Gazprom assenyala que "no pot garantir el funcionament" del gasoducte Nord Stream

Denúncia que Canadà no ha enviat la turbina necessària per al manteniment de la infraestructura

Per

Bolsamania | 13 jul, 2022

El subministrament de gas a Europa trontolla. El gegant energètic rus Gazprom, l'accionista majoritari del qual és la Federació de Rússia, ha assenyalat aquest dimecres que "no pot garantir el funcionament segur" d'"una instal·lació crítica" que forma part del gasoducte Nord Stream 1, la infraestructura gasística més gran que connecta Rússia amb Europa.

Gazprom no posseeix cap document que permeti a Siemens portar de tornada un motor de turbina de gas des del Canadà, on està sent reparat, per a l'estació (gasística) de Portovaya. En aquestes circumstàncies, sembla impossible assolir una conclusió objectiva sobre l'evolució de la situació per garantir el funcionament segur de Portovaya, que és una instal·lació crítica per al gasoducte Nord Stream”, assenyala la companyia russa en un breu comunicat difós a través de les xarxes socials.

A la turbina que fan referència és un component l'enviament del qual al Vell Continent s'havia paralitzat com a part de les sancions a Rússia per la seva invasió a Ucraïna. Recentment, Gazprom assegurava que la reducció del 40% del subministrament de gas a les últimes setmanes es devia a la retenció d'aquest component fabricat per Siemens Energy.

Tot i les peticions de les autoritats ucraïneses per evitar el lliurament de la turbina, el Govern del Canadà va atorgar "un permís temporal i revocable" per traslladar el component a Europa a Siemens Canadà, va afirmar aquest dissabte el ministre de Recursos Naturals, Jonathan Wilkinson.

I és que Nord Stream està completament aturat des de fa dos dies i així romandrà fins al 21 de juliol, a causa dels “labors de manteniment” que està duent a terme la companyia gasística. Aquestes tasques són habituals, però la situació de tensió entre la Unió Europea i Rússia, motivada per les diverses sancions occidentals i pel suport a Ucraïna, han fet témer que Rússia talli completament el subministrament de gas.

"No podem descartar la possibilitat que el gas deixi de ser enviat a Europa per raons polítiques", va assenyalar la setmana passada Klaus Mueller, president del Bundesnetzagentur, el regulador energètic alemany. Només el temps dirà si el subministrament es restituirà o si, per contra, la crisi energètica a Europa s'aguditzarà.

Últimas noticias