Catalunya i la Xina impedeixen que l’IBEX recuperi els 9.000 punts: l’índex cau un 0,26%

El conjunt dels índexs borsaris europeus han tancat en el seu nivell més baix des del setembre

Per

Bolsamania | 11 gen, 2016

Actualitzat : 18:13

Jornada molt volàtil al selectiu espanyol, que ha oscil·lat entre el terreny positiu i el negatiu durant tot el dia. Ha intentat recuperar-se, però la incertesa política ha pesat, i molt, al mercat.

L'IBEX-35 no ha aconseguit remuntar i ha acabat aquest dilluns amb pèrdues del 0,26% i una cotització de 8.886 punts. No ha pogut mantenir els 9.000 punts que ha arribat a tocar en el millor moment de la sessió, quan pujava un 1,26%, i ha acabat alentint-se a poc a poc fins a tancar en els nivells comentats.

Per la seva banda, la resta de borses europees han acabat la jornada amb pujades del 0,20% de mitjana, encara que el conjunt dels índexs borsaris del Vell Continent ha tancat en el seu nivell més baix des del setembre.

La volatilitat s'ha instal·lat al parquet madrileny des del toc de campana, i els inversors han deixat veure els seus dubtes en les seves primeres operacions. I és que a la incertesa política que es viu aquests dies a Espanya davant les dificultats per formar govern després de les eleccions del 20 de desembre, que s'ha incrementat aquests últims dies arran del que passa a Catalunya, cal sumar-hi les males notícies que continuen arribant des de la Xina.

Aquest dilluns s'ha viscut una nova jornada de caigudes a les borses asiàtiques, que s'han vist arrossegades per la Xina. El Shanghai Composite ha caigut un 5%, després del breu respir de divendres passat, per culpa de les preocupacions per la feblesa del iuan xinès i la manera com les autoritats estan transmetent les seves expectatives de mercat, dues coses que continuen posant molt nerviosos els inversors.

D'altra banda, la investidura, aquest diumenge, de Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat, un polític i periodista que des del 2011 ostentava el càrrec d'alcalde de Girona i que té una ideologia clarament nacionalista i secessionista, tampoc no ha agradat gaire als inversors.

El successor d'Artur Mas ha deixat clar que tirarà endavant el desafiament independentista, la qual cosa posa el Govern en funcions de Mariano Rajoy en una complicada tessitura, sobretot mentre no hi hagi un nou executiu que faci front a aquesta situació. Potser per això la situació de Catalunya ha fet que en les últimes hores s’hagin reactivat els rumors sobre una gran coalició, ja que són molts els que especulen que PP, PSOE i Ciutadans s'aproparan per frenar l'independentisme.

Segons ha dit Christoph Riniker, estrateg de Julius Baer, l’«estancament polític» d’Espanya s'està deixant notar als mercats. «Les eleccions del desembre van posar fi al bipartidisme, però també han portat a una situació d'estancament. Continua sent qüestionable fins a quin punt serà estable el nou govern, encara no definit.»

I, «com a conseqüència d’això, la incertesa entre els inversors ha augmentat encara més, i des de llavors el mercat ha quedat a la saga d'altres països de la zona euro». No s'espera «cap solució a curt termini», i a més no hem d’oblidar «els problemes pel que fa a Catalunya», que propiciaran que el panorama continuï igual.

L'OPTIMISME DE GUINDOS I LA PRIMA DE RISC

Així mateix, aquest dilluns el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, s'ha mostrat molt optimista pel que fa a la situació d'Espanya, encara que les seves paraules no han insuflat ànims entre els inversors. Segons ha dit, l'economia espanyola ha iniciat el 2016 «amb un ritme de creixement proper al 3,5%» gràcies a les dades conegudes fins ara, com les vendes d'automòbils, la balança de pagaments, les dades de producció industrial, les vendes de les grans empreses i els índexs de confiança.

Per la seva banda, la prima de risc espanyola, que s'ha mantingut bastant tranquil·la durant tot el dia, ha passat a pujar amb força, concretament un 4,37%, fins a 126,50 punts, poc abans del tancament de la sessió.

VOLKSWAGEN I BANKIA, GRANS PROTAGONISTES

L'automobilística alemanya ha pujat aquest dilluns un 1,69% a la borsa alemanya després de conèixer-se la gran inversió, de 900 milions de dòlars, que farà als EUA després de l'escàndol de les emissions dels seus motors. El director general de Volkswagen, Matthias Müller, ha anunciat aquesta decisió després de disculpar-se personalment amb els nord-americans pels problemes que ha generat el trucatge dels motors dièsel, que ha entelat la imatge de la firma.

Per la seva banda, Bankia ha sorprès amb la seva nova estratègia comercial en anunciar que eliminarà comissions a 2,4 milions de clients. Així ho ha anunciat el president de l'entitat, Ignacio Goirigolzarri, en una roda de premsa en què presentava la seva nova estratègia per a clients particulars «basada en la senzillesa i la transparència». La notícia ha estat ben rebuda pel mercat, i ha fet que els títols de Bankia siguin dels pocs que han acabat aquest dilluns amb signe positiu (+0,30%).

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que la d'aquest dilluns ha estat una «sessió molt volàtil al selectiu espanyol, en línia amb les anteriors, sense que en realitat hagi canviat res». L'expert ha assenyalat que «la perforació del suport de 9.200-9.230 punts la setmana passada (ara, primera zona de resistència) deixa l’IBEX-35 en una situació més que delicada. De fet, el que tenim al davant no és altra cosa que una clara figura de volta en forma de cap-i-espatlles que, si es compleix, podria portar l’índex a uns nivells molt per sota dels actuals».

Per a Rodríguez, «l'única cosa que ens podria salvar seria que la figura, de tan clara, acabi fallant. I és que, com se sol dir, “el que tothom veu, el que tothom sap, no val res a borsa”. Dit això, per poder tenir el primer senyal de fortalesa, necessitem que l'IBEX-35 tanqui (o, el que és el mateix, anul·li) el buit baixista que presenta en el nivell de 9.200 punts».

Dit en altres paraules, continua l'expert, «mentre l'IBEX-35 no sigui capaç de tancar almenys l'últim dels buits baixistes, el biaix de trading continuarà sent baixista». Així mateix, ha comentat que «el conjunt d'índexs europeus continuen presentant, en el pitjor dels casos, un aspecte neutral, almenys mentre l'important suport que presenten en els mínims del mes d'agost (sessió del dilluns negre) no s'acabi perforant».

Últimas noticias