Pànic a les divises: la lliura, a mínims del 1985 i l'euro, d'abril de 2017

Les mesures d'emergència de bancs centrals i governs no aturen la carnisseria

Per

Bolsamania | 19 mar, 2020

Actualitzat : 15:46

Nova sacsejada sense precedents als mercats financers la passada nit, malgrat les mesures d'emergència aprovades pel Banc Central Europeu (BCE), la Reserva Federal dels EUA (Fed) i el Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA). Els inversors han continuat acaparant dòlars, en un afany per estar en liquiditat inèdit, a causa de la incertesa sobre els efectes de la crisi del coronavirus sobre l'economia global. Les divises dels mercats emergents han patit una patacada, així com la lliura, que ha perdut els 1,15 dòlars aquesta matinada, i arriba a un mínim de 1,1450 dòlars, preus no vists des de 1985, per sota del famós 'flash crash' d'ocubre de 2016.

La divisa britànica s'ha escalabrat també contra l'euro, per sobre de 0,94 lliures per cada moneda única, en un moviment que fa revifar els temors sobre l'encreuament euro/lliura. Quant a la moneda compartida, remunta els mínims del dimecres, quan va tocar 1,08 dòlars, preu al qual es canviava del 21 de febrer i avança un 0,2%. La volatilitat de la divisa europea es manté elevada després que el Banc Central Europeu (BCE) hagi llançat un nou programa de compra d'actius de 750.000 milions d'euros per intentar alleujar les tensions financeres en l'eurozona. El nou programa ha estat denominat Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), un Programa de Compra d'Emergència Pandèmica.

A més d'aquestes fluctuacions, el dòlar australià s'ha desplomat a un mínim de 17 anys, després que l'RBA hagi anunciat una retallada dels tipus d'interès d'emergència fins al mínim històric del 0,25% i també un programa de compres d'actius, el primer d'aquest tipus que el supervisor monetari australià implementa. No ho va fer ni tan sols durant la crisi financera de fa 12 anys. El dòlar de Nova Zelanda s'ha devaluat també a un mínim d'11 anys a mesura que els inversors rebutgen els actius de major risc. Les caigudes del ien són menors, d'un 1%.

Les vendes s'han replicat amb totes les monedes dels països emergents, a mesura que els operadors s'esforcen per mantenir-se en liquiditat en dòlars, una cosa similar al que va succeir durant la crisi financera mundial en què els participants dels mercats fins i tot estan venent el que normalment es consideren actius segurs", comenta Junichi Ishikawa, estrateg sènior de divises de IG Securities. “La lògica indica que la major cobertura contra el risc és mantenir els seus diners en efectiu, per la qual cosa es compra el dòlar. La incertesa dels inversors està a màxims actualment".

MÍNIMS HISTÒRICS DEL PESO MEXICÀ I EL REAL

Per si això fos poc, la situació del petroli afecta monedes com el ruble, que aquest dijous es recupera un 1,21% després de caure a mínims de 10 anys el dimecres. Canvia de mans a 79,85 unitats, enfront dels 83 rubles per cada dòlar a què va arribar ahir.

Les monedes d'Amèrica Llatina també van caure fins a nous mínims històrics: El peso mexicà va caure en operacions internacionals durant la matinada fins a les 24,067 unitats, un nou mínim històric; el real brasiler es va devaluar un 3,94%, fins a 5,1993 unitats i acumula una reculada d'un 29,56% durant 2020; el peso xilè es va devaluar un 2,26%, a un tancament mínim històric de 867,80/868,10 unitats per dòlar; la moneda peruana va tancar amb una caiguda de 0,82%, a 3,572/3,574 unitats, a un nou mínim des de 2002.

A l'Argentina, el peso es va devaluar un 0,24%,fins a 63,33 unitats per dòlar, després de descomptar pèrdues gràcies a la intervenció del banc central del país.

Últimas noticias