Brexit: Boris Johnson tornarà a demanar eleccions anticipades el proper dilluns
El primer ministre considera que és la millor opció per al seu partit
El primer ministre britànic, Boris Johnson, tornarà a sol·licitar la convocatòria d'eleccions anticipades el proper dilluns al Parlament britànic, després que els laboristes no acceptessin la seva petició aquest dimecres.
El partit liderat per Jeremy Corbyn va assenyalar que donarà suport a la convocatòria d'eleccions quan la llei que obliga a Johnson a sol·licitar una pròrroga del Brexit en cas que no hi hagi acord amb la Unió Europea sigui sancionada per la Reina. Segons informa el diari britànic The Guardian, ara l'objectiu de Johnson és accelerar l'aprovació d'aquesta llei perquè els laboristes donin suport a la convocatòria d'eleccions anticipades.
El primer ministre necessita el suport dels laboristes perquè convocar aquests comicis requereix l'aprovació de dos terços del Parlament. La Cambra dels Lords ha anunciat que aprovarà el projecte de llei aquest divendres. Si tot marxa segons el previst, dilluns la cap d'Estat, la reina Isabel II, sancionarà la nova normativa. No obstant això, no està gens clar que els laboristes donin suport a la moció fins que Johnson efectivament sol·liciti la pròrroga a finals d'octubre.
LA INCERTESA ESTÀ ASSEGURADA
Sobre el possible avançament electoral, Esty Dwek, expert de Natixis Investment Managers comenta que "és probable que la derrota de Johnson encara posi en marxa una elecció general per a mitjans d'octubre, que determinarà qui tornarà a Brussel·les per negociar durant la pròxima cimera de la UE. S'espera que Johnson guanyi, però atès que la seva estratègia sense acord ha fracassat, pot ser que no sigui tan senzill".
En la seva opinió, el resultat de les eleccions "marcarà el rumb de l'estratègia Brexit, però també podria qüestionar el Brexit del tot, ja que molts partits han dit que estarien a favor de celebrar un altre referèndum". No obstant això, si guanya Johnson amb majoria absoluta, "també podria portar la UE a renegociar alguns aspectes de l'acord, per tal d'evitar el pitjor escenari sense acord". La seva conclusió és que, per ara, "regna la incertesa" sobre aquest caòtic procés.
En aquest escenari, segons Esty Dwek, el menor risc d'un Brexit sense acord hauria düalleujar alguns dels temors del mercat. No obstant això, "és probable que la incertesa persisteixi fins ben entrat a l'octubre i les eleccions generals, cosa que significa que els inversors seguiran evitant els actius europeus".
Sobre la lliura, assenyala que seguirà "pujant i baixant amb els titulars, però podria recuperar-se més bruscament si els resultats de les eleccions generals eliminen l'amenaça d'un Brexit dur de manera més permanent". Finalment, comenta que "els actius europeus també es beneficiarien, ja que creiem que la incertesa ha pesat sobre el sentiment i els fluxos".
Des de Morgan Stanley, també consideren el més lògic que se celebrin unes noves eleccions. Si finalment hi ha nous comicis, assenyalen que el més probable és la conformació d'una majoria que doni suport a un Brexit sense acord o el triomf dels que advoquen per celebrar un segon referèndum, que probablement obriria la porta al fet que el Regne Unit finalment romangués a la UE.