L'OPEP redueix el bombament diari en 176.000 barrils al maig malgrat l'augment acordat

Els descensos més importants es van produir a Líbia, l'Iraq i l'Iran, entre d'altres

Per

Bolsamania | 14 jun, 2022

L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha informat que va reduir al mes de maig passat el seu bombament fins als 28,51 milions de barrils diaris (mbd), uns 176.000 menys que a l'abril, una dada que se situa lluny de l'acord d'augment de producció aconseguit a principis de maig.

Poques setmanes abans que la Unió Europea anunciés un embargament gairebé total al cru rus, l'OPEP i els seus aliats (OPEP+) van acordar augmentar el bombament de petroli en 432.000 barrils diaris. Després de confirmar-se les sancions contra el petroli rus, l'Organització va acordar augmentar el volum de producció diari en 648.000 barrils.

Després de conèixer-se aquesta notícia, el barril de West Texas registra un repunt del 2%, fins als 123 dòlars, mentre que el barril de Brent, cru de referència a Europa, puja un 2%, per sobre dels 124 dòlars.

Segons assenyala l'OPEP, la producció es va incrementar a l'Aràbia Saudita, a la Unió dels Emirats Àrabs i Kuwait, mentre que Líbia, Nigèria, l'Iraq, el Gabon i l'Iran van reduir el bombament diari a l'últim mes.

Així mateix, l'Organització apunta que els preus dels futurs del petroli van pujar al maig impulsats per l'enduriment dels mercats de productes petrolífers, els riscos de l'oferta mundial de cru a curt termini i la persistència de les tensions geopolítiques a Europa, així com la perspectiva d'una ferma recuperació de la demanda, després que les autoritats xineses comencessin a suavitzar gradualment les mesures de bloqueig relacionades amb la Covid-19.

“El contracte ICE Brent va pujar 6,04 dòlars, o un 5,7%, al maig, fins a una mitjana de 111,96 dòlars/barril i el WTI de NYMEX va augmentar 7,62 dòlars, o un 7,5%, fins una mitjana de 109,26 dòlars/barril. En conseqüència, el diferencial entre els futurs del Brent i el WTI es va reduir en 1,58 dòlars, fins a una mitjana de 2,70 dòlars per barril”, apunten. A més, subratllen que “la retroalimentació als mercats de futurs del Brent, el WTI i Dubai es va reforçar considerablement al maig i els diferencials dels contractes a curt termini van entrar en una profunda retroalimentació, ja que les perspectives dels fonaments del mercat del petroli es van endurir”.

A més, “els fons de cobertura i altres gestors de diners es van tornar alcistes als preus del cru al maig, augmentant les seves posicions llargues netes en futurs i opcions en el Brent i el WTI en un 18,2%”, explica l'OPEP.

L'organisme destaca que les importacions de petroli als EUA van augmentar en 6,4 milions de barrils al maig, un augment del 6% respecte a l'abril, mentre que les importacions de cru a la Xina van pujar fins als 10,8 milions de barrils diaris, uns 300.000 més que el mes anterior. Així mateix, subratlla que les importacions de cru a l'Índia van pujar un 13% l'últim mes, ja que "les refineries van maximitzar les taxes de producció i van comprar cru rus amb descompte"

D'altra banda, l'OPEP es manté ferma en la retallada per a la previsió de demanda mundial de petroli per al 2022, pronosticant un augment de 3,4 milions de barrils diaris, al voltant de 200.000 barrils per dia més que en l'anterior previsió.

Cal assenyalar que alguns membres de l'OPEP segueixen considerant la idea de suspendre Rússia de l'acord de producció de petroli, després de les sancions occidentals i l'embargament parcial europeu, mesures que comencen a soscavar la capacitat de Moscou per bombar més cru.

Últimas noticias