El petroli continua caient després de les males dades de la Xina i abans de la reunió de l'OPEP+

El càrtel decidirà aquest diumenge si emprendrà noves retallades en la producció

Per

Bolsamania | 31 mai, 2023

El petroli estén la caiguda aquest dimecres i segueix sota pressió davant la pèrdua d'impuls econòmic de la Xina i amb els operadors expectants sobre la decisió que pugui prendre l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats (OPEP+) a la reunió d'aquest diumenge.

El barril Brent, de referència mundial, cau un 2,31%, fins als 71,84 dòlars i acumula una baixada de gairebé un 5% des del començament de la setmana i al voltant d'un 9% des del començament del mes. El barril West Texas, de referència als EUA, es deixa un 2,69%, fins als 67,59 dòlars.

Els missatges divergents llançats als últims dies per part de Rússia i Aràbia Saudita han augmentat la incertesa al voltant de si el cartell petrolier escometrà una nova retallada en la producció de cru o mantindrà el rumb.

En aquest sentit, el viceprimer ministre rus, Alexander Novak, va afirmar que no creia que hi hagués "nous passos, perquè fa tot just un mes es van prendre certes decisions respecte a la reducció voluntària de la producció de petroli per part d'alguns països". Mentre que el ministre d'Energia d'Aràbia Saudita, el príncep Abdulaziz bin Salman, advertia els especuladors curts que havien de tenir "cura".

"La baixada dels preus abans de la reunió del cap de setmana de l'OPEP+ podria elevar la tensió a la sala, ja que Rússia continua bombant mentre que els principals productors de l'Orient Mitjà hi han mostrat restriccions", afirma Ole Hansen, cap d'estratègia de primeres matèries de Saxo.

"El conflicte intern pot evitar que el càrtel redueixi l'oferta en una manera de donar una sacsejada als preus del petroli. Hi ha poques possibilitats que vegem el tipus de discòrdia com el 2020, ja que la guerra d'Ucraïna enforteix els llaços entre dos aliats. Però qualsevol veto rus podria reduir materialment el poder d'impacte de l'OPEP sobre els preus del petroli", explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

A això cal sumar-hi l'alentiment del creixement econòmic de la Xina, on l'activitat de les fàbriques es va situar al maig en 48,8 punts, per sota de la marca de 50 que separa el creixement de la contracció, i per sota de l'estimació 49,4 del consens d'economistes.

Aquest debilitament ha augmentat el temor que es produeixi una disminució de la demanda de petroli per part del gegant asiàtic, cosa que també està contribuint a la pressió baixista sobre els preus del cru.

"L'estat d'ànim baixista del mercat persisteix, alimentant-se de diferents coses, especialment de la pèrdua d'impuls econòmic de la Xina. La narrativa predominant d'ajust de l'oferta està sota un escrutini més gran atesa la seva dependència del creixement de la Xina", destaca Susan Joho, economista de Julius Baer.

Deixant de banda el nerviosisme, l'experta assenyala que les tendències prevalents haurien de persistir: "La demanda de petroli del món occidental s'estanca, els fluxos russos s'estableixen fora de l'hemisferi occidental i és probable que els subministraments de les nacions petrolieres continuïn superant les quotes promeses".

La feble reobertura de la Xina i els viatges internacionals recuperant-se lentament estan portant que "la demanda de petroli encara estigui per sota de les altes expectatives, especialment en el context del deteriorament dels canvis demogràfics i la ràpida adopció de vehicles elèctrics", conclou Stephen Innes, de SPI Asset Management.

Últimas noticias