El petroli puja pel temor que l'Iran llanci un atac directe sobre Israel

El mercat adverteix de les conseqüències d'una escalada de la tensió a l'Orient Mitjà

Per

Bolsamania | 01 oct, 2024

El preu del petroli puja amb força a mesura que augmenta la tensió a l'Orient Mitjà i després que els EUA hagin advertit que l'Iran podria llançar un atac "immenti" sobre Israel.

Així, el barril Brent, de referència mundial avança un 4,16%, fins als 74,68 dòlars, mentre que el barril West Texas Intermediate, de referència als EUA, guanya un 4,47%, fins als 71,21 dòlars.

Alts funcionaris de la Casa Blanca i del Departament de Defensa dels Estats Units han alertat que "tenen indicis que l'Iran s'està preparant per llançar imminentment un atac amb míssils balístics contra Israel".

"Estem recolzant activament els preparatius defensius per defensar Israel contra aquest atac. Un atac militar directe de l'Iran contra Israel tindrà greus conseqüències per a l'Iran", han explicat sota condició d'anonimat a la cadena NBC.

L'Exèrcit israelià, per part seva, ha assenyalat que està preparat per fer front a qualsevol amenaça. "Els sistemes de defensa aèria israelians estan completament preparats per a qualsevol atac de l'Iran, però no s'ha identificat cap amenaça fins ara", ha dit un portaveu militar.

La situació a l'Orient Mitjà s'ha complicat l'última setmana després dels successius bombardejos d'Israel al sud i est del Líban que han acabat amb la vida de Hassan Nasrallah, líder de Hezbollah, i un general iranià.

Iran ha promès que aquesta acció "no quedarà sense resposta". "Donarem una resposta que serà lamentable per als que violen els nostres interessos nacionals i tallarem les mans i els peus de l'agressor", ha assegurat el portaveu del Ministeri d'Exteriors iranià, Naser Kananí, en una roda de premsa. A més, Israel ha llançat aquest dimarts una ofensiva terrestre al sud del Líban contra posicions de Hezbollah.

El mercat petrolier i els analistes geopolítics han emfatitzat al llarg d'aquest any que una incursió israeliana al Líban podria ser el 'cable parany' que condueixi a una guerra regional amb l'Iran, augmentant el risc d'interrupcions en el subministrament de cru.

"Els preus del petroli han pujat com a conseqüència de la notícia que l'Iran està preparant un atac directe contra Israel. Tot i això, els inversors intel·ligents saben que la reacció actual i l'augment dels preus no són més que una picada de mosquit, i això es deu al fet que hem vist diversos episodis d'aquest tipus de focs artificials. Si passés una amenaça real, no veuríem aquestes picades de mosquits, que han provocat que els preus pugin, sinó que, de fet, veuríem el preu coquetejant a prop dels 100 dòlars”, analitza Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets.

Últimas noticias