Powell: "Té sentit apujar els tipus, però a un ritme més moderat"
Ha assegurat que reduir la inflació requereix "certa relaxació" del mercat laboral
El president de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), Jerome Powell, ha avançat aquest dimecres noves pujades en els tipus d'interès al llarg d'aquest any, tot i que ha matisat que la magnitud dependrà de l'evolució dels principals indicadors econòmics, de manera que la pausa que l'organisme va adoptar la setmana passada deixarà pas a noves alces abans que s'acabi l'any.
"Gairebé tots els participants del FOMC esperen que sigui apropiat augmentar les taxes d'interès una mica més per a finals d'any", ha indicat al seu Informe Semestral de Política Monetària al Congrés, presentat davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants del país.
A més, ha assegurat que la velocitat a què l'organisme mou els tipus "ja no és tan important" com a l'inici del procés d'enduriment monetari.
“El nivell al qual elevem els tipus és una qüestió separada de la velocitat a què ens movem. Al principi del procés, la velocitat era molt important, però ja no ho és ara. Té sentit pujar els tipus, però a un ritme més moderat", ha manifestat.
Powell ha explicat que, per determinar el grau d'enduriment addicional que pot ser apropiat per tornar la inflació al 2%, el banc central tindrà en compte "l'enduriment acumulatiu de la política monetària, els retards amb què la política monetària afecta l'activitat econòmica i la inflació, i l'evolució econòmica i financera”.
"Continuarem prenent les nostres decisions reunió a reunió, amb base a la totalitat de les dades entrants i les seves implicacions per a les perspectives d'activitat econòmica i inflació, així com el balanç de riscos", ha detallat.
Al conclave monetari de la setmana passada, la Fed va decidir mantenir sense canvis els tipus d'interès a la forquilla d'entre el 5% i el 5,25%, una decisió sobre la qual Powell ha assegurat que busca "permetre que el Comitè avaluï informació addicional i les seves implicacions per a la política monetària".
"Hem estat veient els efectes de la nostra política d'enduriment de la demanda als sectors de l'economia més sensibles a les taxes d'interès. Tot i això, portarà temps que es materialitzin tots els efectes de la restricció monetària, especialment en la inflació", ha assegurat.
A més, "l'economia enfronta vents en contra a causa de condicions creditícies més estrictes per a les llars i les empreses", cosa que "probablement afectarà l'activitat econòmica, la contractació i la inflació", en una magnitud que "segueix sent incerta".
Powell ha reiterat el compromís del banc central amb l'objectiu d'inflació del 2%, i per això considera necessari "un període de creixement per sota de la tendència i una certa relaxació de les condicions del mercat laboral".
Sobre la situació del mercat laboral, ha assegurat que "segueix sent molt ajustat", si bé "hi ha alguns senyals que l'oferta i la demanda al mercat laboral s'estan equilibrant millor".
"El creixement del salari nominal ha mostrat alguns signes de moderació i les vacants laborals han disminuït des del començament de l'any. Si bé la bretxa entre llocs de treball i treballadors s'ha reduït, la demanda laboral encara supera considerablement l'oferta de treballadors disponibles“, ha manifestat.
Powell s'ha referit també a la situació del sistema bancari, que veu "sòlid i resistent", en part gràcies a les "mesures decisives" de la Reserva Federal, juntament amb el Departament del Tresor i la Corporació Federal d'Assegurances de Dipòsits.
"Les fallides bancàries recents, incloent-hi la fallida de Silicon Valley Bank, i la tensió bancària resultant han ressaltat la importància de garantir que comptem amb les normes i pràctiques de supervisió adequades per a bancs d'aquesta mida. Estem compromesos a abordar aquestes vulnerabilitats per aconseguir un sistema bancari més fort i resistent", ha conclòs.