Guanys en el petroli: l'OPEP+ podria ajustar-ne la producció

Els últims avenços de la Xina i el possible límit al cru rus, també impulsen el preu del cru

Per

Bolsamania | 29 nov, 2022

Remuntada del petroli. El cru intenta recuperar posicions aquest dimarts després de les fortes caigudes de la jornada passada que van portar el Brent a registrar mínims des del gener i el West Texas a marcar mínims de l'any.

A hores d'ara, el petroli West Texas repunta un 2,5% i s'intercanvia per 79,2 dòlars, mentre que el cru Brent, de referència a Europa, s'anota una pujada del 3% fins als 85,72 dòlars.

Els preus s'estan veient recolzats per l'expectativa que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus aliats, coneguts com a OPEP+, ajustaran els seus plans de producció a la reunió que se celebrarà el proper 4 de desembre. Segons els analistes d'Eurasia Group, l'afebliment de la demanda de la Xina podria impulsar l'Organització a retallar la producció de cru.

Cal recordar que l'OPEP+ va començar a reduir el seu objectiu de producció a 2 milions de barrils diaris al novembre, amb l'objectiu d'apuntalar els preus del petroli. La decisió va arribar malgrat les pressions d'importants importadors com els Estats Units. Segons Bloomberg, la retallada pactada pels països productors requeriria que únicament vuit països frenessin la seva producció real.

Així mateix, la menor demanda xinesa també influeix positivament en el preu del cru. Els recents disturbis al gegant asiàtic podrien provocar una relaxació en les dures restriccions anticovid imposades des del començament de la pandèmia, alhora que el govern de Xi ha assenyalat que hi ha avenços significatius en la seva campanya de vacunació a la població més gran de 80 anys.

“La història de la Xina també és complicada en aquest cas, ja que les majors restriccions de mobilitat són negatives a curt termini per als preus del cru; no obstant això, si això estimula el règim a pressionar per una reobertura més primerenca, podria ser més positiu si es mira més enllà de la corba de futurs, que es veu extremadament plana en aquest moment amb un contango molt lleu fins al març abans que torni a la retracció. Això suggereix una veritable incertesa a llarg termini, però també lleugera tendència que els preus pugin als propers mesos”, explica Neil Wilson, analista en cap de mercats de Markets.com.

Així mateix, els mercats també estan avaluant l'impacte d'un possible límit occidental als preus del petroli rus. En aquest sentit, els diplomàtics del G7 i de la Unió Europea han estat discutint limitar a un preu d'entre 65 i 70 dòlars per barril el petroli procedent de Rússia per així minar financerament l'ofensiva militar de Moscou a Ucraïna sense pertorbar els mercats mundials de petroli.

Amb tot, els Estats membres de la UE encara no han aconseguit assolir un acord. D'una banda, Grècia, Malta i Xipre, que temen les conseqüències que podria tenir per als seus vaixells de càrrega imposar un límit de 65 dòlars per barril. De l'altra, Polònia i els països bàltics han reclamat una mesura més dura i amb més impacte sobre el Kremlin.

Últimas noticias