El col·lapse d'SVB "podria avançar la recessió als EUA"
Els analistes de Nomura alerten d'un "enduriment excessiu" per part de la Fed
Actualitzat : 18:08
El recent col·lapse de Silicon Valley Bank (SVB) ha provocat una crisi bancària al país que també ha repercutit a la resta de mercats globals, encara que els seus efectes podrien no aturar-se, ja que els analistes de Nomura consideren que podria accelerar l'arribada de una recessió als Estats Units el segon semestre, a causa de l'"enduriment excessiu" de les condicions financeres que està duent a terme la Reserva Federal (Fed).
Els experts de la companyia destaquen que "el fet que altres bancs s'enfrontin a un greu risc de correguda bancària suggereix un risc creixent d'ajust excessiu per part de la Fed", i consideren que "les pujades de tipus acumulades estan reduint desproporcionadament la oferta de crèdit a través de préstecs bancaris en relació amb les condicions del mercat financer”.
"L'impacte endarrerit de les passades pujades de tipus ara es podria materialitzar de forma draconiana. Nosaltres creiem que un enduriment de les condicions financeres a través dels préstecs bancaris podria potencialment dirigir l'economia en una recessió a partir del segon semestre del 2023", assenyalen.
Tot i això, afirmen que l'arribada de la contracció a l'economia nord-americana "podria estar accelerant-se" després de les caigudes a la banca nord-americana, i valoren que "la Fed podria tornar-se més progressista en el sentit que podria posar més pes en les perspectives de inflació en lloc d'esperar que es produeixi una baixada material de la inflació”.
Aquesta visió la comparteix Vincent Vinatier, gestor de carteres a AXA Investment Managers, que assenyala que "després del col·lapse d'SVB durant el cap de setmana, és probable que la Fed adopti un enfocament més prudent a l'hora de pujar els tipus, ja que l'important continua sent la inflació i la fortalesa econòmica", si bé considera que "l'economia nord-americana s'acabarà alentint, probablement una mica abans del que s'esperava després d'aquests esdeveniments, però encara podria trigar un temps".
"És probable que es produeixin més dificultats de finançament a l'àmbit dels fons de capital risc/inversió i palanquejats, ja que es reduirà significativament la gana pel finançament d'empreses deficitàries i es qüestionaran les valoracions dels fons de capital risc/inversió", assenyala.
Així mateix, valora que "hauria de sorgir un entorn operatiu gradualment millor per a les empreses tecnològiques rendibles 'antigues' i/o consolidades amb balanços sòlids, amb una pressió significativament menys disruptiva per part dels nous participants", mentre que al sector financer preveu que "els grans bancs gaudiran d'un fort avantatge competitiu en termes de costos de dipòsit".