La Xina suspèn el límit del 7% que implica el tancament de les borses
L’anunci l’ha fet la China Securities Regulatory Commission
Actualitzat : 17:47
La Xina ha decidit suspendre la nova regulació per tancar les borses en cas que es produeixi una caiguda superior al 7%, tal com va passar dilluns passat i ha passat aquest dijous.
Segons informa Bloomberg, l'anunci l’ha fet a Weibo la China Securities Regulatory Commission (CSRC), després que la mesura hagi estat un fracàs complet la primera setmana després d’entrar en vigor. Les borses mundials han recuperat terreny després de la notícia.
La Xina ha hagut de tornar a tancar els seus mercats de renda variable aquesta matinada, després de tan sols 30 minuts de cotització, perquè els índexs queien més d'un 7%, màxim permès des de principis d'any. Dilluns passat també es va activar aquest mecanisme, que tanca els mercats quan baixen més d’un 7% i que de moment no està funcionant com esperaven els reguladors.
Un dels factors d'inestabilitat que esmenten els analistes és la depreciació del iuan davant la resta de divises. El Banc Popular de la Xina ha marcat una depreciació del 0,5% contra el dòlar, mentre que el iuan ha caigut un 3,5% contra el ien i un 0,8% contra l'euro.
El tipus de canvi per al iuan ha quedat en 6,5646 dòlars, i la caiguda del 0,5% és la més important des de l'agost, en què va començar el nou mecanisme de fixació de preus de la divisa xinesa, que llavors va provocar fortes turbulències als mercats internacionals. Els analistes temen que la Xina estigui començant una guerra comercial contra els seus competidors.
Jackson Wong, director de Huarong International Securities, ha comentat a la CNBC que els tallafocs del 5% i del 7% imposats pels reguladors són massa petits i afecten la confiança dels inversors xinesos.
FORTES PÈRDUES TAMBÉ AL JAPÓ I A AUSTRÀLIA
La jornada també ha estat molt baixista en altres mercats de la regió Àsia-Pacífic. Al Japó, el Nikkei ha tancat amb caigudes del 2,33% i una cotització de 17.767 punts. A Austràlia, l’ASX 200 ha baixat un 2,2%, fins a 5.010 punts.
Un altre factor que ha castigat els mercats ha estat la nova caiguda del preu del petroli. El Brent baixa un 3,5%, fins a 33,42 dòlars, i està perdent suports importants. El West Texas cau un 3%, fins a 32,96 dòlars.
LA VALORACIÓ DELS ANALISTES
«Soros diu que els mercats financers s'endinsen en una crisi que obliga els inversors financers a ser més prudents. En relació amb la Xina, considera que la devaluació de la seva moneda d'acord amb el canvi de model de creixement és una transferència de problemes a la resta del món. En aquest escenari, un retorn dels tipus d'interès a nivells positius en les principals economies és un gran problema per als emergents. Sí, complicat», recull José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi a Espanya.
Aquest expert afegeix que «el debat continua obert: per a alguns analistes, el «circuit breaker» (estrenat a la Xina aquest 2016) és una mesura que afecta la confiança dels inversors. Per a d’altres, és una manera d'ordenar la normalització de preus en aquell mercat. Si dimarts va ser subjectat, segons Reuter, per intervencions oficials, avui no ha estat així».
LES DECLARACIONS DE GEORGE SOROS: LA XINA TÉ PROBLEMES
«La Xina té un gran problema d'ajust. Jo diria que equivalent a una crisi. Quan miro els mercats financers, veig greus problemes que em recorden la crisi (financera) que vam tenir el 2008.»
Són les declaracions de George Soros en un fòrum econòmic a Sri Lanka, que han estat recollides per Bloomberg, en un moment especialment complicat per al mercat xinès.
«La Xina està lluitant per trobar un nou model de creixement i la devaluació de la seva moneda és la transferència dels problemes a la resta del món», ha assenyalat Soros. «Una tornada a les taxes d'interès positives és un desafiament per al món en desenvolupament. L'entorn actual té similituds amb la crisi del 2008», ha afegit el cèlebre inversor.