Iran captura un petrolier dels EUA al golf d'Oman i el preu del cru puja
Involucrat en una disputa entre Washington i Teheran sobre el transport de cru sancionat
L'Armada iraniana ha capturat un petrolier al golf d'Oman involucrat en una disputa entre Washington i Teheran sobre el transport de cru sancionat pels Estats Units.
"L'Armada de la República Islàmica de l'Iran ha anunciat la confiscació d'un petrolier nord-americà en aigües del mar d'Oman per ordre judicial", ha informat la força naval iraniana en un comunicat difós per l'agència Tasnim.
El vaixell incautat és el St. Nikolas, segons ha revelat l'agència de notícies de la República Islàmica i, segons ha recollit CNBC, es dirigeix al port turc d'Aliaga després de carregar cru de la terminal petroliera iraquiana de Basora amb 18 tripulants filipins i un grec a bord.
Aquest nou focus de tensió ha estat rebut amb pujades per part del petroli. En aquest sentit, el barril Brent, de referència mundial, avança un 2,29%, fins als 78,56 dòlars, mentre que el West Texas, de referència als EUA, guanya un 2,49%, fins als 73,15 dòlars.
"Els preus del petroli pugen a causa del segrest d'un petrolier a l'Estret d'Ormuz, davant de la costa d'Oman, i sobre informes d'homes uniformats que han abordat el vaixell i l'han obligat a dirigir-se a un port iranià. També hi ha un cert nerviosisme al voltant de la possible resposta dels Estats Units i el Regne Unit als atacs amb coets hutís d'ahir contra objectius civils i militars que van ser disparats des del cel per les respectives armades del Regne Unit i els Estats Units", valora Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets.
L'incident s'uneix a la sèrie d'atacs que les embarcacions estan patint al mar Roig per part dels rebels hutís, recolzats per l'Iran, posant en risc trànsit marítim d'una ruta comercial clau mundial.
Les tensions entre Washington i Teheran s'han intensificat arran del conflicte entre Israel i Hamàs, i el president dels Estats Units, Joe Biden, ha arribat a advertir a l'Iran que "aneu amb compte" amb qualsevol possible interferència.
"La desacceleració de la demanda, els disturbis a l'Orient Mitjà i la feble reacció dels preus fan que els productors, els consumidors i els participants del mercat se sentin paranoics pels preus del petroli", assenyalen des de Barclays.
D'altra banda, les refineries xineses han demanat menys cru saudita al febrer, en base a les informacions de Reuters, malgrat que el primer exportador de petroli del món va anunciar diumenge passat la retallada de preus més gran en 13 mesos.