Els factors que impulsen la cotització de l'or per sobre de 2.000 dòlars

La caiguda del dòlar, els rendiments negatius o els estímuls fiscals expliquen la pujada de l'or

Per

Bolsamania | 07 ago, 2020

L'or està demostrant aquests últims dies que continua sent el refugi per excel·lència dels inversors en temps de crisis. Tant que ha principis de setmana ha superat per primera vegada a la seva història els 2.000 dòlars per unça. El metall preciós està en pujada lliure absoluta "sense resistències de cap mena", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.

Tot apunta al fet que res s'interposarà en el seu camí i continuarà registrant nous màxims històrics, l'últim aquesta matinada de 2.075 dòlars. Més enllà de la por causada per la crisi mundial, hi ha una sèrie de factors que expliquen que continuï escalant per sobre dels 2.000 dòlars, segons apunta Jack Janasiewicz, de Natixis.

LES TAXES REALS

Un dels arguments que ha jugat en contra de l'or és que no produeix rendiments, una posició que ha quedat en segon pla "amb les taxes nominals dels títols de renda fixa tradicionals tan baixes i els rendiments reals ara negatius", explica Janasiewicz.

Els estímuls dels governs i els bancs centrals estan provocant un sobtat repunt de la inflació el que provoca que es perdin diners en els rendiments ajustats, "així que a mesura que els rendiments reals es tornen més negatius, l'or com a reserva de valor sembla més i més atractiu cada dia".

RENDIMENT NEGATIU VS ACTIUS QUE RETENEN EL VALOR

L'oferta d'actius de renda fixa de refugi segur que posseeixen un rendiment negatiu augmenta cada dia. A mesura que l'oferta d'actius que ja no tenen un rendiment positiu continua augmentant, "això exerceix més pressió alcista sobre els actius de refugi alternatiu com l'or, ja que els inversors busquen un mitjà per preservar el valor en lloc d'un que veu el seu valor erosionat per la inflació cada dia", detalla Janasiewicz.

Oferta i demanda: l'oferta d'actius de rendiment negatiu continua impulsant la demanda d'actius que puguin retenir el valor a curt termini.

EL DÒLAR ESTÀ RETROCEDINT

La revaloració de l'or sol anar de bracet amb la devaluació del dòlar estatunidenc. Aquesta setmana, en què l'or ha pujat més d'un 4%, el dòlar ha retrocedit prop d'un 0,5%. "Un dòlar més feble també actua com a catalitzador per a l'or, ja que els inversors tornen a buscar un actiu amb el qual retenir el seu poder adquisitiu, matisa Janasiewicz.

La feblesa de la divisa dels EUA s'explica per diversos motius. Cedeix terreny dinamitat pel prolongat debat en el Congrés dels Estats Units sobre el paquet d'estímul fiscal addicional d'1 bilió de dòlars. Els analistes assenyalen aquest motiu com un dels principals llastos del ‘bitllet verd’.

Janasiewicz assenyala també com a factors que estan dinamitant el preu les preocupacions relacionades amb la Covid-19, les eleccions a la Casa Blanca, els tipus d'interès reals o els diferencials de creixement, "però sigui quina sigui la raó que es vulgui citar per explicar la feblesa actual del dòlar, en tot cas només es tracta d'un catalitzador més perquè l'or pugi".

LA FUNCIONALITAT DE LA RENDA FIXA CONTINUA DISMINUINT

Des de la perspectiva de la construcció de la cartera, amb els rendiments nominals dels bons disminuint, "la funcionalitat de la renda fixa com a contrapès de la cartera i compensació del risc de la renda variable continua disminuint".

A mesura que els bons del Tresor dels Estats Units s'acosten cada dia més al límit inferior zero, "la capacitat que els rendiments augmentin bruscament en temps de volatilitat de la renda variable es fa més difícil; és semblant a la convexitat negativa dels títols hipotecaris, per exemple", detalla Janasiewicz.

Últimas noticias