L'OPEP+ posposa la reunió sobre les retallades de producció al 5 de desembre
El cartell té intenció de començar a augmentar la producció uns 180.000 barrils al dia
L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus aliats, el grup conegut com a OPEP+, ha decidit posposar la reunió per decidir sobre les retallades de producció i abordar els propers passos de la seva estratègia al 5 desembre.
"La 57a Reunió del Comitè Ministerial de Monitorització Conjunt (JMMC) i la 38a Reunió Ministerial de l'OPEP i no OPEP (ONOMM), originalment previstes per a l'1 de desembre de 2024, s'han reprogramat per al dijous 5 de desembre de 2024, mitjançant videoconferència, ja que diversos ministres assistiran a la 45a Cimera del Golf a la ciutat de Kuwait, Estat de Kuwait", ha explicat el cartell en un comunicat de premsa.
Durant aquesta trobada, el grup liderat per Rússia i l'Aràbia Saudita tenia la intenció de començar a augmentar la producció uns 180.000 barrils diaris (bpd) a partir del desembre, però ara novament es torna a endarrerir la data per dur a terme aquest pla. Les restants retallades de 3,66 milions de bpd de l'OPEP+ es mantindran fins a finals del 2025.
En aquest sentit, cal recordar que durant la trobada de novembre, vuit països membres de l'OPEP+ (Aràbia Saudita, Rússia, Iraq, Unió dels Emirats Àrabs, Kuwait, Algèria, Kazakhstan i Oman) ja van acordar posposar l'eliminació dels ajustaments graduals de 2,2 milions bdp.
La feble demanda, sobretot per part de la Xina, el principal importador de cru del món, així com les últimes dades econòmiques van ser els principals factors que van motivar aquesta decisió.
L'OPEP i l'Aràbia Saudita, el productor de petroli més gran del món, han afirmat en repetides ocasions que no tenen com a objectiu un preu determinat i que prenen les seves decisions basant-se en els fonaments del mercat i en l'interès per equilibrar l'oferta i la demanda.
En base de les previsions del cartell, la demanda global de petroli per a aquest any se situarà en 104,03 milions de barrils diaris (mb/d), xifra que suposaria un increment d'1,8 mb/d en relació amb els nivells de 2023. De cara al 2025, la previsió de creixement de la demanda mundial de petroli s'ha ajustat a la baixa en 103.000 barrils per dia, fins a 1,5 mb/d, i aquest creixement estaria "impulsat principalment per les necessitats de querosè, seguit per la benzina".
El preu del petroli s'ha vist pressionat aquesta setmana per l'alto el foc al Líban acordat entre Israel i Hezbol·là. Tot i això, els analistes adverteixen que aquesta tendència baixista es pot revertir en qualsevol moment, ja que la canviant situació geopolítica introdueix un component de volatilitat en la cotització del cru.