Gas Natural i Telefónica llastren l'IBEX que cau un 1,27% fins als 8.663 punts

Telefónica cau un 1,07% a la borsa després del rebuig de Brussel·les a la venda d'O2

Per

Bolsamania | 11 mai, 2016

Actualitzat : 19:05

Gas Natural i Telefónica, juntament amb el sector bancari, han llastrat aquest dimecres l'IBEX-35 que ha tancat amb caigudes de l'1,27% fins als 8.663 punts. L'energètica ha caigut un 5,53% després de presentar resultats, mentre que l'empresa de telecomunicacions ha retrocedit més d'un 1%. Les borses europees també han tancat en negatiu en una jornada marcada pel repunt del preu del petroli.

Mapfre (-3,05%), Merlin (-2,31%), Bankia (-2,17%) i BBVA (-2,11%) tampoc no han aconseguit mantenir el tipus. A la banda contrària, tenim ArcelorMittal, al capdavant amb un avanç del 4,21%, Acerinox (+1,5%), Técnicas Reunidas (+0,57%), Gamesa (+0,48%) i FCC (+0,079%).


Les borses europees han tancat en números vermells dimecres, a causa sobretot de la feblesa del sector bancari. De fet, han acabat amb caigudes del 0,70% de mitjana. No obstant això, l'índex del Regne Unit, el FTSE 100, ha registrat la menor caiguda arribant, fins i tot, a cotitzar en positiu en alguns moments de la jornada.


D'altra banda, el preu del petroli ha registrat una forta pujada, després que els inventaris setmanals de cru als Estats Units hagin baixat de manera inesperada en 3,4 milions de barrils, quan el consens de mercat esperava una pujada de 0,7 milions. D'aquesta manera, el preu del West Texas puja un 2,5% fins als 45,81 dòlars, mentre el barril Brent puja un 3% fins als 46,91 dòlars.


BRUSSEL·LES LI DIU NO A TELEFÓNICA


Telefónica ha tancat la sessió en negatiu, amb una caiguda de l'1,07% fins als 9,26 euros per acció. Aquest resultat arriba després que Brussel·les hagi bloquejat la venda d'O2, filial de Telefónica, a Hutchison. D'aquesta manera, impedeix que es creu un gegant de les telecomunicacions al Regne Unit, malgrat els advertiments que s'han llançat des del sector sobre la necessitat de realitzar moviments que permetin la consolidació i fer més eficient el negoci. L'operació estava acordada en 12.500 milions de lliures (uns 13.000 milions d'euros).


D'altra banda, aquest dimecres Liberbank i Gas Natural han presentat els seus resultats trimestrals, que no han agradat al mercat. En el cas de Liberbank ha tancat la jornada amb una caiguda del 6,67% fins als 0,93 euros per acció després que haver reportat una reducció del seu benefici d'un 33% fins als 38 milions d'euros.


Per la seva banda, Gas Natural ha presentat un benefici de 329 milions d'euros i un Ebitda en 1.216 milions d'euros. Tant els guanys com el resultat brut d'explotació descendeixen respecte e l'any anterior i es queden lleument per sota de les previsions dels analistes, la qual cosa ha provocat que les accions tanquessin amb fortes pèrdues, del 5,53%, fins al punt d'encapçalar les caigudes en l'IBEX-35.


LA INCERTESA POLÍTICA MARCA EL RITME ECONÒMIC


En l'àmbit macroeconòmic, BBVA Research ha advertit dels possibles riscos que aguaiten l'economia espanyola i el seu creixement per la incertesa política espanyola. Els economistes esperen que el PIB d'Espanya s'expandeixi en un 2,7% durant el bienni format per aquest exercici i l’any vinent, segons l'informe de Situació Econòmica que han presentat Jorge Sicilia, economista en cap del grup BBVA, i Rafael Doménech, economista en cap d'Economies Desenvolupades de BBVA Research aquest dimecres.


Així, el servei d'estudis del banc assenyala que "durant el segon trimestre l'economia podria lligar quatre trimestres consecutius amb un creixement del PIB al voltant del 0,8% (3,2% en taxa anualitzada), la qual cosa aportaria un biaix positiu a les previsions per al 2016".


En l’àmbit polític, els líders dels principals partits segueixen preparant-se per a les noves eleccions del 26J. Aquesta jornada ha estat marcada pel PSOE valencià amb la polèmica que han aixecat les converses del president de la Comunitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, amb Compromís i Podem. L'objectiu és arribar a un acord per presentar llistes conjuntes al Senat, encara que des de Ferraz ja han avisat que no s'acceptarà cap pacte 'a la valenciana' i que l'última paraula la té el Comitè Federal.


ANÀLISI TÈCNICA


José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania, assenyala que malgrat els descensos d'aquest dimecres l'IBEX-35 aconsegueix tancar lluny dels mínims del dia (després d'arribar a caure un 1,83%). Però atès que el selectiu cotitza encara dins del rang de preus comprès entre el suport dels 8.546 (buit alcista de la sessió del 13 d'abril) i la resistència dels 8.840 punts (màxims d'aquest dilluns) "es pot dir que tot segueix igual". Fins i tot, afegeix que "podria ser que els mínims d'aquest dimecres haguessin oposat suport de nou en la directriu alcista que uneix els mínims creixents de febrer i d'abril i que passa pels mínims d'aquest divendres i d'avui".


Rodríguez explica que "en qualsevol cas i com és habitual en els últims temps tot dependrà prou bé del sector financer". De fet, l'analista afegeix que "almenys podem dir tant BBVA com Banco Santander que aconsegueixen tancar, encara que en números vermells, lluny dels mínims del dia". Finalment, assenyala que "només en el cas que l'IBEX-35 sigui capaç de confirmar per sobre dels 8.840 punts en preus de tancament, podrem apostar per una continuïtat de les alces prop, fins i tot, dels màxims d'abril. Ara bé, el fet de tancar el buit alcista dels 8.546 punts seria sens dubte un clar senyal de feblesa que podria portar l'IBEX-35 als mínims d'abril (8.256) i per sota els mínims anuals (7.746)".

Últimas noticias