Von der Leyen anuncia una "intervenció d'emergència" del mercat elèctric europeu
També ha anunciat una reforma estructural d'un sistema "dissenyat per a altres circumstàncies"
Actualitzat : 19:01
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat una “intervenció d'emergència” del mercat elèctric a Europa, a la qual seguirà una reforma del mercat comunitari, després d'assenyalar que aquest es va dissenyar per a “altres circumstàncies” i amb l'objectiu de posar fre a l'escalada de preus de les darreres setmanes.
"Va ser dissenyat per a diferents circumstàncies, per això ara estem treballant en una intervenció d'emergència i una reforma estructural del mercat elèctric", ha indicat la líder de l'executiu comunitari, que ha reclamat una resposta europea al xantatge energètic rus. "L'era dels combustibles fòssils russos a Europa s'ha acabat i alliberar-nos del xantatge ens portarà més poder per defensar l'ordre global", ha afegit.
Per a la presidenta de la Comissió, “posar fi a la nostra dependència dels combustibles fòssils de Rússia és només el primer pas”. "Els preus exorbitants de l'electricitat estan exposant ara, per raons diferents, les limitacions de l'actual disseny del nostre mercat de l'electricitat", ha afegit, alhora que ha defensat una acceleració de la transició verda: "Cada quilovat d'electricitat que Europa genera energia solar, eòlica, hidràulica, biomassa, geotèrmica o d'hidrogen verd ens fa menys dependent del gas rus”.
Amb tot, Von der Leyen ha rebutjat donar terminis tant per a aquesta intervenció com per a la reforma del mercat elèctric, així com els seus detalls, encara que diverses fonts apunten que durant els propers dies la UE donarà més informació al respecte.
Paral·lelament, avui s'ha convocat una reunió dels ministres d0Energia comunitaris a petició de República Txeca, país que ocupa la presidència de torn de la UE. Segons diverses informacions, Petr Fiala, primer ministre txec, estaria buscant limitar els preus del gas al mercat elèctric i, segons Bloomberg, tindria previst reunir-se amb el canceller alemany Olaf Scholz durant els propers dies per debatre aquesta i altres mesures.
"Els alts preus de l'energia són un problema de tot Europa que hem d'abordar a nivell europeu. Amb vista al Consell d'Energia de la UE, volem trobar una manera d'ajudar la gent i les empreses que puguem acordar amb altres líders europeus" , ha escrit Fiala al seu compte de Twitter.
High energy prices are a Europe-wide problem that we need to tackle at European level.
I spoke this morning again with EC President @vonderleyen. Ahead of the EU Energy Council we want to find a way to help people and businesses that we can agree on with other European leaders. — Petr Fiala (@P_Fiala) August 29, 2022
Per part seva, el ministre txec d'Indústria i Comerç, Jozef Sikela, ha estat molt més clar en parlar sobre aquest tema, plantejant també “obrir la qüestió dels drets d'emissió, com han fet altres Estats membres en el passat, que també representen una part important del preu total”. "Podem obrir la qüestió de la regulació global del mercat, la dissociació total dels preus", ha explicat, abans d'afegir que el bloc comunitari no es pot immistir massa al mercat "ni en l'especulació dels combustibles".
Dissabte passat, el primer ministre belga, Alexander De Croo, va advertir que la UE no pot continuar resolent el problema de la pujada vertiginosa dels costos de l'energia retallant els impostos i va demanar un límit de preus al seu lloc. En cas que el bloc no arribi a un acord, Bèlgica estudiarà mesures nacionals, segons va explicar a la cadena de televisió VTM. Prèviament, el mandatari belga va assegurar que Europa té "cinc o deu hiverns molt durs".
Per part seva, França ha reaccionat amb escepticisme davant la idea de fixar límits als preus de l'energia, al·legant que la seva situació és diferent de la d'altres països europeus gràcies a les diferents mesures adoptades per l'executiu de Macron per protegir-se contra la inflació.
PREU RÈCORD A ALEMANYA, EL GAS S'ENFONSA
Els preus del gas natural a Europa registren aquest dilluns la caiguda més gran des del març després que Alemanya hagi dit que els seus magatzems de gas s'estan omplint més ràpid del que estava previst.
Els futurs holandesos TTF, de referència a Europa, cedeixen més d'un 20%, revertint en part la pujada de gairebé un 40% de la setmana passada enmig de les preocupacions per la nova parada del Nord Stream 1 o dels problemes en un oleoducte al Kazakhstan. Els preus de l'electricitat a Alemanya també es desplomen després d'haver aconseguit un rècord.
I és que el preu majorista de l'electricitat a Alemanya per al 2023 ha marcat una nova fita a la seva escalada, en superar aquest dilluns per primera vegada els 1.000 euros per megawatt-hora (MWh), duplicant el seu preu en dues setmanes com a conseqüència de la crisi de subministrament energètic a la regió.
D'aquesta manera, els futurs del preu de l'electricitat per al 2023, segons les dades de la Borsa Europea d'Energia, recollides per Bloomberg, han registrat una pujada al voltant del 100% des que el 16 d'agost passat superessin per primera vegada els 500 euros per megawatt-hora. Fa un any, el preu del megawatt hora se situava per sota dels 90 euros.