Els preus de producció als EUA cauen a l'1,1% al maig, per sota del que s'esperava
En termes mensuals han reculat un 0,3%
L'índex de preus de producció (IPP) dels Estats Units es va ubicar al maig a l'1,1% en taxa interanual, enfront del 2,3% del mes anterior, segons les dades que publica aquest dimecres l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La caiguda és més gran que l'anticipada pel consens, que esperava que es quedés a l'1,5%. La taxa mensual va retrocedir un 0,3%, enfront del descens del 0,1% esperat.
Segons l'organisme que difon les dades, "la caiguda en l'índex de demanda final es pot atribuir als preus dels béns, que van caure un 1,6%. L'índex de demanda final de serveis va augmentar un 0,2%".
La caiguda de l'1,6% en el cost dels béns de demanda final és el descens més important des del juliol del 2022, i s'atribueix, principalment, a baixades en els preus de l'energia (-6,8%) i dels aliments (-1,3%).
Pel que fa als serveis, l'avenç mensual del 0,2% va estar liderat per les activitats comercials, que es van encarir un 1%, en contrast amb el descens de l'1,4% registrat als preus del transport i l'emmagatzematge.
Els preus de demanda final menys aliments, energia i serveis comercials es van mantenir sense canvis al maig, després d'augmentar un 0,2% a l'abril. Per als 12 mesos acabats al maig, l'augment és del 2,8%, xifra que representa una caiguda de tres dècimes des del mes anterior.
Pel que fa als elements de demanda intermèdia, l'índex de béns processats va disminuir un 1,5%, els preus dels béns no processats van caure un 4,8% i l'índex de serveis va avançar un 0,2%.
En taxa interanual, els preus dels béns processats per la demanda intermèdia van disminuir un 7,1%, xifra que suposa la caiguda més gran en 12 mesos des que va baixar un 7,2% el maig del 2020. Per la seva banda, els béns no processats van veure una baixada del 27,5% en els preus, mentre que els serveis per a la demanda intermèdia van augmentar un 3,9% el cost l'últim any.
Els analistes d'Oxford Economics destaquen que "la inflació de béns ara és negativa, i la inflació de serveis va reprendre la tendència a la baixa al maig".
"Juntament amb l'IPC de principis d'aquesta setmana, l'informe recolza la nostra crida a la Fed perquè aturi els augments de taxes a la reunió d'avui i mantingui les taxes sense canvis fins a finals d'any", afegeixen.
Els analistes de Pantheon Macroeconomics asseguren que "la recompressió dels marges durant el proper any exercirà una intensa pressió a la baixa sobre la inflació PCE subjacent i el deflactor del PIB, així com sobre l'IPP".