El petroli repunta després del llançament d'un míssil balístic de Rússia a Ucraïna
La tensió geopolítica augmenta i creixen les preocupacions sobre el subministrament
El preu del petroli repunta aquest dijous a mesura que augmenta la tensió geopolítica i creixen les preocupacions sobre el subministrament. En aquest sentit, l'escalada a la guerra entre Rússia i Ucraïna ha disparat el temor del mercat davant l'expectativa que un error de càlcul pugui desembocar en una contesa de més abast.
Així, el barril Brent puja un 1,87%, fins als 74,17 dòlars, mentre el West Texas Intermediate (WTI) avança un 2%, per intercanviar-se als 70,15 dòlars.
"L'escalada de les tensions geopolítiques continua impulsant la confiança, amb la intensificació del conflicte entre Ucraïna i Rússia. Els advertiments de Moscou han suscitat preocupacions sobre possibles interrupcions en els fluxos d'energia, en particular de Rússia, un proveïdor global clau", afirma Milad Azar, analista de mercat a XTB.
Tot això després que Ucraïna hagi llançant míssils nord-americans de llarg abast contra Rússia, després de rebre el permís de Washington, cosa que va provocar que el Kremlin actualitzi la seva doctrina nuclear.
"La Federació Russa es reserva el dret a utilitzar armes nuclears en resposta a l'ús d'armes nuclears i altres armes de destrucció massiva contra ella o els seus aliats, així com en el cas d'agressió contra la Federació Russa o la República de Bielorússia, com a participants de l'Estat de la Unió, amb armes convencionals i que suposi una amenaça crítica per a la seva sobirania o integritat territorial”, recull el document.
Així mateix, Ucraïna va utilitzar per primera vegada els míssils de llarg abast Storm Shadow, subministrats pel Regne Unit, contra territori rus. Això ha portat Rússia a llançar un míssil balístic intercontinental contra la ciutat ucraïnesa de Dnipró, encara que no ha causat danys “substancials”.
"L'escenari nuclear pot ser un extrem, cosa que és poc probable de moment, al meu entendre, mentre no hi hagi un canvi significatiu en l'equilibri de poder a favor d'Ucraïna, ja que Rússia pot enfrontar més eficaçment els atacs o intensificar els seus atacs aeris per neutralitzar els vehicles de llançament i els llocs d'emmagatzematge, és a dir, contenir l'escalada", explica Samer Hasn, analista de mercat sènior d'XS.com
"Però el que aquesta provocació pot suposar per a Rússia és un intent de pressionar els EUA plantejant una amenaça més gran als seus interessos mitjançant l'increment de les operacions de sabotatge als països europeus o el suport als hutís al Iemen, que és el que realment temen els funcionaris", afegeix.
Si s'aconsegueix contenir l'escalada, Hasn creu que l'atenció podria tornar a centrar-se en els fonaments febles del mercat petrolier, en particular la demanda de cru de la Xina, cosa que podria provocar noves pèrdues.
"La Xina és el principal focus d'atenció del mercat energètic, i aquest últim encara sembla pessimista sobre el futur de la demanda de cru dels seus importadors més importants del món. Els mercats han reaccionat negativament a l'anunci de múltiples paquets de suport a la Xina, ja que els experts creuen que no són suficients per sostenir el consum i impulsar la feble demanda interna. A més de les descoratjadores condicions internes, la demanda externa –amb què la Xina compta per impulsar el creixement– també es pot veure sota pressió a mesura que les guerres comercials s'intensifiquen amb el retorn de Trump”, valora.
Mentrestant, les existències de cru dels Estats Units han pujat en 545.000 barrils fins als 430,3 milions de barrils a la setmana acabada el 15 de novembre, segons les dades de l'Administració d'Informació d'Energia, enfront de les expectatives dels analistes d'un augment de 138.000 barrils.
D'altra banda, l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats, el grup conegut com a OPEP+, podria retardar novament els augments de producció a la reunió de l'1 de desembre a causa de la feble demanda mundial de petroli.
"Aquesta reavaluació reflecteix les preocupacions sobre les perspectives de demanda en general, en particular atesa la desacceleració del creixement econòmic a la Xina, un dels principals consumidors de petroli del món, i una recuperació mundial moderada", conclou Azar.