El dòlar, frenat pels obstacles al bilió de dòlars en ajudes contra el virus de Trump
El 'bitllet verd' recula contra l'euro i el ien
El dòlar manté el seu imparable avanç enfront de la majoria de monedes aquest dilluns, ja que les noves caigudes a les borses mundials acceleren la fugida dels inversors i el desig d'estar en liquiditat. No obstant això, el ‘bitllet verd’ ha perdut una mica de terreny enfront de l'euro i el ien després dels obstacles que ha trobat el paquet d'estímuls per combatre el coronavirus impulsat pel president estatunidenc, Donald Trump, a la Cambra de Representants dels EUA .
Noticia relacionada
Guindos (BCE) defiende una "renta mínima de emergencia" para evitar una crisis social
Els demòcrates han bloquejat al Senat la llei d'estímuls econòmics endegada per frenar l'amenaça de la pandèmia del coronavirus. Després de quedar en 47 vots a favor i 47 en contra, els senadors van anunciar que continuaran treballant durant les pròximes hores per arribar a un acord que permeti aprovar la llei aquest dilluns.
Alguns inversors que havien apostat per un gran estímul van expressar la seva frustració venent el dòlar a favor del ien i l'euro, però els analistes adverteixen que aquest moviment probablement és de curta durada, ja que la majoria dels inversors desfan posicions per mantenir efectiu.
Contra el ien, la moneda dels EUA ha fluctuat entre guanys i pèrdues; el dòlar inicialment va pujar enfront de l'euro, però després va retallar l'avanç i va acabar negociant-se un 0,4% més baix, fins a 1,0742 dòlars per euro. La caiguda de l'euro de la setmana passada va fer que tanqués l'anomenat 'gap de Macron', el buit alcista que va quedar després de la victòria del president francès a les eleccions presidencials de fa gairebé tres anys. La divisa comunitària va caure el divendres fins a un mínim en 1,0637 dòlars, mínims d'abril de 2017.
La moneda ha rebut suport de les declaracions del membre del Consell de Govern del Banc Central Europeu, Ignazio Visco, qui ha assenyalat que els responsables polítics estan llestos per a prendre més mesures si és necessari, en resposta al virus que va paralitzar l'economia d'Itàlia. A més, el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) i exministre d'Economia, Luis de Guindos, ha defensat aquest diumenge una "renda mínima d'emergència" durant la crisi del coronavirus.
Enfront de la lliura, el dòlar també ha reculat marginalment, encara que la moneda britànica es manté a mínims no vists des de 1985, després de caure la setmana passada a 1,1450 dòlars. Aquest dilluns es mou entre 1,15 i 1,17 dòlars i l'encreuament euro/lliura ha tocat un mínim a 0,9250 dòlars.
NOUS MÍNIMS HISTÒRICS ALS PAÏSOS EMERGENTS
El dòlar també s'ha disparat contra moltes monedes de mercats emergents, destacant la creixent sensació d'aversió al risc a tot el món. Al comerç asiàtic, el dòlar va arribar a un màxim històric enfront del pes mexicà, al voltant de 25 pesos per dòlar i fins al seu nivell més alt des de desembre de 2018 enfront del baht tailandès.
Des que va començar l'any, el dòlar acumula alces d'un 26% enfront del real del Brasil, d'un 11% més enfront del won coreà i d'un 20% més enfront de la rupia indonèsia.
Els mercats mundials s'han dedicat en cos i ànima aquestes últimes setmanes a mesura que el coronavirus es va propagar des del centre de la Xina i els governs han respost amb restriccions cada vegada més estrictes sobre els viatges i la vida quotidiana, interrompent els negocis i provocant que els consumidors es quedin a casa i controlin la despesa.