Calma als mercats malgrat el Brexit i Yellen: l'IBEX puja un 0,23%

Les últimes enquestes donen una victòria, encara que ajustada, a la permanència del Regne Unit a la UE

Per

Bolsamania | 21 jun, 2016

Actualitzat : 17:50

El selectiu espanyol tanca aquest dimarts en positiu malgrat haver iniciat la sessió amb lleus caigudes després del fortíssim rebot dels dos últims dies. Ha aconseguit capgirar-se i s'ha mantingut en el terreny dels guanys, acabant amb una pujada del 0,23% fins als 8.667 punts. La resta de borses europees han seguit el mateix deixant i també han acabat amb pujades del 0,70% de mitjana. La calma sembla haver-se instal·lat als mercats malgrat la incertesa que suscita el referèndum sobre la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), conegut com Brexit.

Els britànics estan cridats a les urnes aquest dijous, i sembla que l'opció del 'Remain' (romandre) serà la triada. Almenys així ho indiquen les últimes enquestes, que donen una victòria, encara que ajustada, a la permanència a la UE. Cal recordar que fa només uns dies era el Brexit l'opció que es donava com a guanyadora, la qual cosa va provocar una autèntica turbulència als mercats. No obstant això, aquesta setmana començava amb l'aposta pel denominat com 'Bremain', en un joc de paraules similar al del Brexit (Britain-exit) que sembla seguir vigent entre els votants, per la qual cosa els mercats semblen haver-se calmat.


Malgrat això, els experts avisen que no cal llançar les campanes al vol. “Les preocupacions pel Brexit als mercats són encara clarament perceptibles”, diu Oliver Jones de Capital Economics. Això explicaria el lleu moviment que han experimentat les borses aquest dimarts. A més, l'analista remarca que els inversors “estan comprant opcions de venda per protegir-se davant una caiguda de la lliura esterlina si hi ha Brexit”.


Precisament sobre això ha parlat aquest dimarts el magnat hongarès George Soros, que ha dit que “la victòria del Brexit provocaria més turbulències que les del Dimecres Negre” i faria que la lliura caigués fins a un 20%. En un article en el diari britànic The Guardian, ha explicat que la moneda cauria almenys un 15% si el Regne Unit deixa la UE, i fins i tot podria arribar a desplomar-se fins a un 20% i situar-se per sota dels 1,15 dòlars. En la seva opinió, els votants estan subestimant els costos reals del Brexit, que tindria un “impacte immediat i dramàtic” als mercats, en les inversions i en les ocupacions al Regne Unit.


I també ha parlat sobre el Brexit Nouriel Roubini, economista famós per predir la caiguda de la borsa de 2008, que ha assegurat que “es corre el risc d'una caiguda brusca de la lliura i una frenada sobtada de l'entrada de capital” al Regne Unit si la majoria dels votants opta per abandonar la Unió Europea. En la seva opinió, “el Brexit causaria un dany significatiu a l'economia del Regne Unit i a l'ocupació i al benestar dels britànics. El Regne Unit està molt millor dins de la UE”.


Les veus d'alarma sobre les conseqüències que pot portar el Brexit no deixen de succeir-se, i atès que el resultat no està gens clar, els mercats poden no comportar-se bé els propers dies. Segons Connor Campbell, analista d’Spradex, “les coses poden no ser tan serenes aquest dimecres” donada la proximitat de la consulta i l'estreta diferència que marquen les enquestes entre els quals opten per romandre i els que volen el Brexit. “Això significa que els mercats encara poden enfrontar-se a una carrera fangosa abans de dijous”.


L'ESPERAT MISSATGE DE YELLEN


A més, aquest dimarts la presidenta de la Reserva Federal Nord-americana (Fed), Janet Yellen, també ha estat protagonista. Ha comparegut davant el Senat d'EUA per parlar de política monetària i s'ha referit als riscos que aguaiten a l'economia global, entre els quals ha citat a Xina i al Brexit. Sobre la possible sortida del Regne Unit de la UE ha dit que és “un fet que pot canviar el sentiment dels inversors” i que si hi ha Brexit hi hauria “repercussions econòmiques importants”. És per això que la Fed “vigila d'a prop” tot el que passa a l'altre costat de l'Atlántico.


D'altra banda, sobre els tipus d'interès, Yellen ha explicat que la Fed no es planteja tornar als tipus interès negatius. Tal com ha indicat, encara que l'economia dels EUA empitjorés, la Fed tampoc contemplaria aquesta possibilitat, al contrari del que han fet altres bancs centrals com els del Japó o la zona euro. En la seva opinió, tenen massa conseqüències negatives per aplicar-los. En el seu discurs també ha reiterat que espera creixement econòmic i més ocupació els propers anys als EUA.


COMPTE ENRERE A ESPANYA


A més, no podem oblidar que aquest diumenge se celebren les eleccions generals a Espanya. Després del fracàs de les negociacions, els espanyols estan de nou cridats a les urnes el 26J. Des d'aquest dimarts, ja no es poden publicar enquestes, per la qual cosa als partits només els queda aferrar-se als mítings i a les aparicions a la premsa dels seus candidats per tractar de convèncer un electorat que està igual de dividit que el passat 20D.


Mariano Rajoy (PP), Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Iglesias (Podem) i Albert Rivera (Ciutadans) multipliquen les seves aparicions públiques i van donant pistes de quins seran els seus moviments després de la cita electoral. El més destacat del dia potser sigui el que ha dit Rajoy sobre Podem, reconeixent per primera vegada que pot arribar al Govern si es confirma el 'sorpasso' d'Units Podem, la coalició que els de Pablo Iglesias han segellat amb IU, En Comú Podem, En Marea i Compromís, al PSOE que donaven totes les enquestes.

Últimas noticias