La inflació PCE dels EUA cau al 4,2% i la subjacent retrocedeix al 4,6% al març

El descens a l'índex general ha estat més gran del que s'esperava

Per

Bolsamania | 28 abr, 2023

El deflactor de consum privat PCE als Estats Units ha caigut al març fins al 4,2% en taxa interanual, després de tancar el febrer al 5,1% (revisat a l'alça des del 5%), segons les dades publicades aquest divendres per la Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç nord-americà. Pel que fa a la inflació subjacent, ha retrocedit fins al 4,6%, una dècima per sota del registre del febrer, que va ser revisat a l'alça.

Aquest descens de la inflació PCE, un dels indicadors seguits més a prop per la Reserva Federal, ha sorprès en part el mercat, que esperava una caiguda menor a l'índex general, fins al 4,6%, tot i que preveia un descens més gran a la subjacent, fins al 4,5%.

En termes mensuals, l'avanç ha estat del 0,1% per a l'índex general, que modera el creixement des del 0,3% del febrer, mentre que la taxa subjacent manté constant la velocitat, després d'anotar-se al març una altra pujada del 0, 3%, com ja va fer al segon mes de l'any.

Durant el mes, els preus dels béns van disminuir un 0,2%, mentre que els serveis es van encarir en la mateixa proporció, un 0,2%. El cost mitjà dels aliments va decréixer un 0,2% i els preus de l'energia es van contreure un 3,7%.

Els últims 12 mesos, els preus dels béns van augmentar un 1,6%, mentre que els preus dels serveis van incrementar el cost un 5,5%. Els aliments es van encarir un 8,0% i els preus de l'energia van disminuir un 9,8%.

A més, els ingressos personals van augmentar un 0,3% (67.900 milions de dòlars) al març i els ingressos personals disponibles van augmentar un 0,4% (71.700 milions). Per part seva, les despeses de consum personal van augmentar menys del 0,1% (8.200 milions).

Segons l'organisme que difon les dades "l'augment dels ingressos personals va reflectir principalment augments en les remuneracions, els ingressos personals rebuts per actius i els ingressos per lloguers de les persones, que van ser compensats en part per les disminucions en els ingressos dels propietaris i els rebuts personals de transferències corrents".

L'augment de les indemnitzacions va estar liderat pels sous i els salaris privats, i l'augment en els rebuts d'ingressos personals sobre actius va reflectir un augment en els ingressos per dividends personals que va ser compensat parcialment per una disminució en els ingressos per interessos personals.

Així mateix, les despeses personals van augmentar en 21.500 milions al març, mentre que l'estalvi personal va ser d'un bilió, amb la taxa d'estalvi personal (estalvi personal com a percentatge de l'ingrés personal disponible) al 5,1%.

Els analistes d'Oxford Economics destaquen que "la inflació va continuar molt per sobre de la seva tendència prèvia a la pandèmia", ja que "els preus del PCE general i bàsic van augmentar a una taxa intertrimestral més ràpida el primer trimestre, cosa que demostra que la Fed és lluny de declarar la victòria en la seva lluita contra l'alta inflació”.

"Esperem que la Fed torni a pujar al maig, ja que la inflació continua sent elevada i la tensió ha disminuït al sistema bancari, afegeixen.

Des de Pantheon Macroeconomics subratllen que “el nombre PCE clau per a la Fed (serveis bàsics ex-habitatge) es veu molt millor”.

"Els funcionaris de la Fed han deixat clar que un parell de bones lectures no són suficients per convèncer-los que la inflació excloent-ne els serveis bàsics finalment està caient a la baixa, però una xifra del 0,3% a l'abril, diguem-ne, impulsaria la taxa anualitzada de tres mesos a la baixa fins al 3,6%”, conclouen.

Últimas noticias