Banco Popular contagia la banca, que arrossega l'IBEX fins als 9.079 punts i perd un 0,5%
Banco Popular ha encapçalat les caigudes del selectiu espanyol i ha tancat en el -26,49%
- La entidad se ha desplomado hasta situarse en niveles de 1992
- Las acciones del resto de bancos del Ibex también han cotizado en negativo
- En castellano: Banco Popular contagia a la banca que arrastra al Ibex hasta los 9.079 puntos y pierde un 0,5%
Actualitzat : 18:30
La banca espanyola ha tornat a ser la protagonista de la jornada borsària, encara que aquest dijous és Banco Popular qui s'ha portat totes les mirades. L'entitat ha caigut un 26,49% fins als 1,732 euros per acció i s'ha situat en nivells de 1992, després d'anunciar una ampliació de capital de 2.505 milions d'euros. Amb tot això, l'IBEX arrossegat per la banca ha cedit un 0,50% fins als 9.079 punts.
L'ampliació de capital de Banco Popular s'ha realitzat amb la finalitat d'assegurar la rendibilitat futura de l'entitat i enfortir el seu balanç, segons han comunicat des de l'entitat. Així, reforçarà el negoci principal i té com a objectiu reduir el cost del risc esperat per als propers anys, a més d'accelerar la desinversió d'actius immobiliaris. A més, ha suspès el pagament de dividend per al 2016 i l’ha retardat fins el proper any.
A mitja sessió, s'han negociat gairebé 100 milions de títols, enfront de la dada de 24 milions en el total de la jornada anterior, i al màxim històric de 57 milions el dia 30 de gener de 2014. Finalment, ha tancat amb 123 milions d'accions. Popular explica que amb aquesta decisió l'entitat tindrà un "millor marge de maniobra" enfront dels requeriments regulatoris futurs i a la possibilitat que es materialitzin determinades incerteses "que poden afectar de forma significativa les seves estimacions comptables".
La resta de bancs que cotitzen en el selectiu espanyol també han tancat en negatiu. Així, Banco Sabadell ha caigut un 5% fins als 1,61 euros i Caixabank ha cedit un 4,31% fins als 2,5 euros per acció. Per la seva banda, Santander s'ha deixat un 1,85% fins a situar les seves accions en 4,35 euros i Bankia ha caigut un 2,41% i ha tancat en 0,81 euros.
La resta de borses europees han cotitzat entre el terreny positiu i negatiu per acabar amb pujades, mentre els inversors s'han fixat en el preu del petroli que, en tancar els mercats europeus, perdia un 0,61% de mitjana. El FTSE ha pujat un 0,04%, mentre que el DAX alemany i el CAC francès han tancat amb pujades del 0,66% i el 0,69% respectivament.
A l'altra banda de l’Atlàntic, Wall Street cotitzava mixt a l'hora del tancament dels mercats europeus. Així, el Dow Jones baixava un 0,15%, l’S&P 500 descendia un 0,03% i el Nasdaq pujava un 0,02%. Segons la CNBC, el mercat nord-americà podria tancar aquest dijous en positiu i així tenir el seu tercer dia consecutiu de guanys.
CREIX L'ECONOMIA ESPANYOLA GRÀCIES A L'IMPULS DEL CONSUM
En l’àmbit macroeconòmic a Espanya cal fixar-se en la dada del PIB. L'economia espanyola ha crescut el primer trimestre d'any un 0,8% a causa, principalment, de l'impuls del consum. En concret, la demanda nacional va suposar 3,8 punts per a l'expansió del PIB, i encara que es redueix la seva aportació en tres dècimes respecte del trimestre anterior, segueix sent el principal motor de l'economia espanyola. En aquest sentit, la despesa en consum final de les llars va augmentar un 3,7% (enfront del 3,5% del quart trimestre de 2015), mentre que el consum de les administracions públiques es va elevar un 2,6%, 1,1 punts menys que entre octubre i desembre.
Segons Barclays en una nota enviada als clients, s'espera que la incertesa política pesi en la inversió durant el tercer i el quart trimestre, mentre que el consum privat hauria de moderar-se també, tal com suggereixen les expectatives de confiança del consumidor.
HI HAURÀ SANCIÓ PER A ESPANYA PEL DÈFICIT?
