Pujades en el petroli: Rússia anuncia una important retallada de la producció

En resposta a les sancions occidentals com el límit al preu o la prohibició de compra

Per

Bolsamania | 10 feb, 2023

Notables pujades de més del 2% al petroli. El barril de West Texas Intermediate s'intercanvia per 80 dòlars, mentre que el cru Brent, de referència a Europa, cotitza als 86,6 dòlars després que Rússia hagi anunciat una important retallada de la producció a partir del març.

Segons ha anunciat Alexander Novak, viceprimer ministre rus, el segon exportador més gran del cru del món després d'Aràbia Saudita, retallarà la seva producció en 500.000 barrils diaris a partir del març com a resposta a les sancions occidentals pactades pel G7, Austràlia i la Unió Europea.

“A partir d'avui, estem venent íntegrament tot el volum de petroli produït, però, com es va dir anteriorment, no vendrem petroli a aquells que directament o indirectament s'adhereixin als principis del límit de preus. En aquest sentit, Rússia reduirà voluntàriament la producció en 500.000 barrils diaris al març. Això contribuirà al restabliment de les relacions de mercat”, ha subratllat Novak en un comunicat recollit per l'agència Reuters.

Al llarg de l'últim trimestre, els socis occidentals van acordar imposar un límit de 60 dòlars el barril al cru rus que va entrar en vigor el 5 de desembre passat. Les mesures busquen minvar el poder econòmic de Moscou i minvar la seva capacitat econòmica per continuar amb la invasió d'Ucraïna, que complirà un any del seu inici el proper 24 de febrer.

La Unió Europea va arribar més tard a l'acord a causa de les reticències de Polònia i els països bàltics, però va arribar a un acord per fixar en 57 euros el preu de compra del cru rus el 2 de desembre passat. Així mateix, els Vint-i-set van acordar un mecanisme corrector i van prohibir la compra de petroli rus a partir del 5 de febrer passat. Alhora, Rússia va prohibir l'exportació a països que apliquessin mesures similars i ha estudiat imposar un “preu mínim” al seu petroli.

"Rússia considera que el mecanisme de 'preus màxims' en la venda de petroli i productes petrolífers russos és una ingerència en les relacions de mercat i una continuació de la política energètica destructiva dels països del col·lectiu occidental", ha sentenciat Novak.

L'última gran caiguda de la producció russa de petroli es va produir a l'abril, quan es va desplomar gairebé un 9% després de la introducció de les sancions occidentals per Ucraïna. Des de llavors, Rússia ha aconseguit establir altres acords de venda de petroli, sobretot a Àsia i a la Xina.

La decisió de Rússia de retallar la producció de petroli arriba nou dies després que l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats (OPEP+), del qual Rússia forma part, recolzés l'actual política de producció del grup de productors de petroli, deixant en vigor les retallades de producció acordades l'any passat.

D'altra banda, les darreres dades d'inventaris de petroli als Estats Units han fet saltar les alarmes davant d'un possible alentiment de la major economia del món, ja que les existències de cru van assolir el nivell més alt des del juny del 2021. Aràbia Saudita ha decidit augmentar els preus oficials de venda de cru a Àsia, com a senyal d'una recuperació de la demanda a la Xina.

Últimas noticias