El petroli cau i s'aferra als 70 dòlars davant la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina
La Xina respon llançant l'esperat contracte de futurs buscant que el iuan es converteixi en la moneda de referència per fixar els seus preus
- La referència West Texas cau un -0,6% i el Brent, un -0,3%
- En castellano: El petróleo cae y se aferra a los 70 dólares ante la guerra comercial entre Estados Unidos y China
El petroli cedeix terreny aquest dilluns davant la creixent preocupació dels inversors per la imminent guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, que ha fet acte de presència en tots els mercats globals generant severes caigudes.
La disputa comercial entre el país presidit per Donald Trump i la Xina no ha trigat a colpejar el mercat d'accions asiàtic aquest dilluns. Unes caigudes que es produeixen després que el líder nord-americà signés la setmana passada un memoràndum que podria acabar imposant aranzels al gegant asiàtic per valor de fins a 60.000 milions de dòlars (48.500 milions d'euros).
La Xina respon llançant l'esperat contracte de futurs buscant que el iuan es converteixi en la moneda de referència per fixar els seus preus
Els futurs de la referència West Texas van pujar fins als 65,51 dòlars el barril, després d'una caiguda de 37 centaus (-0,6%) respecte al tancament anterior. Per la seva banda, els del Brent, la referència a Europa, han arribat als 70,24 dòlars el barril, una baixada de 21 centaus (-0,3%).
El preu del cru també s'ha vist afectat per un augment de la producció nord-americana. Divendres passat, els preus es van elevar després de les declaracions de dijous de l'Aràbia Saudita, líder de facto de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), anunciant que les retallades en la producció presents des de 2017 podrien estendre fins al 2019.
La relació entre l'Iran i els Estats Units és una altra de les claus per Stephen Innes, cap d'operacions d’OANDA, que recalca: "El president Trump continua suggerint que els Estats Units es retirarà de l'acord nuclear amb l'Iran, cosa que podria fer tornar el fantasma de les sancions al país, limitant la seva capacitat d'exportar petroli".
Por su parte, el mercado del petróleo ha estado dominado hasta ahora por el Brent en Europa y el West Texas en Estados Unidos, a pesar de que Asia es actualmente el principal consumidor de crudo.
Per la seva banda, el mercat del petroli ha estat dominat fins ara pel Brent a Europa i el West Texas als Estats Units, tot i que Àsia és actualment el principal consumidor de cru.
Això podria canviar aviat, després que el mercat asiàtic contemplés aquest dilluns el llançament de l'esperat contracte de futurs de petroli en iuans a la Borsa Internacional d'Energia de Xangai, de manera que buscarà que el iuan es converteixi en la moneda de referència per fixar els preus sobre les matèries primeres com el cru. "El govern (xinès) sembla estar decidit a donar-li suport i tinc entès que està pressionant i demanant a diverses companyies que negociïn amb ell, cosa que podria ajudar", assevera Jeff Brown, president de la consultora d'energia FGE.