El petroli es pren un descans després del ral·li, amb el 'Brent' als 52 dòlars
La cotització es dispara amb l'acord de reducció de producció de l'OPEP
- El West Texas està tocant els 50 dòlars
- És la primera retallada del grup en vuit anys
- En castellano: El petróleo sigue de rally: sube más de un 3% y el Brent roza los 54 dólares
Actualitzat : 10:49
El petroli continua amb el seu ral·li aquest dijous després de disparar-se un 9% en la jornada d'ahir gràcies a l'acord que, finalment, van aconseguir els membres de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP).
El barril Brent, referència a Europa, cotitza pràcticament pla, prop dels 52 dòlars, mentre el barril West Texas, referència als Estats Units, fa el propi instal·lat en els voltants dels 50 dòlars.
Els membres de l'OPEP van arribar aquest dimecres a un acord per retallar la producció en 1,2 milions de barrils diaris, fins a l'interval objectiu d'entre els 32,5 i els 33 milions de barrils al dia. Es tracta del primer pacte per fixar un sostre de producció a la baixa des de 2008, i malgrat les desavinences prèvies entre Aràbia Saudita i altres països, especialment l'Iran. L'optimisme transmès al mercat pels principals productors va construir un ral·li que es va amplificar durant la sessió fins a pujades del 9%, que es van estendre a les principals petrolieres.
L'acord té durada de sis mesos, i fixa la producció diària en un rang benvolgut d'entre 32,5 i 33 milions de barrils, la qual cosa suposa una disminució enfront dels 33,394 milions de barrils de setembre, segons les estimacions del càrtel publicades a l'informe mensual dies després de l'acord preliminar pactat a Algèria.
ELS NOMBRES DE L'OPEP
ETF Securities: "Sobre la base d'aquest anunci, creiem que el mercat va a tornar l'equilibri en la segona meitat de 2017"
L'anunci d'1,2 milions de barrils diaris menys des del càrtel, que copa prop del 40% de la producció mundial, correspon en part a la suspensió d'Indonèsia, que produeix 0,7 milions de barrils diaris. Així, el descens efectiu seria de mig milió, un ajust dut a terme gairebé íntegrament per Aràbia Saudita, que s'ha compromès a reduir el seu nivell en 0,486 milions (al setembre va produir 10,491 milions). El país ha acceptat a més que l'Iran incrementi la seva producció fins als 3,9 milions, en línia amb el bombament previ a les sancions d'Estats Units i de la Unió Europea en 2012 (al setembre va produir, segons estimacions de l'OPEP, 3,665 milions de barrils).
"Els nombres són confusos", assegura Nitesh Shah, analista d'ETF Securities. "Sobre la base d'aquest anunci, creiem que el mercat tornarà a l'equilibri en la segona meitat de 2017. Més enllà de l'eufòria inicial, per veure un augment sostingut dels preus creiem que és necessari que hi hagi signes visibles de disminució de la producció, i no retòrica buida com hem observat en el passat", agrega l'expert. En aquest sentit, l'OPEP ha establert un comitè de seguiment, però l'acord podria trencar-se si no se sumen altres productors.
Així mateix, l'acord del càrtel està condicionat al fet que se sumeixen productors aliens a l'OPEP. Rússia, principal productor a escala global amb 11 milions, sembla disposada a unir-se. En declaracions als periodistes recollides per Reuters, Alexander Novak, ministre d'energia rus, ha indicat que el seu país acull amb satisfacció la decisió de l'OPEP i espera que altres membres no pertanyents a l'OPEP també s'uneixin a l'acord en reduir la seva producció acumulada de petroli en fins a 300.000 barrils per dia.
A més, en cas que es materialitzi el pacte en l'oferta, una primerenca escalada dels preus podria portar a les grans petrolieres i als productors del fracking a Estats Units a augmentar la seva producció, compensant el descens del càrtel.