El sector manufacturer dels EUA mostra "un nou deteriorament" al novembre
L'índex PMI manufacturer va caure fins a 47,7 punts
L'activitat econòmica al sector manufacturer als Estats Units ha mostrat "un nou deteriorament" al novembre. El PMI manufacturer es va situar a l'últim mes en 47,7 punts, una caiguda des dels 50,4 registrats a l'octubre. La xifra del PMI manufacturer és la més baixa registrada des del maig del 2020, segons les dades publicades per S&P Global Market.
Les companyies nord-americanes del sector van mostrar una caiguda en les condicions de funcionament que es basa principalment en "la disminució de la producció i de noves comandes". A més, les condicions de la demanda es van afeblir al mercat intern i als mercats externs, ja que les noves comandes d'exportació van caure encara més.
El creixement de l'ocupació es va desaccelerar pel fet que la pressió sobre la capacitat va disminuir i els treballs endarrerits es van contraure fortament.
La part més positiva es troba a les cadenes de subministrament, que van millorar per primera vegada des de l'octubre del 2019, amb les pressions dels preus estovant-se com a resultat de la reducció de la demanda d'insums per part de les empreses. El cost d'aquests insums es va incrementar al ritme més lent dels darrers dos anys.
Per part seva, la confiança empresarial es va mantenir en un nivell "històricament moderat", a causa de les preocupacions relacionades amb el nivell d'inflació i amb la capacitat adquisitiva del client.
A més, es va produir una caiguda de la producció al novembre, que les empreses atribueixen a "la feble demanda dels clients i una caiguda més gran en les noves comandes". Les noves comandes van caure al ritme més pronunciat des del maig del 2020, ja que la demanda de clients estrangers també va disminuir.
Les empreses manufactureres van afirmar que l'impacte de la inflació i els costos d'endeutament més importants van afectar la demanda dels clients i van portar a una reducció de la despesa novament a mitjans del quart trimestre.
"Una combinació de l'augment del cost de vida, més tipus d'interès i els creixents temors a la recessió han portat a una caiguda en la demanda de béns, tant al mercat intern com a l'estranger. En conseqüència, les empreses estan retallant la producció a un ritme no vist des de la crisi financera mundial", ha assegurat Chris Williamson, economista en cap de negocis d'S&P Global.
Aquest dijous també s'ha publicat l'índex manufacturer ISM del novembre, que va caure a 49 punts des dels 50,2, registrats a l'octubre i per sota del que esperava el consens, que apuntava als 49,8 punts
Els analistes de Pantheon Macroeconomics han assenyalat que "la indústria manufacturera està clarament patint arran d'uns costos d'endeutament significativament més alts".
"El component d'ocupació també va disminuir, d'acord amb la nostra opinió que el creixement de la nòmina de treballadors es desaccelerarà als propers mesos", han afegit.