Fort repunt del petroli abans de la reunió de l'OPEP+
L'organització i els seus aliats podrien anunciar una retallada a la producció per elevar-ne el preu
Els preus del cru experimenten un fort repunt aquest començament de setmana, amb pujades superiors al 2,5% i la vista posada a la reunió de l'OPEP+ aquest dilluns. El barril de West Texas repunta un 2,50%, fins als 89,11 dòlars, mentre que el Brent, cru de referència a Europa, puja per sobre del 2,8% fins als 95,65 dòlars.
La notable alça dels preus de l''or negre' és perquè l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats (OPEP+) podria decidir reduir la producció de cru per impulsar a l'alça el seu preu, encara que els subministraments segueixen sent-ne escassos. Segons fonts de Reuters i The Wall Street Journal, Rússia no donaria suport a aquesta decisió de l'Organització.
En aquest sentit, cal destacar que els preus del petroli han caigut a l'últim trimestre, impulsats pel temor d'una recessió global, la pujada de tipus d'interès dels diferents bancs centrals i el refredament de la demanda de la Xina, principal importador del món, com a conseqüència dels tancaments per la Covid-19 que continua executant el gegant asiàtic.
Cal recordar que al mes d'agost passat, el ministre d'Energia d'Aràbia Saudita, país que lidera l'OPEP, es va mostrar disposat a corregir la caiguda de preus. Segons l'agència de notícies saudita 'SPA', Abdulaziz bin Salman va afirmar que el mercat de futurs del petroli havia caigut en “un cercle viciós que s'autoperpetua, amb una liquiditat molt escassa i una volatilitat extrema”, a més d'assegurar que la caiguda de preus es devia a la informació “infundada” al voltant de la destrucció de la demanda i de les sancions, embargaments i límits de preus proposats pels països occidentals.
“Rússia tampoc no és l'únic maldecap de l'OPEP. També hi ha la possibilitat d'un acord nuclear entre els EUA i l'Iran, que tempta els saudites”, explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank. Fa mesos que l'Administració Biden treballa a reactivar l'acord nuclear amb l'Iran, abandonat per Donald Trump el 2018, cosa que tornaria a introduir el cru iranià al mercat internacional. És important destacar que l'Iran era el tercer productor mundial de petroli després d'Aràbia Saudita i l'Iraq quan els EUA van imposar sancions al seu petroli.
"L'OPEP podria produir fàcilment 30,5 milions de barrils per dia si l'Iran torna i aquests barrils no s'acomoden", assenyala Tamas Varga, analista de PVM Oil Associates, a CNBC. "Sota aquest escenari, el meu model mostra que el Brent caurà fins als 65 dòlars per barril a la segona meitat del 2023", indica aquest expert.
“L'OPEP no vol que uns 4 milions de barrils de petroli iranià arribin al mercat i facin abaixar els preus. Per tant, podrien utilitzar l'excusa d'un eventual acord per retallar la producció de nou”, apunta Ozkardeskaya. En definitiva, explica, “això vol dir que fins i tot si la demanda ens fa baixar els preus del cru, l'OPEP no deixarà que els preus caiguin massa per sota dels nivells actuals”. “Cap retallada de la producció hauria de tornar el preu del cru als 85 dòlars. Tot i això, si l'OPEP anuncia una altra onada de restriccions de la producció, el preu del barril podria tornar a pujar fins als 100 dòlars o més”, sentencia.
Durant les últimes setmanes, els ministres de Finances del Grup dels Set (G7) han acordat implementar un mecanisme de limitació de preus a les exportacions de petroli rus, amb l'objectiu de reduir la capacitat del Kremlin per finançar la guerra a Ucraïna.