El «ball» de l’IBEX entre el petroli i la política: puja un 0,33%, però no aconsegueix superar els 9.000 punts

L’índex espanyol i la resta de borses europees tanquen lluny dels màxims de la sessió

Per

Bolsamania | 12 gen, 2016

Actualitzat : 18:15

El selectiu espanyol s'ha mogut aquest dimarts al mateix ritme que ho feia el petroli, i ha arribat a pujar un 1,74%, màxims del dia, després que el cru rebotés un 1,81%.

L'IBEX-35 ha acabat la sessió d’aquest dimarts amb una pujada del 0,33% i una cotització de 8.915 punts. L'índex, que ha arribat a tocar els 9.041 punts en el punt àlgid de la sessió, s'ha mogut durant tot el dia al ritme del petroli, encara que, com la resta de places europees, ha acabat lluny dels màxims de la jornada.

El barril de cru tipus Brent, el de referència a Europa, ha començat aquest dimarts amb caigudes del 3%, encara que passada la mitja sessió ha canviat de signe i ha rebotat un 1,81%. En aquesta pujada s'ha emparat l'IBEX per marcar els màxims de la sessió (+1,74%), encara que s'ha desinflat després que el cru tornés a cotitzar amb signe negatiu, amb pèrdues del 2%.

Precisament sobre el preu del petroli s'ha pronunciat Deutsche Bank, que aquest dimarts ha fet públiques les seves previsions per a aquest 2016 i ha dit que «és difícil que el petroli es recuperi si l'OPEP no mou fitxa».

Tal com ha dit Diego Jiménez-Albarracín, responsable de renda variable del Centre d'Inversions del banc, «per molt que esperem que es recuperi, no descartem que baixi dels nivells actuals», sobretot per la situació de sobreoferta. En aquest sentit, ha destacat que alguns dels països productors no podran mantenir-se gaire temps més en un mercat com l'actual, amb el preu del petroli en mínims.

No obstant això, l'entitat alemanya confia que el preu del petroli millori aquest 2016, i preveu que acabi l'any al voltant dels 40 dòlars. «No creiem que caigui fins als 20 dòlars com ha dit Morgan Stanley; ens aproparem als 40 dòlars», ha assegurat Jiménez-Albarracín, que ha explicat que les previsions de l'entitat es revisaran fins a arribar a aquesta xifra.

CONTINUA LA INCERTESA POLÍTICA

I encara que el petroli ha estat clau per a l'IBEX aquest dimarts, també ho ha estat la incertesa política, que ha fet que el selectiu espanyol es mantingui molt per sota de la resta de places europees, que han acabat la sessió amb pujades de l'1,5% de mitjana.

La manca d'acords per formar govern després de les eleccions generals del 20 de desembre i el desafiament independentista de Catalunya –que ha pres un nou impuls amb el nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont– continuen posant nerviosos els inversors, que continuen demostrant els seus dubtes als mercats.

No obstant això, malgrat la incertesa política, a Deutsche Bank es mostren optimistes en relació amb l’evolució de l'economia espanyola. I és que l'entitat preveu que el PIB creixi un 2,8% aquest any. Espanya tindrà «xifres de creixement sensiblement més altes que les dels seus homòlegs europeus», ha dit Rosa Duce, economista en cap del Centre d'Inversions de l'entitat, que ha remarcat que, «fins i tot en un escenari de noves eleccions, no esperem pujades significatives de la prima de risc i, en tot cas, seran temporals, per la qual cosa no es posarà en perill la recuperació actual».

A més, ha ressaltat que «Espanya no es pararà hi hagi qui hi hagi al govern», perquè els inversors internacionals continuen confiant en el país i continuen comprant deute espanyol. «No hi ha hagut cap subhasta en què hi hagi hagut desinterès de l'inversor estranger, i això que la incertesa política és present des de després de l'estiu», ha indicat.

LA XINA, EN EL PUNT DE MIRA

Ara bé, els experts tampoc no s'obliden de la Xina. Tal com destaca Daniel Pingarrón, estrateg d’IG Markets, «l'aspecte que ofereixen les borses en aquests moments s'assembla bastant al que mostraven l’estiu passat, durant els mesos d'agost i setembre, quan els índexs borsaris van experimentar la seva pitjor caiguda des del 2011» com a conseqüència de la crisi xinesa.

Segons ha dit, «la situació de la Xina està generant un pànic financer que es pot observar molt bé a través de tres vectors: la forta caiguda de la borsa de Xangai per qüestions reguladores que transcendeixen les purament econòmiques; la depreciació del iuan i la incertesa de fins on arribarà, i els dubtes de fons que suscita el creixement futur de la segona economia més important del món».

No obstant això, recorda el que va passar l'última setmana de setembre de l'any passat, quan, «després de caigudes d'entre el 15% i el 20% des de la segona setmana d'agost, les borses van iniciar un rebot proper al 15% que es va allargar fins a finals de novembre». És a dir, que fa uns mesos, «després dels temors que despertava la possibilitat que la Xina experimentés una forta frenada del creixement, els mercats van entendre que aquestes pors havien estat excessives, i van recuperar gran part del terreny perdut».

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que la d'aquest dimarts ha estat una «sessió d'infart», perquè l'IBEX-35 «s'ha mogut al ritme que marcava el petroli». «Després d'una obertura a la baixa (del 0,30%), el selectiu ha arribat a pujar un 1,70% (just quan el petroli passava a pujar un 2% després de caure un 3% al llarg del matí). En la part final de la sessió, l’“or negre” ha tornat a canviar de signe (-2%) i, per tant, les borses s'han allunyat dels màxims de la sessió.»

Per tant, assenyala l'expert, «al final tot ha quedat més o menys en res». «Però és que, encara que l'IBEX-35 rebotés cap a la zona de 9.200-9.230 punts, estaríem parlant d'un simple pull back cap a la primera zona de resistència, abans suport». Així mateix, diu Rodríguez, «estem davant d’un déjà vu del que ja vam viure el 2015, i és que, mentre que les borses europees, almenys de moment, continuen respectant els suports clau, l'IBEX-35 ja fa diverses sessions que els va deixar enrere».

«El selectiu espanyol continua molt tocat, i el seu gràfic setmanal és realment preocupant. L'única esperança la tenim en el fet que Europa encara no ha perforat els mínims del mes d’agost i, mentre no ho faci, hi ha la possibilitat que l’índex espanyol intenti no aprofundir gaire més en les caigudes. Perdre aquests suports acceleraria encara més, si és possible, la forta tendència baixista de les últimes setmanes», conclou.

Últimas noticias