L’IBEX-35 tanca amb pujades de l’1,85% una jornada de màxima volatilitat

Les borses europees han tancat la sessió amb pujades del 0,5% de mitjana

Per

Bolsamania | 04 feb, 2016

Actualitzat : 18:09

L'IBEX-35 ha tancat amb pujades una sessió de màxima volatilitat. El selectiu de la borsa de Madrid ha estat capaç de superar els alts i baixos de la jornada i situar-se al capdavant dels guanys entre les borses europees: ha passat de lluitar pels 8.400 punts a superar aquest nivell còmodament.

En tancar la sessió, l'IBEX-35 puja un 1,85%, fins a 8.468,10 punts, un resultat millor que el de la resta de borses europees, que pugen un 0,5% de mitjana. Malgrat la pujada d'aquest dijous, l'índex acumula una caiguda de l'11,27% des que va començar l'any i cotitza en nivells de l'agost del 2013.

«La sessió està marcada per l'erràtic comportament del petroli, que tan aviat puja un 3% com baixa un 1% enmig de rumors sobre reunions d'emergència de l'OPEP i desmentiments posteriors», assenyalen els analistes de Renta 4. «La forta revaloració de l'euro, o per dir-ho millor, la depreciació del dòlar davant tots els encreuaments provocada per les expectatives nul·les de pujades de tipus als EUA al llarg de l'any està perjudicant les exportadores europees i afavorint la recuperació dels preus de les matèries primeres, cosa amb la qual empeny a l'alça el preu de l'or» expliquen aquests analistes, que perceben «una combinació difícil de digerir per als inversors, que no saben quin camí prendre».

ECONOMIA

La Comissió Europea preveu que el PIB d'Espanya creixi un 2,8% aquest 2016, en comparació de la seva previsió de creixement anterior del 2,7%. Per al 2017, espera un creixement del PIB del 2,5%, en comparació de la previsió anterior del 2,4%.

«Els riscos a la baixa per a la previsió de creixement es deriven principalment de la incertesa que envolta la formació del nou govern», ha assenyalat la CE en un informe publicat recentment. A més, en l’opinió de Brussel·les, Espanya necessita adoptar mesures addicionals valorades en uns 8.000 milions d'euros per reduir el seu dèficit al 2,8% aquest 2016.

El Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès) ha decidit per unanimitat mantenir els tipus d'interès en el 0,50%, el seu mínim històric, en línia amb les previsions. A més, l'organisme ha decidit mantenir sense canvis el seu pla de compra d'actius, valorat en 375.000 milions de lliures, un moviment que tampoc no ha sorprès els analistes.

«Malgrat la votació de 9 a 0 a favor de mantenir els tipus sense canvis», Connor Campbell, analista financer de Spreadex, assenyala que en la roda de premsa posterior a la reunió, Mark Carney, el governador del BoE, «semblava disposat a fer saber als mercats que una pujada de tipus arribarà abans de la data de febrer del 2018 descomptada actualment; també ha afirmat fermament que el banc central “no estarà condicionat pel que va dir prèviament”, un comentari que ha semblat despertar la ira de molts analistes».

EMPRESES

FCC puja un 6,83%, fins a 6,66 euros, davant la possibilitat que Carlos Slim llanci una OPA sobre la companyia. La participació de l'empresari mexicà ja arriba al 27,2% del capital, i s'espera que superi el 30% després de l'ampliació de capital que durà a terme el grup, límit a partir del qual està obligat a llançar una oferta pel 100%.

Sacyr tanca la sessió com el millor valor de l'IBEX amb una pujada de l'11,14% després de saber-se dimecres al vespre que el grup de construcció i serveis està planejant un ERO que afectarà entre el 25% i el 30% de la seva plantilla de construcció a Espanya, és a dir, entre 350 i 420 empleats.

Juntament amb Sacyr, els valors que han pujat més durant la sessió d'aquest dijous han estat OHL (+9,3%), ArcelorMittal (+10,11%) i Acerinox (+9,3%). Per contra, les caigudes més importants han estat per a IAG (-3,03%), Gas Natural (-1,90%) i Ferrovial (-1,20%).

ANÀLISI TÈCNICA

«Sessió de bojos la d'aquest dijous a l’IBEX-35, que després de despertar-se amb pujades de l'1,5% es col·locava en números vermells al cap d’un parell d'hores per pujar més d’un 2% en el tram final de la sessió», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. «Els nervis es troben a flor de pell, i entre la volatilitat del petroli i l'extrema feblesa del sector bancari europeu, la por tortura els inversors, que no saben si vendre davant la possibilitat de veure nous mínims o si aprofitar “les rebaixes” que podrien presentar molts títols (i que la volatilitat i la por actuals ens impedeixen veure)», destaca.

En qualsevol cas, aquest analista indica que «el que és realment important va passar en la sessió d'aquest dimecres, en què l'IBEX-35 (que va arribar a caure més d’un 4%) va aconseguir rebotar per segona vegada des de la important zona de suport de 8.200 punts».

Rodríguez continua pensant que, «mentre el preu no perfori la zona de 8.000-8.200 punts, hi ha la possibilitat que, des d'aquí, i malgrat les fortes sacsejades intradiàries, el mercat estigui intentant construir una vall de mercat». Així mateix, recorda que no tenim figura de volta, «però sí un doble suport a la zona de 8.200 punts» i que «el primer senyal de fortalesa seriós a l'IBEX-35 passa perquè sigui capaç de confirmar preus per sobre del nivell de 8.900 punts en les properes sessions».

Últimas noticias