també han acabat en números vermells, amb pèrdues de l'1,80% de mitjana.
Aquesta setmana Telefónica i Banco Santander han estat els grans protagonistes de l'IBEX. Telefónica va anunciar dimarts en un comunicat que el seu president, César Alierta, deixarà el càrrec. Com a substitut ha proposat José María Álvarez-Pallete, encara que la decisió ha de ser aprovada pel Consell d'Administració, que es reunirà la setmana que ve. Durant dos dies el valor va pujar amb força a borsa, encara que aquest dijous es va desinflar i finalment aquest divendres ha tancat la jornada amb caigudes del 3,87%.
Per la seva banda, Banco Santander va anunciar aquest dijous que concentrarà 450 oficines més petites per aconseguir tenir-ne altres de més grans, i també més rendibles. Més del 70% d'aquestes sucursals té entre un i tres empleats. No obstant això, encara que hi hagi una eliminació massiva de sucursals, el banc continuarà tenint presència a les 2.000 localitats on opera actualment.
Així mateix, implantarà un nou concepte de sucursal que serà més multicanal per proporcionar diferents serveis, encara que, alhora, posarà l’èmfasi en l'atenció especialitzada al client. Per aconseguir-ho, aquest any s’adaptaran 350 oficines, i un nombre similar en els propers exercicis per arribar a la xifra de 1.000 el 2018. Aquests canvis comportaran un ajust de la plantilla tant en oficines com a la seu central, retallades que podrien quedar suavitzades amb mobilitat interna o altres fórmules negociades amb els sindicats. En tancar la sessió, els títols del banc queien un 2,04%.
PUJA L'ATUR ALS EUA
D'altra banda, aquest divendres s'ha conegut la referència macroeconòmica de la setmana: l'informe d'ocupació dels EUA. El Departament de Treball ha publicat una dada d'ocupació millor del que s’esperava, ja que l'economia americana va crear 215.000 llocs de treball, la qual cosa situa la taxa d’atur en el 5%, lleugerament per sobre del 4,9% registrat el mes de febrer.
El nombre de persones aturades es manté estable al voltant dels 8 milions de persones, una xifra que ha experimentat lleugers canvis des del mes d'agost passat. La taxa d'atur també s'ha mantingut estable en la majoria de grups de població: se situa en el 4,5% entre els homes, en el 4,6% entre les dones i arriba al 15,9% entre els joves, segons recull Europa Press.
Ara tothom es pregunta què farà la Reserva Federal nord-americana (Fed) amb els tipus d'interès. Segons Chris Williamson, analista de Markit, el «bon mes de contractació als EUA continuarà impulsant comentaris en alguns racons de la Fed que s'inclinen per tornar a apujar els tipus d'interès».
No obstant això, destaca, «els signes de debilitament del creixement econòmic faran que els polítics siguin més propensos a ser prudents i a esperar fins que l'economia mundial mostri més vigor, i l'economia dels Estats Units, més lluentor».
LES PREVISIONS DEL BANC D'ESPANYA
A més, aquest divendres les previsions del Banc d'Espanya (BdE) han significat un «cop» per a la confiança dels inversors. En concret, l'organisme ha retallat una dècima la previsió de creixement del PIB per a aquest any, fins al 2,7%, per sota del 3% que pronostica el Govern, per la revisió a la baixa del creixement mundial, per l'apreciació de l'euro i pel descens de les cotitzacions borsàries. D'altra banda, per al 2017 el BdE preveu un increment del 2,3%.
Segons l'autoritat monetària espanyola, el període expansiu que viu actualment el país continuarà el 2016 i el 2017, encara que a un ritme inferior a l'observat durant el 2015, en què el PIB va créixer un 3,2%. Serà així per la «pèrdua de força» d'alguns factors que han impulsat recentment l'avanç de l'economia, com les baixades successives del preu del petroli, la depreciació del tipus de canvi de l'euro, la moderació dels costos de finançament o el to més expansiu de la política fiscal durant el 2015.
I ABENGOA TORNA A SER NOTÍCIA
En l’àmbit empresarial, aquest divendres ha destacat Abengoa, que ha tornat a pujar amb força a borsa després de «venir de l'infern i malgrat continuar allà», com ha destacat José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. Els títols de l'empresa sevillana han rebotat un 4,60% després que la companyia tanqués aquest dilluns in extremis un acord per salvar-se del concurs de creditors.
Recordem que l'empresa començava la setmana disparant-se un 50%. En balanç anual, de moment, l'acumulat és positiu (+40%), mentre que al març va pujar un 30%.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que «l'IBEX-35 ha començat la sessió d’aquest divendres amb un important buit baixista de l'1,5% en el nivell de 8.724 punts (ara, primera zona de resistència), i ha marcat un mínim durant la sessió de 8.531 punts».
«M'agradaria quedar-me amb el missatge que l’interval de preus de 8.500-8.600 punts ha aconseguit frenar els descensos, però la veritat és que de moment no tenim cap figura de gir ni cap senyal d'esgotament que ens anticipi el final de les caigudes, més enllà de simples rebots. I és que els culpables de les caigudes d’aquesta última sessió de la setmana tenen nom propi: Banco Santander i Telefónica (per a bé i per a mal)», diu l'expert.
Segons ha indicat, «aquests títols són els que van impulsar l'IBEX-35 cap a la zona de resistència de 9.200 punts, i ara són els que l’estan castigant». Al final, explica, «l'IBEX-35 s'ha girat amb precisió màxima des de la zona de resistència, abans suport, de 9.200 punts, la qual cosa vol dir que, malgrat el ral·li que hem viscut des dels mínims anuals fins als màxims de mitjan març, els preus s'han girat bruscament a la baixa en arribar a la primera resistència important».