L'euro es manté sobre els 1,07 dòlars en espera del BCE aquest dijous

La majoria del mercat creu que el banc central farà una pausa a l'alça de tipus

Per

Bolsamania | 11 set, 2023

L'euro es manté sobre els 1,07 dòlars (1,0725) en espera que el Banc Central Europeu (BCE) es pronunciï aquest dijous. La majoria del mercat espera que hi hagi una pausa en les pujades de tipus, però també que Christine Lagarde, presidenta del BCE, insisteixi que aquests estaran alts tant de temps com sigui necessari, alhora que es deixa oberta la porta a una altra alça abans que s'acabi l'any.

"Ni una pujada ni una pausa suposarien una gran sorpresa per als mercats", afirma en una nota d'anàlisi Piet Haines Christiansen, observador del BCE a Danske Bank Research. Els mercats estimen en un 39% la probabilitat d'una pujada dels tipus d'interès de 25 punts bàsics i en un 61% la probabilitat que el BCE mantingui sense canvis els tipus d'interès oficials, segons les dades de Refinitiv.

Jefferies espera que el Banc Central Europeu mantingui els tipus d'interès aquest dijous, però deixant la porta oberta a una altra pujada a les properes reunions, afirma l'economista en cap europeu, Mohit Kumar, en una nota d'anàlisi. "Esperem una pausa de falcó per part del BCE aquesta setmana", assenyala Kumar, afegint que les dades febles recents d'Europa haurien de ser motiu perquè el BCE es mantingui a l'expectativa. "No hi ha urgència per apujar els tipus i el BCE podria esperar tenir més dades per decidir sobre futures mesures polítiques", indica l'economista.

Per a UBS Global Wealth Management, l'euro no hauria de baixar a partir d'ara, però això requereix “un missatge clar del Banc Central Europeu que la lluita contra la inflació continua sent la principal prioritat”. UBS GWM no veu signes de tensió financera que impedeixin al BCE endurir encara més la seva política monetària. "Una pujada el setembre o octubre recolzaria l'euro".

Diego Morín, analista d'IG, explica que la falta de claredat de Lagarde sobre el que passarà aquest dijous ha passat factura a l'euro, i preveu una alça de 25 punts bàsics aquesta setmana, sense descartar la possibilitat d'un altre increment addicional abans de finals any.

La situació de l'euro "no té gaire pinta de canviar a curt termini", indica Morín. "La fortalesa del dòlar durant les últimes setmanes, sumada a la poca contundència de Lagarde als seus comentaris, va provocar la pèrdua l'agost del nivell psicològic més important per a mi, els 1,10 dòlars, una zona on sempre hi ha hagut molta disputa entre oferta i demanda des de l'esfondrament l'any 2014", afegeix.

"Per tant, no podem descartar que retrocedeixi al nivell de suport de curt termini com serien els 1,0630 dòlars, encara que la pèrdua d'aquest punt ens podria portar fins als 1,05 dòlars, mínims del mes de febrer passat", explica Morín.

Francesco Pesole, analista d'ING FX, opina per part seva que l'euro podria baixar enfront del dòlar abans de la decisió de tipus del BCE d'aquest dijous, ja que els operadors desfan les seves posicions especulatives en euros. S'espera que el dòlar es mogui a l'alça abans de la publicació de les dades de l'IPC dels EUA aquest dimecres, fent que l'euro caigui en comparació, assenyala ING.

Últimas noticias