El petroli puja: creix la tensió a l'Orient Mitjà en espera de la resposta d'Israel
Es compleix un any dels atacs de Hamàs sobre Israel
El preu del petroli puja aquest dilluns a mesura que augmenta la tensió a l'Orient Mitjà en espera de la resposta d'Israel a l'atac amb míssils de l'Iran i quan es compleix un any dels atemptats de Hamàs sobre territori israelià, que en van deixar més de 1.200 persones mortes i 251 en van ser preses com a ostatges.
Així, el barril Brent, de referència mundial, avança un 2,13%, fins als 79,74 dòlars, i el barril West Texas Intermediate, de referència als EUA, escala un 2,49%, fins als 76,21 dòlars. Cal recordar que l''or negre' va viure a la setmana passada el seu major guany setmanal des del començament del 2023 pel temor que Israel ataqués les instal·lacions petrolieres de l'Iran.
"L'escalada de tensió a l'Orient Mitjà manté en situació d'alerta els inversors, tot esperant la possible resposta d'Israel als últims atacs rebuts per part de l'Iran. Les característiques de la zona i un possible bloqueig de l'estret d'Ormuz, per on transita fins al 40% del comerç mundial de petroli, han provocat grans pujades en el preu del barril, que va tancar la pujada setmanal més gran des de principis de 2023. A llarg termini creiem que els preus del petroli podrien baixar fins als 60 dòlars el barril, mentre que a curt termini, creiem que els EUA es poden oposar a qualsevol resposta d'Israel que pugui impulsar els preus del petroli i el gas abans de les eleccions del mes que ve", valora Manuel Pinto, analista de mercats.
Precisament, divendres passat el president dels EUA, Joe Biden, instava Israel a no atacar les instal·lacions petrolieres de l'Iran i li demanava que busqués "altres alternatives", després que tan sols un dia abans havia reconegut estar "debatent" un possible atac israelià contra la infraestructura energètica iraniana.
"Malgrat els míssils que l'Iran llança contra Israel i els tambors de guerra que ressonen a la regió, el cru no ha explotat. És cert que els preus han pujat un 10%, però aquest augment es produeix a partir d'una base força baixa. Els operadors aposten que aquest conflicte no provocarà interrupcions a llarg termini en la producció de petroli d'actors clau com l'Aràbia Saudita i els Unió dels Emirats Àrabs”, comenta Stephen Innes, d'SPI Asset Management.
I és que, per a aquest analista, el mercat aposta clarament perquè la tensió geopolítica no es transformarà en un xoc total de l'oferta de petroli. "El més important és que la veritable amenaça per al cru no és la guerra, sinó l'excés d'oferta. L'OPEP+ sembla disposada a revertir les retallades voluntàries de 2,2 milions de bpd a partir del desembre, cosa que prepara el terreny per a una inundació de petroli", afegeix.
"Sincerament, no seria sorprenent veure que els preus superen els 85 dòlars en poc temps si les tensions augmenten encara més. La pressió ha anat augmentant i, si sorgeix l'espurna geopolítica adequada, podríem veure que s'obren les comportes per a un fort repunt. Els operadors estan nerviosos i una ruptura per sobre d'aquest nivell clau podria ser el catalitzador que faci que tot s'engega”, explica Innes.
Mentrestant, la demanda s'està enfonsant, especialment a la Xina, on el consum de petroli s'ha desplomat. El creixement típic de la demanda de cru al gegant asiàtic (al voltant de 600.000 barrils per dia) ha caigut a només 200.000 barrils.
"En poques paraules, els preus del petroli es troben en una situació d'equilibri entre dues forces principals. D'una banda, hi ha el polvorí de l'Orient Mitjà i la disciplina inestable de producció de l'OPEP+. D'altra banda, la desacceleració de l'economia xinesa" i l'amenaça imminent d'un excés d'oferta projecten llargues ombres sobre el mercat. Obrir-se el cinturó: les properes setmanes podrien ser decisives per als preus del cru fins al 2025, a mesura que s'intensifica la batalla entre l'oferta i la demanda", conclou Innes.