La por al Brexit i els bancs tornen a enfonsar l'IBEX, que cau un 2,2%, fins a 8.303,80 punts

BBVA i Banco Santander han tancat amb pèrdues superiors al 3%

Per

Bolsamania | 13 jun, 2016

Actualitzat : 17:54

Nova jornada de pèrdues destacades per a l'IBEX (-2,2%, fins a 8.303,80 punts) i el conjunt de borses europees. Després del desplom superior al 3% de divendres passat, el selectiu espanyol ha estat incapaç de reaccionar, llastrat pel comportament dels dos grans bancs, BBVA i Banco Santander, que han baixat més del 3%. El selectiu espanyol ha marcat un mínim intradía en 8.291 punts i cotitza ja molt prop dels mínims anuals, situats en 7.746 punts.

"Esperem una setmana intensa als mercats de valors occidentals, en la qual les reunions que mantindran tres grans bancs centrals i la cada vegada major proximitat del referèndum britànic monopolitzaran l'atenció dels inversors. En aquest sentit, cal assenyalar que el fet que en les últimes enquestes els partidaris de la sortida del Regne Unit de la UE-28, del denominat Brexit, hagin pres un lleuger avantatge està provocant des de fa uns dies una 'fugida' dels inversors cap a la 'qualitat' des de les posicions de major risc, concretament la renda variable i, fins i tot, però en menor mesura, el deute europeu perifèric", expliquen els experts de Link Securities.


"Així, el franc suís, el ien japonès, els bons del Tresor nord-americans, el deute alemany i l'or, entre altre tipus d'actius, estan sent utilitzats pels inversors més temorosos com a 'refugi', mentre que la renda variable en el seu conjunt està sent molt castigada. Aquesta tendència és complicat que variï molt en el curt termini, fins que no se celebri l'esmentat referèndum, per la qual cosa no seria desgavellat que intentés cobrir algunes posicions de risc fins llavors", afegeixen aquests experts.


"Després d’això, el resultat serà el que determini si aquesta tendència es consolida, i assistim a una correcció en les borses més intensa o, si guanyen els partidaris de mantenir-se a la UE-28, assistim a un ral·li d'alleujament. Fins llavors, i com hem assenyalat, els actius considerats de més risc seguiran pressionats, movent-se al compàs de les enquestes que es coneguin al Regne Unit", conclouen.


BANCO SANTANDER: PENDENTS DEL SUPORT DE 3,73 EUROS


Un dels pilars de l'IBEX, Banco Santander, ha tancat amb caigudes del 3,5%, fins a 3,726 euros. "Si tanca per sota dels 3,73 euros significaria tancar (o el que és el mateix anul·lar) el buit alcista, la qual cosa sense cap dubte seria un clar senyal de feblesa. De fet, si l'anul·la, la següent zona de suport la tenim en els mínims d'abril i per sota els mínims anuals en els 3,274 euros. Per la qual cosa, resumint, es podria dir que estem davant l'última oportunitat de reaccionar abans de començar a mirar els mínims anuals", afirmen els analistes tècnics de Bolsamanía.

Un altre valor protagonista ha estat CaixaBank, que ja té llum verda de Brussel·les per a l'oferta pública d'adquisició (OPA) de BPI, banc portuguès del que ja és accionista majoritari amb el 44,88% del capital. Amb l'aprovació de la Comissió Europea, queda ara que facin el propi el Banc Central Europeu (BCE), el supervisor de Portugal, i els bancs centrals d'Angola i Moçambic. El banc presidit per Isidre Fainé espera tenir aquests vistiplaus entre agost i setembre.


En l’àmbit internacional, el gran protagonista ha estat LinkedIn, la xarxa social de contactes professionals. Microsoft ha acordat la seva compra després de pagar una primna del 49,5%. El gegant tecnològic pagarà 196 dòlars per acció, en una operació valorada en 26.200 milions de dòlars.


ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX: CAIGUDES DEL 9% EL MES DE
MAIG

"L'últim dia del mes de maig (demà farà dues setmanes) l'IBEX-35 marcava un màxim en la sessió en els 9.155 punts i després de tocar la directriu a la baixa de l'últim any se'ns venia de nou a la baixa amb força. Tant és així que des de llavors el nostre selectiu acumula una caiguda del 9%. Això vol dir que hem d'estar preparats perquè a qualsevol moment assistim a un rebot encara que després sigui per continuar caient. En el molt curt termini tenim una primera zona de resistència en el buit a la baixa d'aquest dilluns en els 8.500 punts i, per damunt, tenim el buit a la baixa de divendres en els 8.769 punts", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.


"Per la part de baix, de la banda dels suports, tenim els mínims d'abril en els 8.256 punts i, per sota, el buit alcista dels 7.920 punts i els mínims anuals (7.746 punts). Atenent al sectorial de bancs europeus, que és en el que ens hem fixat les últimes dues setmanes dóna la sensació que, almenys, hauria de posar a prova la zona de suport que presenta en els mínims anuals (88,85 punts), això és un 4% per sota dels preus actuals.

Sigui com sigui, és evident que la deterioració general dels índexs europeus és preocupant, però això no és incompatible amb el fet que puguem assistir a algun rebot de certa intensitat, si més no l’esperem", afirma aquest expert.

Últimas noticias