Malgrat la millora econòmica al país, el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, ha criticat que no se sancioni Espanya pel dèficit i no ha ocultat el seu malestar per la decisió de la Comissió Europea de retardar fins a després de les eleccions la decisió sobre la sanció per l'incompliment del dèficit del govern espanyol, assegurant que el seu govern no està 'content' amb la decisió de posposar un acord sobre el tema.
"Hem dit de manera bastant unànime que no estem satisfets amb aquesta decisió. Hem de respectar-la perquè és una decisió de la Comissió però no la considerem afortunada”, ha declarat el ministre de Finances en una trobada amb la premsa estrangera celebrada aquest dijous a Berlín, segons la Cadena Ser.
No obstant això, a Espanya semblen estar convençuts que la sanció no es durà a terme. El ministre en funcions d'Economia, Luis De Guindos, ha assegurat que no hi haurà cap tipus de sanció per a Espanya respecte de l'incompliment de dèficit, i que no veu "senyals importants de desacceleració" econòmica en el segon trimestre de l'any, en contraposició amb les previsions del Banc d'Espanya, per la qual cosa l'avanç del PIB entre abril i juny serà "molt similar" al del primer trimestre.
DESPRÉS DE LA RECERCA SOBRE GOOGLE LI TOCA A MC DONALD'S
En l’àmbit empresarial, la seu francesa de Mc Donald's ha estat la protagonista. La policia francesa ha entrat en les oficines de la cadena dins d'una recerca per frau fiscal. Aquesta operació s'ha dut a terme tan sol uns dies després que passés un fet similar a Google París.
Segons informa Reuters, l'operació s'hauria dut a terme el passat 18 de maig i estaria dins d'una recerca per frau fiscal. Els agents de policia de l'Oficina Central de lluita contra la corrupció i els delictes financers i fiscals van visitar les oficines del gegant de menjar ràpid. Les accions de Mc Donald's, en tancar el mercat al Vell Continent, pugen un 0,33% fins als 123,66 dòlars per acció.
A l'origen de la recerca està una denúncia presentada per l’exjutge Eva Joly per "frau fiscal en banda organitzada". Joly es va convertir en l'advocat que representa el comitè d'empresa de McDonalds a París. L'informe anomenat 'Unhappy Meal' és de febrer de 2015 i mostra com McDonald's Europa podria participar en l'evasió d'impostos mitjançant el trasllat dels seus guanys a Luxemburg. McDonald's realitza una facturació extra per l'ús de la marca. "És una forma de generar factures falses que poden garantir que el resultat final, en acabar l'any, sigui negatiu o amb prou feines existeixi benefici", va explicar Eva Joly, en una conferència de premsa al desembre, dient que el presumpte frau aconseguia els 75 milions d'euros a l'any a França, segons recull el web lesechos.fr.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania, assegura que la sessió d'aquest dijous té nom propi i aquest no pot ser cap altre que Banco Popular. El títol ha perdut una quarta part del seu valor en la sessió després d'anunciar una ampliació de capital per una suma de 2.505 milions d'euros. "No cal dir que aquesta notícia ha llastrat tot el sector financer del nostre país amb Banco Sabadell i CaixaBank liderant també els números vermells", apunta.
Ara bé, tal com explica Rodríguez, des del punt de vista tècnic les caigudes d'aquest dijous tenen un impacte nul en el gràfic del selectiu. "De fet, aquest dimecres deixàvem la porta oberta al fet que poguéssim assistir a una caiguda cap a la zona dels 8.900 punts per emplenar el buit alcista deixat en els 8.918 punts. I la veritat és que perfectament podríem buscar emplenar-lo íntegrament abans de reestructurar-se de nou a l'alça".
No obstant això, cal reconèixer que si no hagués estat per la notícia de Banco Popular i l'efecte contagi a la resta del sector és fàcil que el nostre selectiu hagués encadenat una altra sessió de pujades (l'Euro Stoxx i el Dax pugen un 0,65% en la sessió). "A diferència d'altres moments de mercat tenim els grans ‘blue xips’, com ara exemple Telefónica, Inditex i Repsol, que semblen haver despertat de la letargia de les últimes setmanes i que es troben en disposició de prendre el relleu al sector financer per fer pujar el nostre índex si fes falta".