L'IBEX puja un 0,5% en la setmana a l'espera de dies intensos i volàtils

L'IBEX-35 tanca la jornada de divendres amb guanys de l'1,11%, fins a 8.771,20 punts

Per

Bolsamania | 20 mai, 2016

Actualitzat : 18:51

L'IBEX-35 tanca la jornada de divendres amb guanys de l'1,11%, fins a 8.771,20 punts, en línia amb la resta de borses europees. El selectiu espanyol segueix encaixat en un estret moviment lateral des de fa diverses setmanes i els inversors es pregunten per on trencarà finalment el selectiu espanyol. La setmana ha acabat amb lleugeres pujades del 0,5% per a l'índex, que segueix movent-se a bandades mentre el mercat es prepara per a les grans referències de les properes setmanes.

Manuel Pinto, analista d’XTB, assenyala que "sembla que ens trobem en un moment de respir i descans per a l'inversor, que ha tancat les seves posicions després d'un mes d'abril amb rendiments positius per al nostre selectiu, una dada rellevant que confirma aquest escenari, és que la mitjana diària del volum negociat al maig és la que baixa més des d'abril de l'any passat.
Compàs d'espera per tant, fins al mes de juny que viurem amb dies intensos i volàtils, des de la primera setmana del mes, amb la reunió de l'OPEP i del BCE, passant per la cita clau de la FED, acabant amb el referèndum a la Gran Bretanya i les eleccions a Espanya".


LA CITA AMB LA RESERVA FEDERAL SERÀ CLAU PER ALS MERCATS


En primer lloc, parlem de la Reserva Federal dels Estats Units i de la possibilitat que pugin els tipus d'interès en la propera reunió de juny, el comunicat del qual es publicarà el proper 15 de juny. En aquest sentit, William Dudley, president de la Fed de Nova York, ha assenyalat aquest dijous passat que la Reserva Federal dels EUA pot pujar els tipus d'interès aquest estiu si l'economia compleix amb les previsions del banc central americà.


“Reitero el que alguns dels meus col·legues han dit, el mes de juny és definitivament una reunió viva”. Els membres de la Fed utilitzen l'expressió 'viva' quan es refereixen a una reunió en la qual es debat activament sobre la possibilitat de canviar els tipus d'interès als EUA. En aquest cas, el debat girarà entorn de si s’apugen o no els tipus des dels nivells actuals.


No obstant això, Dudley va reconèixer que el risc del Brexit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, si triomfa el referèndum del 23 de juny, complica la decisió de la Fed, ja que la reunió del proper mes està prevista pel 14 i el 15 de juny, quan es publicarà el comunicat sobre política monetària. En aquest sentit, molts experts consideren que si la Fed no apuja tipus al juny, deixarà ben clar en el comunicat que és molt probable una pujada de tipus durant la seva reunió de juliol.


EL PERILL DEL BREXIT JA AFECTA L'ECONOMIA DEL REGNE UNIT


La segona gran referència per al mercats serà el referèndum del Brexit al Regne Unit. “El referèndum ja ha començat a afectar l'activitat econòmica, encara que és complicat separar el seu efecte de la desacceleració cíclica i la feblesa del creixement global”, han assenyalat des d’Standard & Poor's, que destaquen que el creixement del PIB s'ha reduït fins al 0,4% el primer trimestre de 2016 des del 0,6% el quart trimestre de 2015..


En qualsevol cas, les enquestes donen poques probabilitats que acabi guanyant l'opció del 'Brexit', i fins i tot la predicció menys positiva de totes, la d’Hypermind, dóna menys d'un 40% de possibilitats que el Regne Unit surti de la UE. No obstant això, a mesura que s'acosti la data, augmentarà la volatilitat als mercats financers.


LA INCERTESA POLÍTICA A ESPANYA PER LES ELECCIONS DEL 26-J


"És un problema per a Europa?", es pregunten els analista de Berenberg sobre la incertesa política a Espanya. "Probablement no", responen. "Qualsevol coalició entre Ciutadans i el PP aplicaria polítiques raonables. Una coalició d'esquerres, que veiem improbable però no impossible, podria revertir algunes reformes que han convertit Espanya en una de les economies que més creix d'Europa.


ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX: ATENTS A UN FORT MOVIMENT


"El nostre índex porta tretze sessions consecutives encaixat dins de l'estret rang lateral amb zona de suport en els 8.580 punts i, com a resistència, els 8.840 punts. La diferència de la sessió d'aquest divendres respecte d'altres és que simplement ens hem acostat una miqueta més a la zona de resistència a batre, aquests 8.840 punts. En teoria, el desenllaç final del moviment hauria de ser brusc, violent. No sol ser normal que el preu cotitzi dins d'un rang de preus tan estret durant tant de temps i sol succeir que quan finalment el preu decideix saltar aquest ho faci en un moviment vist i no vist.


En qualsevol cas, i tot i que dóna la sensació que la ruptura podria ser a l'alça, és millor esperar. De fet, durant les últimes sessions un dia ens apropàvem a la base del moviment i el dia següent ho fèiem a la zona de resistència i així una vegada i l’altra. Si acaba confirmant-se la sortida a l'alça, no descartarem un ràpid moviment cap a la resistència dels màxims d'abril en els 9.360 punts com a objectiu de pujada de curt termini. I per baix, de la banda dels suports, la zona a controlar la tenim en els 8,546-8.580 punts", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamania.

Últimas noticias